Politica

Nu există o criză românească a medicamentelor, susține ministrul Alexandru Rafila: E o problemă la nivelul UE cu materia primă care vine din China și India

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, într-o intervenție telefonică la emisiunea ”Puterea Știrilor”,  că în România nu există o criză a medicamentelor, așa cum susțin unele voci „alarmiste”, ci o problemă la nivelul întregii Uniuni Europene cu materia primă necesară producerii acestor medicamente, care vine exclusiv din Asia.

PS News: Este criză de medicamente în România. Lipsesc medicamente folosite pentru bolile cardiace și chiar unele antibiotice. Ce știți despre această situație, cdetalii ne puteți oferi?

Alexandru Rafila: Nu e vorba de o criză în momentul de față, nu putem să discutăm de o criză de medicamente. Am văzut mai multe declarații în ultima perioadă care sunt alarmiste, dar trebuie să înțelegem că și în România și în țările din Uniunea Europeană a apărut o problemă legată de aprovizionarea cu medicamente deoarece fabricile de medicamente din Europa, inclusiv cele din România, se aprovizionează cu materia primă, adică cu substanța activă care intră în compoziția medicamentelor, exclusiv din zona Asiei.

Deci, practic din China și din India se aprovizionează și au existat discuții în fiecare dintre statele membre ale Uniunii Europene încât această situație să poate să fie rezolvată prin dezvoltarea unor capacități de producție proprii în Uniunea Europeană. În momentul de față, toate aceste medicamente se produc prin utilizarea substanțelor care vin din Asia. În timpul pandemiei, criza s-a accentuat, au apărut sincope în aprovizionare pentru antiinflamatorii, antibiotice, antipiretice și lucrul ăsta trebuie rezolvat. Redobândirea autonomiei producătorilor de medicamente din Europa trebuie să fie un proces în care statele membre să-și asume că devin producători de materie primă. N-are rost să faci, de exemplu, în mai multe țări producție de materie primă, trebuie ca fiecare tip de substanță activă să se producă poate în una din țările Uniunii Europene, încât și celelalte să se poată aproviziona din acel loc.

Este un proces care trebuie reluat. Această renunțare la nivelul Uniunii Europene, inclusiv a țării noastre, la producerea de materii prime a avut loc în urmă cu 15-20 de ani și atunci e un proces care trebuie reluat. Am discutat cu principala organizație a producătorilor de medicamente din România să găsim o soluție, în cadrul unui parteneriat, al unui acord, ca România să fie inclusă în rândul producătorilor de materie primă pentru unele molecule.

PS News: Deci ar putea fi redeschise fabricile din România?

Alexandru Rafila: Noi avem 20 de fabrici de medicamente. Discutăm de materia primă pentru aceste medicamente, substanța activă din care se fac ele, indiferent că ele se fac în Europa, în America sau în altă parte. Substanța activă provine din China și din India, toate aceste medicamente generice au ca sursă de materie primă în marea majoritate a cazurilor China și India și în China și India au existat sincope în aprovizionare, au existat creșteri de prețuri, ceea ce a dus la imposibilitatea fabricării unei cantități suficiente de medicamente pentru piața europeană. Nu discutăm strict despre țara noastră în momentul de față.

Discutăm despre o evoluție și de măsuri de contracarare a acestei situații, încât accesul la medicamente pentru cetățeni europeni, respectiv pentru cetățenii români să nu fie afectat.

PS News: Deci nu există motive de îngrijorare?
Alexandru Rafila: Există motive de îngrijorare, pentru că dacă nu existau motive de îngrijorare, nu făceam nimic. Afost în Spania, am discutat cu reprezentanții industriei farmaceutice din Spania, au exact aceeași problemă, încearcă să repornească în Spania capacități de producție pentru materiile prime. Discutăm de două lucruri diferite: de prezența în acest moment pe piață unor medicamente pe care le iau oamenii și discutăm despre situație care poate să genereze sincope în aprovizionare prin faptul că accesul la materia primă este dificil, pentru că este exclusiv făcut în două țări, în China și în India.
PS News: Spuneți-ne măsurile pe care le-ați luat sau pe care vreți să le luați?
Alexandru Rafila: Este vorba de un proces. Ne vom consulta cu producătorii de medicamente pentru că ei știu să facă medicamente, ei știu care sunt siturile de producție, știu care sunt substanțele active de care au nevoie și să încercăm să punem și noi România pe harta producătorilor de materie primă.
Nu vă închipuiți, însă că în România se vor face materii prime pentru toate medicamentele care se comercializează. Trebuie să existe înțelegere încât la nivel european să existe autonomie Uniunii Europene, iar fiecare țară să facă materie primă pentru unele dintre produsele despre care discutăm.
FOTO: INQUAM PHOTOS / ILONA ANDREI