Politica

NU ERA MAI ÎNŢELEPT ORBAN DACĂ NU O DĂDEA PE RASISM LA BĂILE TUŞNAD? PSD se opune grădiniței cu predare doar în limba maghiară la Huedin

Președintele PSD Huedin, Oana Goga, a declarat că a salutat finalizarea investiției Guvernului Ungariei în infrastructură școlară, respectiv un nou sediu modern, o nouă grădiniță în orașul Huedin și că a sperat că modernul sediu va fi “acoperiș”, pentru toți copilașii cetății, indiferent de naționalitate și apartenență. ”Din păcate ne-am înșelat și aplicând politica “pașilor mărunți”, se solicită într-o ședință extraordinară de consiliu, preluarea și bugetarea noii clădiri în care să funcționeze o grădiniță doar cu predare în limba maghiară, pentru copii maghiari!”, a spus Goga, care este și consilier local.

Aceasta a precizat că PSD Huedin va vota cu realism politic în următoarele condiții:

  • Noua clădire să fie sediul modern pentru TOȚI copiii orașului, indiferent de naționalitate (bugetul orașului este constituit din taxe și impozite de la toți cetățenii și nu putem să distribuim fonduri bugetare discreționar)
  • Închiderea celor două Grădinițe existente de pe strada Horea si Ecaterina Varga, cu clădiri vechi și improprii actului educațional, comasarea copiilor în noul sediu, centrarea fondurilor bugetare și dezvoltarea unei Grădinițe multiculturale, multietnice, cu predare în limba română și maghiară.

”Sperăm să avem cumințenia și inspirația unui vot în favoarea”inocenței și educației moderne”, pentru toți copilașii orașului Huedin și nu un vot politic de “Hăis și Cea”, al obtuzității și interesului electoral!”, a precizat Oana Goga.

Nouă grădiniță cu predare în limba maghiară ar avea 5 grupe, din care 4 de grădiniță și una antepreșcolară, imobilul aparținând Bisericii Reformate din Ardeal.

Proiectul de hotărâre privind funcționarea noii grădinițe cu predare doar în limba maghiară, inițiat de primarul Mircea Moroșan, de va fi supus votului îm ședința Consiliului Local Huedin de vineri, 12 august, de la ora 10.

În Consiliul Local Huedin, format din 15 consilieri, PNL are 6 voturi, PSD și UDMR câte 3, USR are 2 voturi și mai este și un consilier independent, astfel că PNL și UDMR au majoritate.

De altfel, viceprimarul orașului Huedin, Maria Buzaș Fekete a anunțat la ultima ședință de Consiliul local că imobilul destinat grădiniței și creșei în care se vor desfășura activități exclusiv în limba maghiară sunt deja finalizate și că urmează să fie preluate de primărie. Clădirea care va găzdui grupele de copii maghiari a fost finanțată de Guvernul Ungariei prin Episcopia Reformată din Ardeal, urmând să fie preluată în administrare de Primăria Huedin. Totodată, statul român prin primărie și Ministerul Educației ar urma să asigure finanțare pentru activitățile didactice și pentru administrarea clădirii.

PS: Suntem convinşi că dacă nu-l lua gura pe dinainte pe Viktor Orban la Băile Tuşnad să dea din gură despre rasism, această discuţie nu ar mai fi avut loc. În fond clădirea aparţine Bisericii Reformate din Ardeal şi a fost făcută prin investiţii ale Guvernului Ungariei. Ar trebui să primeze dreptul la proprietate. Din păcate declaraţiile lui Orban au redeclanşat inutile discuţii naţionaliste. Numai în beneficiul sponsorului cu gaze Vladimir Putin, nu al românilor şi maghiarilor din Transilvania.