Din oras

Noul sef ISU Cluj: Sa stie toti clujenii ca suntem aproape de ei

Numit oficial in functie in urma cu mai bine de o luna, noul sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Ion Moldovan, isi da toata silinta sa se ridice la nivelul predecesorului sau, generalul Vasile Somlea, pensionat anul trecut. De la inceputul lunii a ramas si fara prim-adjunct, Dorin Ungur pensionandu-se la randul lui, astfel ca locul omului de baza pe partea de interventie este gol. Stie ca nu ii va fi usor, dar faptul ca a lucrat cot la cot cu indragitul fost comandant Somlea, ii va fi de folos.

“Am invatat foarte multe lucruri bune de la el. Cel mai important? Nu stiu, poate dragostea pentru meseria asta si atasamentul fata de oameni. Dansul a fost foarte atasat de oamenii pe care  i-a avut, ii placea sa spuna: oamenii mei”, spune fostul sef al Centrului Operational.

“Stiti foarte bine, a fost foarte implicat in aceasta munca, foarte apreciat, si pe buna dreptate a fost apreciat, a ridicat stacheta undeva sus si noi suntem obligati intr-un fel sau altul sa ducem mai departe. Eu am lucrat cu domnul general din ’97, de cand sunt in unitatea asta, indiferent ca i-a spus Grupul de Pompieri, sau ulterior Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Va dati seama ca in 17 ani, lucrand zi de zi pe latura de interventie te leaga anumite lucruri. Cam toate proiectele mari, daca nu chiar toate, majoritatea pe care le-a avut domnul general au fost impreuna cu mine”, spune acum Moldovan, din scaunul de comandant.

La cei 41 de ani ai sai, are in spate 17 ani de experienta pe partea de interventie. Asta l-a si ajutat sa castige concursul de la finalul lunii martie.

“A fost un concurs dificil, de obicei pun mai mult accent pe partea teoretica, dar de data asta au inclus si latura practica in sensul ca au fost si doua situatii tactice. Eu lucrez de 17 ani pe latura de interventie asa ca am picat pe subiect. A mai fost bun coleg de-al nostru care a fost seful serviciului de Pregatire a Populatiei si am mai avut contracandidati un coleg de la Satu Mare si un coleg din judetul Alba”, a explicat inspectorul sef al ISU, locotenent colonel Ion Moldovan.

Stie ca lumea are mari asteptari de la el si se dedica trup si suflet meseriei, chiar daca sotia si cei doi copii vor fi mereu pe primul loc. Ca orice inceput, e mai dificil, iar lipsa prim-adjunctului nu ii inlesneste treaba.

“S-a pensionat prim-adjunctul, care ar fi trebuit sa fie langa mine, cu data de 1 mai. Am cu un om mai putin, un om de baza. Prim-adjunctul se ocupa de latura de interventie, iar adjunctul se ocupa de latura de prevenire. Se va organiza un concurs la Bucuresti intre 26 mai – 31 iulie”, a explicat seful ISU Cluj.

Pompier din intamplare, mandru de meseria lui

A terminat Facultatea de Pompieri de la Bucuresti in ’97, dupa care a fost repartizat la Dej. Dupa 9 ani s-a ivit un post mai bun la Cluj, a dat examenul si a devenit seful Centrului Operational.

“Eu am ajuns pompier din intamplare. In ’92, dupa schimbarea de regim, era problema cu incertitudinea si nesiguranta. Am terminat liceul si eram decis sa dau la o facultate cu profil militar. Am deschis Preuniversitaria, era acea revista mare, si m-am uitat. La un moment dat, in colt jos, era Facultatea de Pompieri. Se dadea examen din materiile pe care le stiam foarte bine, matematica si fizica, mi-a convenit si am zis: Gata, dau aici. Fara sa stiu absolut nimic de pompieri”, rememoreaza Moldovan.

Amintirea primei interventii, un incendiu la acoperisul unei case, inca de pe vremea studentiei, e vie si acum in amintirile lui.

“Eram in primul an de facultate si eram in practica. A fost un incendiu la acoperisul unei case langa Campina. Am fost si eu la interventia respectiva si mi-a ramas intiparita in minte, nu pentru ca as fi facut eu ceva deosebit, era o interventie banala. Iti ramane intiparit in minte, faptul ca te-ai urcat intr-o masina, te-ai dus la prima interventie, toata lumea s-a dat la o parte, masina cu girofar, iti creeaza o senzatie unica, absolut unica. Mergand mai departe, in urmatorii ani cand ai avut si responsabilitatea conducerii interventiei te gandeai: cand ajung acolo ce gasesc, daca sunt victime, ce pericole sunt, la ce iti expui personalul si cel mai si cel mai important este sa ai grija de oamenii tai cu care te duci si cu care intri in lupta. Cel mai important pentru un comandant si un sef, absolut cel mai important. Daca te duci si nu ai grija de ei s-ar putea sa iti para rau”, spune el.

Cu trecerea timpului activitatea pompierilor devine tot mai complexa, se diversifica tehnicile si interventiile, de aceea sunt intr-un proces continuu de invatare.

“Intr-un fel sau altul, noi suntem ca o moasa comunala, pompierii. Suntem buni la toate”, rezuma comandantul.

O zi obisnuita pentru el incepe la ora 6 si e plina de intalniri, de telefoane, de probleme care se cer rezolvate urgent.

“Se termina undeva la ora 22, se termina cu ghilimelele de rigoare, eu dorm cu telefonul la cap. Asa am fost invatat, de 17 ani de zile dorm cu telefonul la cap, dar acum suna mai des ca inainte”, spune el.

Cea mai grea interventie nu a fost printre flacari. Apa a pus in pericol zece vieti, iar Moldovan s-a descurcat cu brio, chiar daca echipamentele lasau de dorit.

“Eram comandant la Dej, imi aduc aminte minut cu minut de cea mai grea interventie. Eram acasa, pe la 6 seara, tin si acum minte, era undeva prin noiembrie. Ma suna ca in Somes, undeva langa localitatea Mica s-a impotmolit un tractor cu zece persoane in el. Ei treceau prin Somes de pe un mal pe altul. Au fost la cules de porumb si au trecut cu tractorul Somesul, dar la intoarcere nu au stiut ca inainte cu cateva ore s-a dat drumul la barajul de la Colibita si apa era mai mare. Tractorul a ramas in mijlocul Somesului cu 10 persoane. Apa crestea de la minut la minut. Era noapte, frig, a inceput sa ploua, apa crestea. Dotarea noastra pe atunci dotarea era saraca, ne-am dus la interventie cu o masina care nu era destinata pentru asa ceva. Dar ne-am descurcat, cu mijloace rudimentare, sa salvam acele persoane”, isi aduce aminte noul sef al ISU Cluj.

Abia dupa interventie a bagat in seama oboseala crunta, care a disparut ca prin minune in momentul in care victimele i-au multumit.

“M-am simtit obosit, dar satisfacut si mandru ca sunt pompier. In momentul cand salvezi o persoana nu iti trebuie altceva decat un simplu multumesc de la persoana respectiva. Altceva nimic, pentru un pompier este suficient. Sigur ca mai este si partea financiara de care nu ne putem plange, dar acel gest pe care il face omul…este un cuvant care te inalta si iti face inima sa creasca”, spune pompierul.

Ingredientul secret: atitudinea pozitiva

Intrebat la ce nu ar putea renunta intr-o interventie, spune ca increderea in fortele proprii e pe primul loc in lista.

“Nu poti sa te duci la interventie cu gandul ca nu pot s-o stapanesc, nu pot sa sting incendiul la timp, nu pot sa fac aia…Nu! Mergi cu ideea: pot sa fac si aia, si aia…cu toate ca atunci cand iti propui asta nu ai nimic, dar iti propui. Faptul ca te gandesti tot timpul ca trebuie sa reusesti iti da puteri nebanuite”, explica Moldovan.

Subunitate in zona de munte

Acesta promite sa duca la bun sfarsit planurile incepute de generalul Somlea, precum Dispeceratul Integrat si Centrul Judetean de Conducere si Coordonare a Interventiei.

“Eu ca inspector-sef al acestei institutii trebuie sa finalizez planurile pe care le-a inceput domnul general Somlea. Sunt obligat, si o voi face”, subliniaza Moldovan.

De asemenea au in plan deschiderea de noi subunitati in teritorii pentru o mai buna acoperire.

“Suntem in discutii pentru a deschide o noua subunitate in comuna Belis. S-au asociat cinci comune. Cea mai apropiata unitate fiind la Huedin, iar pe partea cealalta la Turda si Colina”, a dezvaluit comandantul.

Foto: Eugen Olariu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version