Din oras

Noul regulament scolar: Amenzi usturatoare si munca in folosul comunitatii pentru parintii elevilor chiulangii

Noul regulament scolar, elaborat de Ministerul Educatiei, prevede ca elevii pot beneficia de credite de la banci pentru continuarea studiilor, iar parintii, tutorii sau sustinatorii legali care nu-i trimit la scoala vor fi amendati cu sume intre 100 lei si 1.000 lei sau obligati sa presteze munca in folosul comunitatii.

In Romania, primele zece clase fac parte din invatamantul obligatoriu. Rata abandonului scolar este insa in continua crestere. Un raport european arata ca Romania este codasa Uniunii la capitolul alfabetizare. 40% dintre adolescenti nu stiu sa citeasca, dublu fata de media europeana.

Este motivul care sta a baza elaborarii noului regulament scolar, care spune ca parintele, tutorele sau sustinatorul legal care nu asigura scolarizarea elevului, pe perioada invatamantului obligatoriu, poate fi sanctionat cu amenda cuprinsa intre 100 si 1.000 de lei sau este obligat sa presteze munca in folosul comunitatii.

La Cluj, spun reprezentantii autoritatilor, abandonul scolar nu este un fenomen ingrijorator. Seful Inspectoratului Scolar Judetean, Valentin Cuibus, spune insa ca “atat timp cat exista un singur copil care nu merge la scoala, trebuie luate masuri in aceasta privinta”.

“Si vechea lege cuprindea posibilitatea acordarii de amenzi de catre primarii catre famiiile care nu isi trimiteau copiii la scoala. Primariile puteau face asta, dar eu nu stiu sa fi fost prea multe amenzi. Noi, cand am costatat ca un copil care a terminat clasa a 8-a nu a continuat clasa a 9-a am sesizat primariile sa ia masuri in aceasta privinta. De aici incolo nu stiu ce s-a intamplat”, a declarat Valentin Cuibus pentru Ziar de Cluj.

Acesta sustine ca rata abandonului scolar la Cluj este una dintre cele mai mici din tara si ca, de obicei, copiii care renunta la scoala fac parte din comunitatile rome.

“Acest lucru se intampa, in general, in clasele a 2-a, a 3-a, a 4-a sau la sfarsitul clasei a 8-a, din diverse motive, in general din lipsa banilor. Dar, la Cluj, abandonul scolar nu e un fenomen de masa. Cu ajutorul diferitelor asociatii, printre care ii amintesc pe cei de la Ovidiu.ro, care deruleaza programul “Fiecare copil in gradinita”, numarul micutilor din comunitatile rome care merg la scoala a crescut considerabil, cu 80%-85%”, mai spune inspectorul scolar general.

De cealalta parte, Cristina Grigore, directorul excutiv al Fundatiei Parinti Clujeni, spune ca e responsabilitatea scolilor sa atraga elevii, sa-i faca sa fie interesati de cursuri si astfel sa nu mai plece de la scoala.

„E responsabilitatea familiei sa se asigure ca copilul merge la scoala. Zona de delimitare a resposabilitatii este, insa, mult mai vasta. Parintele vrea sa-si trimita copilul la scoala, dar el merge la cafeneaua din centru. A cui e responsabilitatea acum? A parintelui pentru ca l-a trimis la scoala? A scolii, pentru ca a reusit sa iasa? Facem rapoarte, dam amenzi, fara sa ne gandim la o problema mut mult profunda: de ce fuge copilul de la ore? De ce nu e interesat? De ce majoritatea adolescentilor, spun studiile, au consumat alcool, tutun sau alte substante? OK, se dau aceste ameni, dar ele ajung la scoli sau la bugetul de stat?”, se intreaba Cristina Grigore.

Aceasta spune ca rezolvarea problemei absenteismului s-ar putea face printr-un numar mai mare de psihologi scolari care sa identifice cauzele si sa ofere suport.

Noul regulament scolar le interzie profesorilor sa-si agreseze elevii

Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor din invatamantul preuniversitar, publicat in Monitorul Oficial, spune ca personalului din invatamantul preuniversitar ii este interzis sa aplice pedepse corporale, precum si sa agreseze verbal, fizic sau emotional elevii sau colegii.

Le este interzis profesorilor sa ceara si sa primeasca bani, cadouri sau servicii, sa colecteze fonduri de la elevi sau parintii acestora pentru protocol in cazul examenelor, evaluarilor, olimpiadelor sau altor concursuri scolare, dar si sa faca meditatii cu propriii elevi. in plus, cadrele didactice nu au voie folosirea dotarilor si a bazei materiale din spatiile de invatamant in vederea obtinerii de beneficii financiare personale, sa consume alcool sau sa organizeze jocuri de noroc.

Personalului din invatamantul preuniversitar ii este interzis sa desfasoare actiuni de natura sa afecteze imaginea publica a elevului, viata intima, privata si familia acestuia. Mai mult, angajatii unitatilor de invatamant preuniversitar trebuie sa aiba otinuta morala demna, o vestimentatie decenta si un comportament responsabil.

Ministerul Educatiei Nationale interzice profesorilor sa ceara si sa primeasca bani, cadouri sau servicii, sa colecteze fonduri de la elevi sau parintii acestora pentru protocol in cazul examenelor, evaluarilor, olimpiadelor sau altor concursuri scolare, dar si sa faca meditatii cu propriii elevi.

Nici elevii nu scapa „basma curata” – in cazul savarsirii unor fapte prin care se incalca dispozitiile legale in vigoare, inclusiv regulamentele scolare, vor fi sanctionati in functie de gravitatea acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *