In vizor

Noul director ANT: “Schimbarea dr. Luscalov nu are legatura cu cazul Arsinel”

Noul director executiv al Agentiei Nationale de Transplant (ANT), profesorul Radu Deac, sustine ca schimbarea din functie a medicului clujean Dan Luscalov  din fruntea Agentiei nu are legatura cu scandalul creat in jurul transplantului de rinichi la care a fost supus actorul Alexandru Arsinel. Luscalov, cel care a condus ANT pana de curand, si este mana dreapta a profesorului Mihai Lucan, a refuzat sa comenteze decizia Ministerului Sanatatii.

Medicul clujean Dan Luscalov a fost schimbat din functia de director executiv al Agentiei Nationale de Transplant cu profesorul Radu Deac, din Targu Mures. Ministerul Sanatatii motiveaza aceasta schimbare pentru ca “aceasta institutie sa-si recapete prestigiul recunoscut in lumea medicala”.

Ziar de Cluj l-a contactat pe medicul Dan Luscalov, pentru a comenta aceasta noua numire facuta de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

“Dati-mi voie sa nu comentez in niciun fel aceasta situatie” a fost raspunsul lui.

Dan Luscalov a condus Agentia Nationala de Transplant pana in 26 noiembrie, cand a fost numit noul director, profesorul Radu Deac. Medicul este si angajat al Institutului de Urologie si Transplant Renal Cluj, in echipa profesorului Mihai Lucan.

In mijlocul scandalului creat in jurul transplantului de rinichi din cazul Arsinel, Luscalov a fost prins la mijloc: pe de o parte coordona activitatea de transplant din intreaga tara, pe de alta parte era subordonat al profesorului Mihai Lucan, cel care a decis ca rinichiul trebuie sa ajunga la actor.

Foto: ziuadecj.ro

Noul director al agentiei, profesorul Radu Deac este de parere ca schimbarea lui Dan Luscalov nu are legatura cu scandalul national care s-a creeat in jurul acestei decizii medicale.

“In niciun caz schimbarea domnului Luscalov nu are legatura cu acest fapt. De altfel, el va ramane consilier al agentiei si va participa cu aceeasi forta la activitatea ei. Domnul Luscalov are o veche experienta in acest domeniu”, a fost raspunsul diplomat al noului director.

Radu Deac a mai spus, pentru Ziar de Cluj, ca informatiile privind modalitatea de selectie a pacientilor pentru transplant, “nu sunt pentru public si nu cred ca trebuie dezvaluite public”.

“Criteriile de de selectie sunt justitios elaborate de catre consilierii agentiei, nu cred ca trebuie discutate public”.

Cat priveste viitorul Agentiei de Transplant, noul director a spus ca va incerca sa “revigoreze” activitatea de aici, asa cum se asteapta si Ministerul Sanatatii.

“Nu as putea sa schimb din temelii activitatea agentiei, in situatia in care am avut cel mai bun an. Am ajuns la 5 donatori la milionul de locuitori, in conditiile in care Romania avea un donator la un milion. Termenul de revigorare este bine gandit, in sensul de a face cat mai bine”, a mai spus Deac.

Acesta a mai declarat ca va incerca sa schimbe conceptul legat de supravietuirea post-transplant a pacientilor.

“Nu suntem interesati sa raportam o operatie, ci sa vedem daca pacientul a supravietuit, daca s-a reintegrat in societate – de fapt, calitatea vietii pacientului”.

Ministerul Sanatatii il prezinta pe noul directot al ANT ca fiind o personalitate marcanta a chirurgiei cardiovasculare, cu numeroase performante inregistrate de-a lungul anilor. Deac a facut parte din echipa de medici care a realizat primul transplant de inima din Romania.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *