Focus

Noua Medicină Germanică – vindecare pe bune sau ″medicoscrocherie″?

Scris de 1,435

O nouă avalanșă a tratamentelor alternative contra afecțiunilor grave poate fi urmărită în această perioadă, iar numele sub care se prezintă este de Noua Medicină Germanică și Autovindecare. Pe adresele de e-mail au fost înregistrate invitații la o nouă conferință a NMGA, cursuri care te învață să te tratezi prin ″puterea gândului″. Cu ce avem de-a face în acest caz – vizează acest recurs la medicină un tratament bazat propriu-zis pe medicație sau procesul de lecuire este fundamentat pe practicarea autosugestiei? Beneficiază acest tip de tratament de autoritatea medicinei clasice sau discutăm despre o altă formă de șarlatanie?

″Cursul de formare″ îi invită pe toți cei interesați de o ″călatorie interioară, în descoperirea potențialului creator și vindecător care este în ființa ta″.

Anunțul continuă: ″Probabil că iți dorești de mult această călătorie deoarece sufletul tău știe că tu ești cea mai importantă ființă din viața ta și că meriți să fii fericit. În această călătorie vei înțelege că relația ta cu tine este esențială, că ai nevoie să îți acorzi timp și atenție astfel încât să poți să cauți înăuntrul ființei tale soluțiile provocărilor cu care te confrunți. Astfel, existența ta va lua o nouă formă, nebănuită, împlinitoare, iar felul în care vei privi viața atunci când te vei întoarce acasă, va schimba lumea în care trăiești într-un mod benefic, neașteptat, care acum pare doar un miracol. Această călătorie se desfășoară la începutul verii într-o tabără pe litoralul Mării Negre″. 

O întrebare legitimă și care merită formulată se referă la termenul de ″medicină″, care este utilizat de către noua ″știință″ într-ale vindecării: este acesta cu adevărat propriu acestor ″tehnici″? Deoarece, până la urmă, despre astfel de metode vorbim: cum să ″transformi provocările″ de tot felul în ″oportunități de autocunoaștere, de autovindecare″. 

Într-o ″notă″ de blog privind autovindecarea găsim următoarele informații: ″Noua Medicină Germanică este o tehnică de medicină alternativă descoperită de Dr. Ryke Hamer. Acesta a cercetat științific motivul pentru care apar bolile, dar și metoda prin care acestea pot fi vindecate. Astfel, el a tratat cu succes peste 31.000 de pacienți doar stând de vorbă cu ei″. 

Să înțelegem că dr Hamer, după ce a ″cercetat științific motivul pentru care apar bolile″, dar și alte minuni, a descoperit soluția nemuririi? Interesant este, totuși, de ce oamenii mai sunt în continuare bolnavi? Probabil nu au aflat despre Noua Medicină Germană…

Simplu spus, această ″medicinoscrocherie″ se înscrie perfect în spiritul timpului, mai precis, în aceste metode de dezvoltare personală: despre modul în care te poți bucura de lucrurile simple, în care îți poți descoperi propriile convingeri și interveni astfel încât să îți modifici perspectiva asupra lucrurilor, în care poți afla forța gândirii pozitive etc. Aplecarea asupra sinelui reprezintă un vast domeniu specific culturilor orientale care, sub o formă sau alta, a cucerit și Occidentul. Cu privire la eficiența conceptului de ″self help″ nu ne vom pronunța aici, oricum, acesta se constituie într-un domeniu distinct și bine conturat deja.

Merită însă de urmărit această apropiere dintre ″dezvoltarea personală″ și ″medicină″. Iar acest amestec ″după ureche″ pare a avea doar efecte păguboase. Este știut faptul că au existat cazuri (și încă mai sunt) de cancer al căror tratament a reușit, în bună măsură, datorită tonusului psihic al pacientului. Forța terapeutică a propriilor gânduri nu poate fi neglijată, însă aceasta este coroborată cu tratamentul medicamentos stabilit de medic. 

Problema este însă de alt ordin: atunci când se face apel la ″medicină″ doar nominal, iar în practică tratamentul clasic este chiar descurajat, deoarece tehnicile ″alternative″ au în spate o ″tradiție de succes″?

Haideți să vedem câteva ″tehnici″:

″Terapia Iertării, Recunoștinței și Iubirii – te conectezi la puterea vindecătoare a afirmațiilor: “Îmi pare rău”, “Te rog să mă ierți”, “Te iubesc”, “Îți mulțumesc”.

Gimnastică Energetică (elemente de QiGong, TaiChi Chuan, posturi corporale vindecătoare, elemente de reflexoterapie și proceduri de urmat în situații de urgență).
RE-DESTINAREA VIEŢII PRIN RE-SCRIEREA ADN″.

Ultima parte, cea cu re-scrierea ADN-ului, pare cea mai tentantă. Chiar ne putem încrede în rezultatele promise? Aceste ″efecte″ par a fi garantate de cei peste 12 ani de experiență, peste 20 de ani de studiu și consiliere, 15 ani de studiu și practică și alți mulți ani dedicați omenirii de către dr C. Vereș, cea care susține aceste ″cursuri″.

Contactată telefonic cu privire la cursurile din această vară, doamna de la capătul firului ne-a spus că nu ne poate furniza multe detalii, deoarece acestea ″se definitivează″. Am fost interesați să aflăm care este legătura dintre medicină și aceste tehnici de dezvoltare personală? ″Păi au legătură și cu medicina, și cu dezvoltarea personală″, a sunat răspunsul pe care l-am primit. Nici că se putea altfel. Discutăm despre un amalgam de metode puse într-aceeași oală și care ar vrea să fie și ″științifice″, și tehnici de ″relaxare″. Să fie aceasta noua cale prin care poate fi tratat cancerul ori alte afecțiuni grave? Puțin probabil.

Deocamdată, bazându-ne pe ″conferințele″ din alți ani ale acestor ″specialiști″: la nivel global, seminariile despre NMG sunt ţinute de adepţii lui Hamer, care şi-au format o structură asemănătoare unui cult, şi de speculanţi, pentru partea pur comercială: taxă de participare, vânzarea de cărţi publicate de edituri obscure. Taxa de participare la un astfel de seminar din Timișoara a fost de 150 de lei, iar la fața locului se puteau achiziționa cărți.

″Mulțumesc pentru Cine Ești! Te Iubesc! I love you″- acesta este mesajul prin care se încheie invitația la cursurile de pseudo-medicină. Curat tratament medicamentos! 

Iar în baza dictonului cartezian, putem spune: ″Mă îndoiesc, deci exist!″. Dați-ne voie să avem îndoieli cu privire la rezultatele miraculoase ale acestei terapii, care trebuie administrată cu mare atenție și moderație. 

 

CITEȘTE ȘI: Escrocherii la limita legii sau despre abuzul de încredere. Tehnici de înșelăciune a pensionarilor

Escrocheriile telefonice: apelurile nepreluate sunt taxate cu costuri suplimentare. Noua variantă a unei înșelătorii vechi

 

 

 

sursa foto: pinterest.com

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Eveniment
  Pompierii clujeni au intervenit anul trecut la peste 900 de incendii de vegetație. Apel (degeaba) către cetățeni să nu mai dea foc la miriști
 • Acum 18 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 20 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 22 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 23 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 24 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 1 day Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 1 day In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 1 day Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 1 day In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 1 day Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 2 days Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
Citește și...
Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

TOP CITITE