Focus

Noua Medicină Germanică – vindecare pe bune sau ″medicoscrocherie″?

O nouă avalanșă a tratamentelor alternative contra afecțiunilor grave poate fi urmărită în această perioadă, iar numele sub care se prezintă este de Noua Medicină Germanică și Autovindecare. Pe adresele de e-mail au fost înregistrate invitații la o nouă conferință a NMGA, cursuri care te învață să te tratezi prin ″puterea gândului″. Cu ce avem de-a face în acest caz – vizează acest recurs la medicină un tratament bazat propriu-zis pe medicație sau procesul de lecuire este fundamentat pe practicarea autosugestiei? Beneficiază acest tip de tratament de autoritatea medicinei clasice sau discutăm despre o altă formă de șarlatanie?

″Cursul de formare″ îi invită pe toți cei interesați de o ″călatorie interioară, în descoperirea potențialului creator și vindecător care este în ființa ta″.

Anunțul continuă: ″Probabil că iți dorești de mult această călătorie deoarece sufletul tău știe că tu ești cea mai importantă ființă din viața ta și că meriți să fii fericit. În această călătorie vei înțelege că relația ta cu tine este esențială, că ai nevoie să îți acorzi timp și atenție astfel încât să poți să cauți înăuntrul ființei tale soluțiile provocărilor cu care te confrunți. Astfel, existența ta va lua o nouă formă, nebănuită, împlinitoare, iar felul în care vei privi viața atunci când te vei întoarce acasă, va schimba lumea în care trăiești într-un mod benefic, neașteptat, care acum pare doar un miracol. Această călătorie se desfășoară la începutul verii într-o tabără pe litoralul Mării Negre″. 

O întrebare legitimă și care merită formulată se referă la termenul de ″medicină″, care este utilizat de către noua ″știință″ într-ale vindecării: este acesta cu adevărat propriu acestor ″tehnici″? Deoarece, până la urmă, despre astfel de metode vorbim: cum să ″transformi provocările″ de tot felul în ″oportunități de autocunoaștere, de autovindecare″. 

Într-o ″notă″ de blog privind autovindecarea găsim următoarele informații: ″Noua Medicină Germanică este o tehnică de medicină alternativă descoperită de Dr. Ryke Hamer. Acesta a cercetat științific motivul pentru care apar bolile, dar și metoda prin care acestea pot fi vindecate. Astfel, el a tratat cu succes peste 31.000 de pacienți doar stând de vorbă cu ei″. 

Să înțelegem că dr Hamer, după ce a ″cercetat științific motivul pentru care apar bolile″, dar și alte minuni, a descoperit soluția nemuririi? Interesant este, totuși, de ce oamenii mai sunt în continuare bolnavi? Probabil nu au aflat despre Noua Medicină Germană…

Simplu spus, această ″medicinoscrocherie″ se înscrie perfect în spiritul timpului, mai precis, în aceste metode de dezvoltare personală: despre modul în care te poți bucura de lucrurile simple, în care îți poți descoperi propriile convingeri și interveni astfel încât să îți modifici perspectiva asupra lucrurilor, în care poți afla forța gândirii pozitive etc. Aplecarea asupra sinelui reprezintă un vast domeniu specific culturilor orientale care, sub o formă sau alta, a cucerit și Occidentul. Cu privire la eficiența conceptului de ″self help″ nu ne vom pronunța aici, oricum, acesta se constituie într-un domeniu distinct și bine conturat deja.

Merită însă de urmărit această apropiere dintre ″dezvoltarea personală″ și ″medicină″. Iar acest amestec ″după ureche″ pare a avea doar efecte păguboase. Este știut faptul că au existat cazuri (și încă mai sunt) de cancer al căror tratament a reușit, în bună măsură, datorită tonusului psihic al pacientului. Forța terapeutică a propriilor gânduri nu poate fi neglijată, însă aceasta este coroborată cu tratamentul medicamentos stabilit de medic. 

Problema este însă de alt ordin: atunci când se face apel la ″medicină″ doar nominal, iar în practică tratamentul clasic este chiar descurajat, deoarece tehnicile ″alternative″ au în spate o ″tradiție de succes″?

Haideți să vedem câteva ″tehnici″:

″Terapia Iertării, Recunoștinței și Iubirii – te conectezi la puterea vindecătoare a afirmațiilor: “Îmi pare rău”, “Te rog să mă ierți”, “Te iubesc”, “Îți mulțumesc”.

Gimnastică Energetică (elemente de QiGong, TaiChi Chuan, posturi corporale vindecătoare, elemente de reflexoterapie și proceduri de urmat în situații de urgență).
RE-DESTINAREA VIEŢII PRIN RE-SCRIEREA ADN″.

Ultima parte, cea cu re-scrierea ADN-ului, pare cea mai tentantă. Chiar ne putem încrede în rezultatele promise? Aceste ″efecte″ par a fi garantate de cei peste 12 ani de experiență, peste 20 de ani de studiu și consiliere, 15 ani de studiu și practică și alți mulți ani dedicați omenirii de către dr C. Vereș, cea care susține aceste ″cursuri″.

Contactată telefonic cu privire la cursurile din această vară, doamna de la capătul firului ne-a spus că nu ne poate furniza multe detalii, deoarece acestea ″se definitivează″. Am fost interesați să aflăm care este legătura dintre medicină și aceste tehnici de dezvoltare personală? ″Păi au legătură și cu medicina, și cu dezvoltarea personală″, a sunat răspunsul pe care l-am primit. Nici că se putea altfel. Discutăm despre un amalgam de metode puse într-aceeași oală și care ar vrea să fie și ″științifice″, și tehnici de ″relaxare″. Să fie aceasta noua cale prin care poate fi tratat cancerul ori alte afecțiuni grave? Puțin probabil.

Deocamdată, bazându-ne pe ″conferințele″ din alți ani ale acestor ″specialiști″: la nivel global, seminariile despre NMG sunt ţinute de adepţii lui Hamer, care şi-au format o structură asemănătoare unui cult, şi de speculanţi, pentru partea pur comercială: taxă de participare, vânzarea de cărţi publicate de edituri obscure. Taxa de participare la un astfel de seminar din Timișoara a fost de 150 de lei, iar la fața locului se puteau achiziționa cărți.

″Mulțumesc pentru Cine Ești! Te Iubesc! I love you″- acesta este mesajul prin care se încheie invitația la cursurile de pseudo-medicină. Curat tratament medicamentos! 

Iar în baza dictonului cartezian, putem spune: ″Mă îndoiesc, deci exist!″. Dați-ne voie să avem îndoieli cu privire la rezultatele miraculoase ale acestei terapii, care trebuie administrată cu mare atenție și moderație. 

 

CITEȘTE ȘI: Escrocherii la limita legii sau despre abuzul de încredere. Tehnici de înșelăciune a pensionarilor

Escrocheriile telefonice: apelurile nepreluate sunt taxate cu costuri suplimentare. Noua variantă a unei înșelătorii vechi

 

 

 

sursa foto: pinterest.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *