Din oras

Norocul romilor de pe Cantonului că suntem în an electoral: Emil Boc scoate de la naftalină dezbateri…

După ce a aruncat praf în ochi în privința construcției blocuriloe ANL și a „cerut” Guvernului „un program masiv” de sprijinire a acestor proiecte în an electoral, Emil Boc își întoarce atenția și spre tema locuințelor sociale, subiect cu care PNL-ul nu este foarte familiarizat. Citând masiv din Strategia de Dezvoltare a Municipiului Cluj-Napoca 2014-2020 (plan de dezvoltare pe care Emil Boc îl declara oarecând depășit), mai exact din Strategia pentru „Incluziune socială”, grup de lucru coordonat de Eniko Vincze (UBB) și Florin Moisa (Centrul de resurse pentru Comunitățile de Romi), Primăria Cluj-Napoca a lansat spre dezbatere publică un proiect privind aprobarea declanșării procedurii de achiziție de pe piața liberă a unor imobile de locuințe cu destinație de locuințe sociale. 

CITEȘTE ȘIÎn plină campanie electorală, Boc cere Guvernului construirea de blocuri ANL și locuințe sociale

Astfel, se pare că Strategia de dezvoltare a Clujului 2014-2020 a fost scoasă de la sertar și ștearsă de praf. Nu suntem răutăcioși când spunem acest lucru, întrucât anul 2020 figurează în Strategie drept anul orașului incluziv – „Cluj 2020 – Orașul Incluziv”. 

În pragul alegerilor europarlamentare (26 mai 2019), precum și cu un an înaintea alegerilor locale din 2020, administrația liberală a municipiului Cluj-Napoca a devenit preocupată de cauzele sociale.

Evident, situația cetățenilor mai puțin favorizați de soartă, care-și duc traiul pe strada Cantonului ori în Pata Rât, sunt cei mai nedreptățiți de către autorități. Dreptul la locuire al clujenilor lipsiți de posibilități, garantat prin Constituție, a fost neglijat de către Primăria Cluj-Napoca.

( ”Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protectie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent”, Constituţia României, art. 47).

În dezvoltarea imobiliară fără căpătâi, Primăria Cluj-Napoca a evacuat forțat familii întregi din locuințele improvizate unde aceștia se adăposteau, fără a veni cu soluții concrete. De regulă, familiile evacuate erau cazate temporar în centre de plasament. 

(Cetățenii evacuați de Primărie s-au adresat în nenumărate rânduri administrației locale, în ședințele de Consiliu local, subliniind lipsa de funcționalitate a programului de „subvenții pentru chirie persoanelor/familiilor care se află în risc de marginalizare”, întrucât proprietarii de imobile refuză închirierea spațiilor persoanelor defavorizate. Astfel, subvenția se acordă, dar programul prezintă deficiențe de implementare).  

CITEȘTE ȘI: Eparhia Reformată din Ardeal scoate în stradă 10 copii și 3 persoane cu handicap. Primăria vede ce se întâmplă?

VIDEO O familie cu 3 copii a fost evacuată de Primăria Cluj-Napoca, după ce vreme de 22 de ani nu a vrut să știe că un imobil este ocupat abuziv

VIDEO Acuzații grave de discriminare pe criterii etnice „Suntem scoși în stradă pentru că suntem ȚIGANI. Trăim în România”

În acest context, în situația în care numărul de cereri anuale pentru locuințele sociale (cca 400) este cu mult peste numărul locuințelor acordate efectiv (ccc 15), în lipsa altor măsuri concrete, la inițiativa primarului, aflat în plină campanie de PR, dar și electorală, administrația locală propune achiziția de imobile de pe piața liberă cu destinația de locuințe sociale.

Deocamdată, este vorba doar despre un proiect lansat spre debatere publică în perioada 23 aprilie – 10 mai 2019.

Evident, acest demers aflat la începutul începutului, care trebuia să fie implementat de ani buni, va figura pe „lista de priorități” a Primăriei Cluj-Napoca. 

 

 

sursa foto: primaria cluj napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *