Sanatate

NORMA de HRANĂ a fost scoasă din limita de 30% și nu mai atrage după sine DIMINUĂRI SALARIALE în Sănătate! Sanitas continuă calendarul protestelor în cazul altor revendicări

Guvernul a adoptat marți, 19 februarie o ordonanță de urgență pentru scoaterea indemnizației de hrană din limita de 30%.

Reamintim faptul că introducerea indemnizației de hrană în limita de 30% a generat reducerile salariale în special pe zona sporurilor pentru zile nelucrătoare/ de tură, așa cum a scris ieri ziarul nostru.

După adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, Ministerul Sănătăţii a transmis următorul comunicat de presă:

“La propunerea Ministerului Sănătății s-a aprobat aseară astăzi ca indemnizațiile de hrană pentru personalul din cadrul instituțiilor din sistemul sanitar și de asistență socială să nu se ia în calcul la determinarea limitei de 30% prevăzută la art. 25, alin 2 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare.

În acest sens, art. 36 alin. (1) din  Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 a fost completat cu un nou alineat (11), cu următorul cuprins:

“(11) Cuantumul indemnizațiilor de hrană acordate conform alin. (1) personalului din cadrul instituțiilor din sistemul sanitar și de asistență socială nu se ia în calcul la determinarea limitei prevăzute  la art. 25 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare.”

Mircea Ciocan, Sanitas: “Luna viitoare ar trebui să se dea înapoi banii reținuți pe ianuarie”

Mircea Ciocan, președintele Sanitas Maramureș și vicepreședinte Sanitas la nivel national a declarat pentru rețeaua Presa Bună că ordonanța data aseară este doar o mică victorie din lungul război care continuă pe cale sindicală:

“Este un lucru bun ceea ce s-a obținut prin acestă ordonanță pentru că astfel nu vor mai exista constrângeri privind limitarea veniturilor. Se punea problema, la un moment dat, de a se tăia din sporurile pentru plata orelor lucrate sâmbăta și dumnica adică tot de la pălmași și nu de la tehnic, juridic, conducere sau TESA. În multe cazuri, această nedreptate diminua veniturile și cu până la 1000 de lei/ angajat ceea ce este inadmisibil”.

Mircea Ciocan vine și cu o propunere pe care va încerca să o impună pe cale sindicală și se referă la salariile care deja au fost diminuate pe luna ianuarie.

“Până la ordonanța de aseară, suma tuturor sporurilor nu putea depăși 30% din suma tuturor salariilor ordonatorului principal de credite. Cum introducerea a făcut ca acest procent să fie depășit, au fost foarte multe cazuri în care diferența s-a tăiat și oamenii au primit sau vor primi salariile diminuate. În mod normal acești bani ar trebui să se dea înapoi de către conducerile unităților, începând de luna viitoare”, mai spune șeful sindicaliștilor.

Urmează PICHETĂRI ale ministerelor pentru alte REVENDICĂRI

În perioada următoare, Sanitas are un calendar foarte clar conform căruia sindicaliștii vor picheta ministerele Finanțelor Publice, Sănătății și Muncii și Justiției Sociale.

“Noi nu ne oprim după ce aseară s-a ajuns la o înțelegere privind indemnizațiile de hrană. Mai avem următoarele revendicări: calcularea sporurilor şi a gărzilor la salariul de bază actual pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială, asigurarea finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, includerea contravalorii indemnizaţiilor pentru concediile de odihnă şi pentru concediile medicale în suma salariilor de bază de la nivelul ordonatorului de credite, eliminarea inechităţilor în ceea ce priveşte aplicarea Regulamentului de sporuri, corectarea inechităţilor din Legea 153/2017 şi includerea în Anexa II a tuturor categoriilor de personal din sănătate şi asistenţa socială, negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul Sectorului ”Sănătate. Activităţi sanitar-veterinare”, ne-a mai declarant în exclusivitate, vicepreședintele Sanitas.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *