Politica

Norica Nicolai: "Este inacceptabil ca legile să fie făcute în stradă, sub presiune şi emoţie"

Fostul senator de Cluj Norica Nicolai, actualmente europarlamentar din partea ALDE, a explicat pentru Euronews situaţia în care se află, în acest moment, România.

Europarlamentarul, de profesie avocat, face o radiografie a manifestărilor, însă în felul specific al unui reprezentant al părţii „incriminate”.

„În acest an, România sărbătoreşte aniversarea a 10 ani de la aderarea la UE. În această perioadă, în conformitate cu principiile constituţionale, diferite guvernele au emis peste 1.200 de ordonanţe de urgenţă, dintre care 34 au fost în domeniul justiţiei. Guvernul instalat în decembrie anul trecut a adoptat o ordonanţă de urgenţă, cu scopul principal de a modifica Codurile Penale în conformitate cu recomandările Curţii Constituţionale. Acest lucru trebuia să se întâmple în urmă cu doi ani, dar toate guvernele au preferat să ignore subiectul şi să continue să aibă Codurile Penal în conflict cu Constituţia. Politicienii din opoziţie, precum şi unii cetăţeni din România, au considerat că această legislaţie nu a fost adoptată în mod transparent şi că a fost menită să favorizeze diferiţi lideri politici investigaţi sau condamnaţi în cazuri de corupţie”, spune Norica Nicolai, încercând să descrie, foarte pe scurt, background-ul manifestaţiilor.

Europarlamentarul îşi prezintă propria opinie.

„După părerea mea, într-un stat european guvernat de Statul de drept, legislaţia este valabilă dacă este adoptată de Parlament sau de către alte instituţii care au dreptul de a crea legi. Nu contează cât de fragilă este democraţia, este inacceptabil ca legile să fie făcute în stradă, sub presiune şi emoţie. Făcând acest lucru, am ignora principalul mecanism democratic, care este votul popular.”

Nicolai susţine că protestele din ţară sunt repercursiuni ale luptelor politice, care nu s-au oprit după alegeri. Aceasta aminteşte de tragedia din clubul Colectiv, care a dus la moartea a 64 de tineri, arşi în incendiu, şi despre cum presiunea din stradă şi intervenţia preşedintelui, care a încurajat protestele au dus la demisia guvernului PSD.

„La acea vreme am văzut că preşedintele, în ciuda faptului că el ar fi trebuit să modereze conflictul, a exprimat dorinţa clară pentru un guvern al său, adăugând o declaraţie şocantă: „A fost nevoie să moară oameni că această demisie să se producă”.

Europarlamentarul aminteşte de o coincidenţă, un alt club care a ars, un an mai târziu, după alegeri. Incendiul nu s-a soldat cu decese, şi nici nu a fost urmat de manifestări publice.

„La doar câteva zile după acest incident, oamenii au început să iasă pe străzi, în timpul perioadei de dezbatere publică a acestei noi legi, în ciuda faptului că guvernul a creat condiţiile pentru ca toţi oamenii să înţeleagă şi să comenteze cu privire la noul proiect legislativ. După adoptarea Ordonanţei, mobilizarea s-a făcut foarte repede pe Facebook, din moment ce emoţia fusese deja creată. Cei mai mulţi dintre agitatori sunt membri sau lideri ai ONG-urilor, organizaţii care ar trebui să fie apolitice, iar acesta este motivul pentru care am îndoieli serioase cu privire la caracterul aşa-zis spontan al acestor proteste de stradă.”

Doar că Norica Nicolai nu pomeneşte de felul în care s-a „clocit” ordonanţă, noaptea, hoţeşte.

„Trebuie să spun că, după cum presa a dezvăluit, unii dintre protestatari sunt angajaţi ai companiilor internaţionale din Bucureşti. În acest context, nu este un detaliu faptul că noul guvern tocmai a crescut salariul minim în România, iar acest lucru va crea cu siguranţă o pierdere economică pentru o parte din aceste societăţi, care vor fi obligate să dea mai mulţi bani angajaţilor, asta având impact asupra profitului.”

Nicolai subliniază şi impactul pe care îl are Noul Cod Fiscal asupra profiturilor companiilor străine.

„Cred că am văzut deja în Europa cu ce ne confruntăm acum în România, un protest civic decent, folosit şi manipulat de către partidele politice ale opoziţiei pentru a forţa demisia guvernului. Am văzut recent aceste tipuri de revolte în şi în jurul Europei şi este posibil să ne confruntăm cu ele şi în următoarele câteva luni, fiind perioada electorală în mai multe state ale UE. Încercarea de a folosi frustrările oamenilor şi nemulţumirile, situaţia economică fragilă din multe ţări, această logică de a crea un conflict public, în scopul de a destabiliza un guvern legitim va avea ca rezultat unic să slăbească democraţiile noastre. Cred că, în ciuda faptului că principiul separării puterilor în stat este foarte vechi, acesta nu poate fi înlocuit cu haos, nu poate fi ignorat de voinţa unei minorităţi împotriva a ceea ce majoritatea oamenilor au votat la alegeri.”

„Ca o reflecţie personală faţă de noul social media, care ne influenţează în mare măsură societatea, aş dori să spun că acest nou tip de comunicare ar putea ajuta la procesul de emancipare individuală, dar nu poate înlocui educaţia oamenilor. Social media devine o parte a ceea ce suntem, dar nu trebuie să fie totul, din moment ce o persoană ar trebui să continue să fie rezultatul educaţiei primite, a profesorilor pe care îi are, a cărţilor pe care le citeşte şi a propriei sale experienţe de viaţă. Acest proces, de a urmări doar ceea ce social media spune şi face este periculos pentru propria noastră dezvoltare, ca indivizi şi ca societăţi democratice. Lumea în care trăim e una complexă, cu dezbateri şi dileme, şi ar trebui să fie aşa şi pe mai departe, mulţumită dialogului. O gândire standardizată crează condiţii pentru o societate „simplificată”, în care ne conformăm ultimelor indicaţii de pe Facebook ori Tweeter, fără a mai gândi cu mintea noastră. De aici şi pînă la radicalizarea care apare ulterior e doar un pas mic, pe care sper că o Românie europeană nu îl va face. Nu după 10 ani de îmbrăţişare a valorilor şi principiilor europene”, punctează în final Norica Nicolai.

Norica Nicolai a fost aleasă senator de Cluj pe listele PNL la alegerile parlamentare din 26 noiembrie 2000 şi a fost implicată în mai multe scandaluri, cel mai răsunător fiind cel în care nepoata sa a votat în locul unui alt parlamentar, chiar sub ochii săi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *