FOTOGRAFILA

NON-ADMINISTRAȚIA BOC, REACTIVĂ: ”Clujenii au cerut bănci cu spătar în Parcul Armătura. Le-am comandat pe banii primăriei”. Poate aflăm și pe baza cărui HCL și cărei soluții tehnice aprobate a fost Excelnța Sa atât de prompt în reacție?

Că s-a pornit cu bune intenții la Parcul Armătura și s-a ajuns la o porcărie în care ”specialiștii” lui Boc au făcut un adevărat ecocid acolo, e una. Că termenul de finalizare al lucrării – 30 aprilie 2023 s-a prelungit sine-die, tăindu-se în iulie o semi-panglică la panglicăria denumită ”reamenajare parc”, Emil Boc declarând că: ”mai sunt lucrări de făcut la parc, iar acestea vor fi realizate după ce se va închide proiectul finanțat din fonduri europene”, e altă poveste azvârlită de primarul încolțit de criticile clujenilor.

Dar adevărat poveste e cea veche, pe care Ziar de Cluj o tot semnalează de ani de zile: reactivitatea municipalității. O administrație în slujba cetățenilor este pro-activă: stă de vorbă cu cetățenii, ține cont de ce cer ei ÎNAINTE de a se apuca să dea cu drujba, asfaltul, betonul și dala, înainte de a planta blocuri între case, case peste case și de a deschide haotic șantiere.

O non-administrație (și nu numai primăria Cluj-Napoca este așa, așa este în toată țara până la nivel de Guvern – din cauza apucăturilor de comuniști reșapați în democrați ale ”politicienilor” noștri, satrapi în banul public), REACȚIONEAZĂ post factum, fie că s-a întâmplat să fie un dezastru (Colectiv, maternitatea Giulești, inundații cu cedări de lucrări tehnice de milioane de euro date pe cumetrii politice șamd). Așa este și non-administrația Boc care de 18 ani reacționează, în ciuda bătăii cu cărămiduța în piept că au bifat ”bugetare participativă” pe agenda de vorbe a primarului. Sub presiunea publică, cedează și vine să spună că are SĂ FACĂ, OSĂ REMEDIEZE, OSĂ ȚINĂ CONT.

Atât de tare OSĂ încât până la punerea în parctică a lui OSĂ, mai dă o coasă din inerție, mai smulge o statuie de pe soclu și o lasă așa, mai smulge niște copaci pe strada Universității, mai drujbălește prin Parcul Central copaci sănătoși, sub pretextul că ”a fost furtună”, ”să nu cadă în cap la oameni”.

Cu scandalul în coaste, zicea Boc la una dintre emisiunile sale de chitanțier: ”Noi am deschis parcul pentru public, chiar dacă procedura de recepție nu e finalizată. Mai sunt lucruri care pot fi remediate pe parcursul procedurii. Mai sunt finisaje de făcut și Electrica mai are o lucrare de efectuat, un stâlp care trebuie mutat, dar asta e o lucrare în afara proiectului”.

Vedeți cât de pervers bagă Electrica la înaintare ca să rețină ”bocălăii” că tot ce se face ulterior ”e în afara proiectului”? Așa cum de fiecare dată când vorbește despre copacii maturi ciuntiți, drujbăliți, scoși cu excavatorul din rădăcini, bagă povestea aia cu ”1001 copaci în plus plantați”. Copaci fără nicio valoare ecologică pentru următorii 10-15 ani și care, majoritar, crapă în locul în care au fost plantați de ”doreii” ”plantologi” abonați la banii municipalității. În schimb acești copaci au valoare scriptică, intră în conturi niște bani, iar justificarea este ca la balastul de sub autostrăzi: o parte s-au pierdut, o parte s-au stricat, o parte s-au furat.

Dar e bine să revedeți (ca să nu uitați cât se minte) ce înseamnă de fapt ”procedura de recepție nu a fost finalizată”, dincolo de pozele artistice de partid și de activ de primărie în care culorile vesele și clujenii încântați admiră amurguri și beculețe pe malul Someșului. În Parcul Armătura și ziua pisicile sunt negre:

Vegetația e spontanee, cât clujeanul mândru că e clujean, că e fain la Cluj. De ce nu-l vedem pe Boc arătându-ne abilitățile sale de cosaș și pe aici?

O, mal frumos amenajat, cu bolovani și taluz din pământ, neînierbat. Poate se așteaptă să se mute vegetația spontanee și pe acel taluz.

Până-și mută Electrica stâlpul, accesul pe pod se face pe sub banda de marcaj. Dar remarcați superbețea de gazon – oare cât s-a plătit pe metrul pătrat de înierbare spontanee?

Taluzul din plasă de sârmă este minunat, gardurile și mai minunate, iar copacul gata descorțat, să se bucure că a fost ”dorelul” angajat de primărie prin zonă.

Și tot așa.

Nu sunt detalii, sunt vederi generale care arată cu totul diferit de ce și-a postat Emil Boc pe pagina sa oficială unde se extaziază ”bocalăii”.

Dar ce e frumos, abia urmează. Cu ocazia aceleași emisiuni de chitanțier (din 21 iulie) în care-și face publicitate mincinoasă primarul Emil Boc, acesta, generos, a declarat (su presiunea criticilor clujenilor): ”Au cerut să punem mai multe bănci și să punem bănci cu spatar. Noi le-am comadat și le punem pe banii Primăriei. Au spus ”vrem un loc de joacă pentru copiii mai mici”. Am comandat, și va fi acel loc de joacă. Au cerut wireless, va fi de săptămâna viitoare”.

Remarcăm promptitudinea de reacție. Dar avem niște întrebări: pe un proiect cu soluții tehnice aprobate ca atare se va interveni cândva cu o nouă soluție tehnică pentru a se pune băncile cu spătar și locurile de joacă. Cum?

”Wireless-ul” exista, se lăudase deja cu el la semi-inaugurare.

Dar am mai fi curioși să știm pe baza cărui HCL s-au comandat deja băncile cu spătar și locurile de joacă? Aveți cunoștință de vreo preacinstită adunare/convocare a consilierilor locali în ultimele cinci zile și care să fi aprobat sumele necesare achiziționării de bănci cu spătar și locuri de joacă pentru copii, special pentru Parcul Armătura?

Că noi nu.

Exit mobile version