Cooltura

Noii studenți vor fi întâmpinați la finalul acestei săptămâni cu evenimente culturale „a la Cluj”

Campusul Hașdeu, strada Mihail Kogălniceanu și curțile interioare ale Universității Babeș-Bolyai vor găzdui, între 5 și 8 octombrie (de joi până duminică), prima InClujiune, un proiect prin care Centrul Cultural Clujean îi întâmpină pe noii studenți ai Clujului cu o serie de activități prin intermediul cărora tinerii se pot familiariza cu viața culturală a orașului, pot prinde gustul de teatru, de muzică simfonică (și nu numai), de proiecții TIFF sau pot cunoaște orașul prin tururi ghidate. 

Programul manifestărilor va cuprinde trei secțiuni, în funcție de locul de desfășurare a evenimentelor:

Clujul în Campus (5-6 octombrie) va aduce în Hașdeu întâlniri cu Opera Națională Română, TIFF, Filarmonica Transilvania, Festivalul Internațional de Carte Transilvania și Institutul Francez, precum și o serie de tururi ghidate organizate de Cluj Guided Tours. Serile vor fi dedicate concertelor și proiecțiilor de film. 

Secțiunea Clujul Studențesc (7-8 octombrie) va deschide centrul orașului pentru studenții din anul întâi. Strada Mihail Kogălniceanu va deveni pietonală și va găzdui concerte Vița de Vie, Moonlight Breakfast, Alexandrina și Robin and the Backstabbers, precum și standuri de street food oferite de Street Food Festival și alte activități de zi. 

Universitatea Babeș-Bolyai va găzdui în curtea interioară târgul organizațiilor culturale ale Clujului, în cadrul căruia operatorii culturali ai orașului își vor prezenta oferta culturală și programele de formare și voluntariat pentru publicul larg.

„Pe termen mediu, scopul InClujiunii este să devină o platformă de întâlnire, online și offline, pentru toți cei care sunt legați sufletește de Cluj. Dacă vreți, e un proiect de tip „fiii satului”, adaptat orașului și vremurilor noastre. Cu ajutorul tehnologiei și al unei serii de întâlniri anuale, care sperăm să devină tradiționale, ne străduim să creăm un cadru în care mai multe comunități cheie ale orașului – noii studenți, studenții străini și expații, precum și diaspora Clujului, să se poate întâlni, să se poată conecta sau reconecta cu orașul și între ele.

În acest an facem primul pas, încercând să adunăm într-un proiect comun universitățile orașului și treizeci de instituții și organizații din Cluj, care să-i sărbătorească împreună pe cei mai noi dintre clujeni, studenții din anul întâi. Ne dorim ca acest eveniment să devină cât mai curând unul emblematic pentru oraș – avem intenția, bineînțeles, de a-l relua la fiecare început de an universitar. De asemenea, ne dorim să îi adăugăm și alte evenimente înseriate de-a lungul anului, destinate alumnilor, expaților și studenților străini. Și sperăm să putem lansa chiar de anul următor o platformă online care să le ofere acestor comunități posibilități de exprimare și de implicare în viața orașului.

La evenimentele acestei prime ediții de InClujiune, desfășurate în campusul Hașdeu și pe strada Kogălniceanu, accesul publicului este gratuit. Ele au fost gândite pentru a prezenta Clujul cultural studenților în anul întâi, dar ne așteptăm ca și alte categorii de clujeni să ni se alăture și ne-am bucura să fie așa”, a declarat, pentru Ziar de Cluj,  Ștefan Teișanu, directorul Centrului Cultural Clujean.

Programul detaliat al evenimentelor îl puteți accesa aici. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *