Din oras

Noi reclamatii legate de Oficiul Postal nr. 16: program imposibil si cozi astronomice

Singurul oficiu postal din Cluj de unde se pot prelua colete din afara UE le este in continuare foarte greu accesibil clujenilor care au nevoie de aceste facilitati. Cititorii ne-au trimis mesaje in care se plang ca programul de la serviciu nu le permite sa ajunga acolo in orele restranse de lucru si ca preluarea pachetelor pe care le primesc periodic din strainatate este o adevarata aventura de fiecare data. 

Dupa cum Ziar de Cluj a atras atentia in decembire anul trecut,aglomeratia de la ghiseele Oficiului Postal Nr. 16  era fara precedent, oamenii fiind nevoiti sa stea la coada chiar si o ora si jumatate, la cozi care adesea se intindeau in afara oficiului. De atunci, numarul angajatilor detasati acolo aproape s-a dublat, insa inutil, pentru ca activitatea este sustinuta de un singur vames. 

“Eu am o prietena japoneza, care imi tot trimite pachete. In exuberanta ei, mi-a trimis in decembrie foarte multe pachete, eu avand adresa in Floresti. Unele din aceste pachete veneau in Floresti, altele la celebrul oficiu vama. Cand am ridicat ultima data coletul din Floresti, am intrebat la oficiul de acolo ce trebuie facut pentru ca sa imi vina in continuare coletele tot acolo. Mi s-a raspuns ca trebuie sa fie trimiteri simple si de valoare mica, nu EMS, lucru pe care l-am transmis mai departe prietenei mele, ea conformandu-se. In fine, intre Craciun si Anul Nou mi-a trimis in total 4 pachete, pe care le-am primit astfel: 1 in luna ianuarie, si 3 avize am gasit ieri in cutia postala”, a povestit clujeanul. 

Cea mai recenta tentativa de a le ridica de la Oficiul 16 Vama de pe Aurel Vlaicu a avut loc cu cateva zile in urma. 

“Era o coada astronomica, drept urmare am decis sa revin in alta zi cand timpul imi va permite sa pierd o ora la coada (asta e singurul avantaj ca au sosit 3 pachete deodata). Care este regula clara si concisa care ma poate ajuta sa primesc pachetele la oficiul de domiciliu?”, intreaba acesta, mentionand ca nu sunt pachete de valoare mare, de obicei e cate o carte sau mici cadouri). 

De asemenea, omul se intreaba cum poate estima timpul parcurs din Japonia la Cluj si de ce nu se infiinteaza mai multe oficii postale care sa ofere si servicii vamale, cu un orar mai decent, mai ales ca el lucreaza in Turda de la 8 la 16, iar pachetele se pot ridica intre 8-15 zilnic, sau vineri pana la 14). 

In ceea ce priveste posibilitatea primirii la domiciului a acestui tip de colete, directorul Oficiului Judetean de Posta Cluj, Ovidiu Sacara precizeaza ca necesita plata unei sume mai mari din partea celui care le expediaza. 

“Aceste colete expediate din spatiul extracomunitar la prezentare au anumite tarife, in functie de care se face sau nu distribuirea la domiciului. Cel care trimite trebuie sa plateasca o anumita suma pentru aceasta. Majoritatea aleg tarifele cele mai mici”, a precizat directorul. 

In privinta timpului in care ajunge coletul la destinatie, oficialul recomanda consultarea site-ului Postei Romane, unde pot fi consultate date legate de corespondenta cu spatiul extracomunitar, cu detalii privind conditiile de livrare, continut si altele de acest fel. 

“Activitatea Oficului Postal nr. 16 este asigurata acum de un numar de 12 angajati, in timp ce inainte erau 7. Problema este ca avem in continuare un singur vames care lucreaza pana la ora 15, si, cand lipseste, nu putem desfasura activitatea aceasta. Nu avem nici un raspuns de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pentru a putea avea program prelungit si inca un vames in unitate”, a precizat Sacara. 

Oficialii Directiei Finantelor Publice a Judetului Cluj au precizat ca au in evidenda o cerere a postei clujene pentru prelungirea programului. 

„Nu a fost depusa o cerere si pentru suplimentarea numarului de vamesi din unitate. Daca ar fi fost formulata aceasta necesitate, ar fi fost luata in considerare”, a precizat Gligor Gavris, purtatorul de cuvant al unitatii. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *