In vizor

Nivelul de poluare din Piața Mihai Viteazul depășește de 4 ori limita admisă: 119 micrograme la trecerea de pietoni. Din 4 stații de monitorizare în Cluj, funcționează doar 2 VIDEO

Nivelul de poluare din Cluj-Napoca depăsește limita admisă de 25 de micrograme pe metru cub. În Cluj-Napoca sunt amplasate 4 stații de monitorizare a calității aerului, din care funcționează doar 2. Valorile înregistrate în Piața Mihai Viteazul, în plin centru al municipiului, au fost de câteva ori mai mari decât nivelul acceptat, situându-se la un maxim de 119 micrograme pe metru cub. Nivelul noxelor este ridicat mai ales în preajma trecerilor de pietoni, atunci când autoturismele demarează în trombă. O demonstrație în acest sens a fost înregistrată astăzi de către senatorul Allen Coliban, membru în cadrul Comisiei pentru Mediu din Senat, împreună cu Radu Motișan, expertul în tehnologie care a creat până acum o gamă largă de senzori pentru monitorizarea calității aerului. România a fost condamnată, anul acesta, de Curtea Europeană de Justiție a Uniunii Europene pentru încălcarea constantă a limitelor de poluare a aerului. 

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului are 148 de stații în toată țara, dar unele nu funcționează deloc, iar altele doar parțial. Pe lângă o măsurare corectă a calității aerului, lipsește și o activitate de informare a cetățenilor.

Măsurătorile de astăzi au fost efectuate în Piața Mihai Viteazul din Cluj-Napoca, unde au fost constatate depășiri peste limita admisă a nivelului de poluare de circa 4 ori.

Pentru anul 2020, calitatea aerului trebuie să aibă sub 20 de micrograme pe metru cub, pentru acest parametru de PM 2,5. 

Valorile fluctuează, dar cu toate acestea, în Piața Mihai Viteazul nu au fost sub 40 de unități, în contextul în care limita din 2020 este de 20 de micrograme.

Limitele pe care le-am depășit și pentru care suntem în infringement, se raportau la 25 de micrograme pe metrul cub. Sub nivelul înregistrat în Piața Mihai Viteazul, aflată în centrul municipiului Cluj-Napoca, zonă tranzitată de clujeni, de mame însărcinate și de copii. 

Este un tip de poluare care afectează, de obicei, persoanele cu probleme respiratorii, dar mai ales copiii, aceștia fiind mai sensibili la expunerea la aceste particule.

Senator Allen Coliban, membru în Comisia pentru Mediu din Senat, despre poluarea din Cluj-Napoca:

”În primul rând, trebuie să o măsurăm, pentru că uitându-ne pe datele oficiale, disponibile pe site-ul Ministerului Mediului, vedem că dintre cele 4 stații, două nu raportează citiri pe acești parametri importanți, cei care țin de poluarea cu nanoparticule. 

Mai mult, amplasarea acestor stații, dacă se face în preajma unor parcuri sau în zone apropiate de pădure, nu ne oferă, neapărat, date relevante. 

Și cred că este foarte important să avem aceste date relevante, pentru că vorbim de niște indicatori care ne afectează în mod direct sănătatea și e foarte important să-i știm”, apreciază Allen Coliban.

Senatorul USR a revenit în Cluj pentru a înregistra măsurători mobile ale calității aerului, dar și pentru a amplasa o stație fixă care să înregistreze nivelul de poluare cu nanoparticule în Cluj-Napoca:

”Am pornit de la niște porbleme punctuale și concrete, din București și din Brașov, două dintre orașele care ne-au dus în ipostaza neplăcută de a fi condamnați ca stat pentru poluare. 

Am constatat că respectivele stații sunt scoase din funcțiune și atunci am căutat metode de a determina în mod real aceste informații.

Am găsit soluții tehnice, am instalat puncte de măsurare fixe, am găsit și soluții portabile și prima oară când am venit în Cluj, am făcut măsurători în zona centrală: erau depășiri de până la 3 ori ale pragurilor de sănătate. 

Am revenit astăzi pentru a reface aceste măsurători și a culege noi date, dar și pentru a instala o stație fixă pentru următoarele două săptămâni care va transmite date în timp real, disponibile online”, declară senatorul USR.

În mod normal, oficial, se discută despre poluarea din București, Brașov și Iași, din cuza cărora România a fost condamnată, anul acesta, de Curtea Europeană de Justiție a Uniunii Europene pentru încălcarea constantă a limitelor de poluare a aerului.

Însă problema poluării există și în celelalte orașe din țară.

Iar unul dintre acestea este Cluj-Napoca. 

”Da, noi vorbim, oficial, doar de cele 3 orașe și în multe situații chiar sunt contestate aceste date de către politiceni. 

Realitatea este alta: într-adevăr, avem aceste probleme. Sunt cauzate de trafic, sunt cauzate de dezvoltarea imobiliară, sunt cauzate de o sumedenie de factori, dar important este, în primul rând, să le acceptăm.

Să știm că avem această problemă, altfel nu vom găsi soluții”, consideră acesta. 

Senzorii utilizați în campanie sunt realizați de Radu Motișan, expert în tehnologie și om de afaceri din Timișoara, care a creat, până acum, o gamă largă de asemenea senzori. 

”Din punctul meu de vedere, tehnologia a avansat foarte mult în ultimii ani și avem tot mai multe instrumente la îndemână pentru a realiza mult mai multe aplicații decât puteam face mai demult.

Și iată că, încet-încet, de la câteva stații fixe de monitorizare, acum suntem în situația în care putem să complementăm datele existente cu noi seturi de date.

De ce, v-ați putea întreba?

Nu e suficient, la nivel de municipiu, să avem un număr limitat de puncte de măsurare. Pentru că municipiul nu înseamnă doar acele puncte. Înseamnă un număr foarte mare de cartiere, un număr și mai mare de străzi, iar oamenii trăiesc în fiecare din aceste puncte și sunt impactați în mod diferit, de la o locație la alta, de factorii de mediu”, a declarat Radu Motișan.

Allen Coliban și Radu Motișan au efectuat un test în plin centrul Clujului, un oraș sufocat de trafic și cu un număr de autoturisme în creștere.

Valorile au crescut de la 38 de unități până la 119 micrograme în zona unei treceri de pietoni din Mihai Viteazul:

”La semafor putem să testăm în timp real fluctuația particulelor PM 2.5.

Odată ce mașinile vor demara, ar trebui să vedem o creștere a valorilor afișate.

Momentan suntem la 38, iar înainte erau 42 de micrograme, o valoare aproape dublă față de limita de 25 micrograme.

Deja vorbim de o poluare a aerului. 

Să vedem ce se întâmplă în momentul în care mașinile vor demara. Suntem la aproximativ 3 m de ele.

Iar situația este mult mai rea când ne gândim la șoferii care petrec multe ore din viață stând în trafic.

Deja avem 43 de micrograme, 44, iar valorile au început să urce. Și, iată, 93 de micrograme.

Aerul e foarte dinamic, dar în cele din urmă, particulele au ajuns la noi.

                        Depășire de 119 micrograme! 

Iar valorile vor scădea treptat, până în momentul când mașinile vor demara din nou”, a constatat Radu Motișan, în urma măsurătorilor efectuate în zona unei treceri de pietoni din Piața Mihai Viteazul. 

Senatorul USR Allen Coliban a început o campanie de măsurare paralelă a calității aerului în România prin instalarea a doi senzori de monitorizare în București și Brașov. Scopul campaniei este de a realiza o hartă integrată care să conțină datele măsurate de senzori pentru ca în urma obținerii datelor, să fie propuse măsuri concrete de îmbunătățire a calității aerului. Campania se adresează tuturor cetățenilor, cu scopul formării unei comunități de oameni interesați care își pot procura senzori și pot contribui la strângerea de date.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *