In vizor

Nivel ridicat de poluare în Cluj: în cartiere, limita a fost depășită

Nivelul de poluare din Cluj a înregistrat o creștere alarmantă, marți, în zona străzilor Câmpul Pâinii și Câmpina, peste 150 μg/m3. Calitatea aerului din municipiul Cluj-Napoca ridică mari semne de întrebare, în contextul în care diverse studii și indicatori relevă o creștere peste limită a gradului de poluare, iar în acest răstimp administrația locală se bazează pe datele furnizate de Agenția Națională de Mediu. 

Recent, primari din 10 localități din țară au fost somați de conducerea Ministerului Mediului să facă planuri de calitate a aerului, iar România riscă amenzi dacă nu va realiza astfel de strategii.

Cluj-Napoca a fost catalogat recent cel mai poluat oraș din România, potrivit unui studiu publicat de New York Times. În Cluj-Napoca, traficul infernal și lipsa zonelor verzi contribuie la creșterea gradului de poluare.

CITEȘTE ȘIMinisterul Mediului somează Primăria să facă un plan de calitate a aerului. Boc despre poluare: „Sunt unii care au măsurat, care nu au habar și spun altceva”

Edilul clujean Emil Boc a ținut să infirme informațiile conform cărora gradul de poluare din Cluj-Napoca ar depăși limitele legale: 

„Pentru anul 2019, depăşirile la cele două componente, praful şi gazele de eşapament, ca să le traduc eu în limbaj obişnuit, acele depăşiri sunt cu mult sub limita maximă permisă de lege. Deci nu suntem nici fără niciun fel de depăşire, dar suntem mult sub standardele prevăzute de lege. Din această perspectivă a datelor furnizare de Agenţia Naţională a Mediului”, a declarat Emil Boc în cadrul unei emisiuni radio. 

În acest răstimp, conform ultimei monitorizări, în Cluj-Napoca a fost înregistrat, marți, un nivel incredibil al poluării: 

POLUAREA ACUM: foarte ridicata in zona str. Campul Painii si Campina. ( peste 150 μg/m3)

„Very bad air quality. Everyone may begin to experience some adverse health effects, and members of the sensitive groups may experience more serious effects. 

We recommend: Stay indoors if you’re sensitive to bad air. Everyone should limit outside exposure”, notează site ul de monitorizare al nivelului de poluare pulse.eco

La începutul lui decembrie 2019, New York Times revolta clujenii când anunța că orașul nostru, Cluj-Napoca, este printre cele mai poluate din lume. 

Americanii dovedeau, cu cifre, că orașul de pe Someș este mai poluat, în unele zile, decât New Delhi din India sau capitala București. Clujenii neaoși au contestat dur informațiile oferite de americani și au aruncat în derizoriu demersul New York Times. 

CITEȘTE ȘIMai vreți să locuiți în Cluj-Napoca? Orașul nostru, printre cele mai POLUATE orașe din lume: „Nivel de poluare extremă!”

„Sunt unii care au măsurat, care nu au habar și spun altceva. Uitați-vă ce spune Agenția Națională de Mediu, care măsoară oficial. La Cluj, indicii care măsoară calitatea aerului sunt în limitele legii! Nu sunt depășiți acești indici prevăzuți de lege. Aceasta nu poate fi contestată de nimeni. Oricât ai comenta un clasament internațional sau altul, ce spune statul român prin măsurătorile oficiale nu poate fi contestat. Asta nu înseamnă că nu trebuie să muncim în fiecare zi ca să diminunăm poluarea”, a declarat primarul Emil Boc într-o emisiune radio.

În condițiile în care Ministerul Mediului a somat zece localități și primării din țară, printre care și Primăria Cluj-Napoca, să elaboreze strategii de reducere a poluării, administrația locală apreciază că în municipiul Cluj-Napoca cetățenii pot respira cel mai curat aer din Europa de Sud-Est. 

Din păcate, mai mult ca oricând traficul sufocant contribuie la creșterea gradului de poluare. De asemenea, lipsa spațiilor verzi din oraș este o altă problemă pentru Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *