Eveniment

NIMENI NU MAI CREDE ÎN POVEȘTILE UNIUNII STALINIST LENINISTE (PNL-PSD): Sindicatele anunță proteste de stradă în octombrie împotriva creșterilor de taxe

Sindicatele pregătesc proteste de stradă față de măsurile fiscale ale Guvernului, a anunțat la RFI Petru Dandea, secretar general la Cartel Alfa. El spune că majorarea salariului minim brut pe economie cu 300 de lei este insuficientă, după ce Executivul a decis o creștere de la 3.000 la 3.300 de lei.

Salariul minim net al angajaților din construcții, agricultură și industria alimentară ar fi putut scădea, motiv pentru care Guvernul a scos de pe ordinea de zi Ordonanța ce viza categoriile respective.

Petru Dandea a spus ce înseamnă majorarea salariului minim brut pe economie:

”Această sumă de 300 de lei care se adaugă la salariul minim brut pe economie reprezintă practic undeva în jur de 180 de lei. Nu este o sumă mare, din punctul nostru de vedere, mai ales că după criza energetică s-a produs un șoc inflaționist, care a erodat puternic veniturile pensionarilor și salariaților. Credem noi că ar fi fost necesară o sumă mai mare, ca să acoperim măcar la un nivel simțitor această scădere a puterii de cumpărare”.

Liderul sindical a declarat la RFI că ”pe de altă parte, știm că România se află în procedură de deficit excesiv, înțelegem că Guvernul se află într-o situație destul de complicată din acest punct de vedere și că trebuie luate unele măsuri care să conducă în final la o mai bună administrare a banilor publici, dar noi am spus că măsurile propuse de Guvern în recenta lege pe care primul-ministru și-a asumat răspunderea în Parlament nu sunt convingătoare”.

Petru Dandea spune că sindicatele ar putea organiza în octombrie proteste de stradă față de măsurile fiscale:

”O să le vedeți în curând. Noi ne aflăm în discuții în prezent și cu celelalte confederații sindicale. Federațiile noastre deja, principalele federații din sectorul public, dar și federații din zona economiei private pregătesc măsuri de protest în stradă. Nemulțumirea este generală și noi sperăm ca aceste măsuri de protest să sensibilizeze clasa politică (…). În octombrie, cu siguranță”.