Sanatate

Nicoleta Lazan, oftalmolog clujean: Lentilele de contact pot fi folosite și în cazuri de anizometropie

Numărul persoanelor care aleg să poarte lentile de contact este într-o continuă creștere. Lentilele de contact sunt o alternativă mult mai comodă la ochelari, mai ales dacă persoanele care au probleme cu vederea duc o viață foarte agitată, oferindu-le astfel libertate în mișcare. 

Lentilele de contact au devenit o preferință printre persoanele care poartă ochelari. Sunt simplu de folosit, comode, iar avantajele sunt nenumărate. Acuitatea vizuală este mai bună, atât cea centrală cât și cea periferică. În momentul în care dispare rama ochelarilor, oamenii pot să vadă mai bine ce se petrece în jurul lor. Desigur, lentilele de contact pot fi folosite și pentru alte probleme de vedere.

„Un alt avantaj este că le putem folosi la izometropii. Aceasta este o afecțiune care constă în diferențe mari de dioptrie între cei doi ochi. La ochelari nu putem da lentile cu o diferențe mai mari de trei dioptrii între cei doi ochi”, declară Nicoleta Lazan, medic oftalmolog. 

Lentilele de contact sunt de mai multe tipuri. Cele mai frecvente însă sunt cele moi sferice și au diferite valabilități. Există lentile de contact care se folosesc o zi apoi se aruncă, altele care pot fi purtate de 30 de ori, dar și lentile care au o valabilitate de trei luni. 

Pentru persoanele care suferă de astigmatism, există un tip special de lentile de contact, cele torice, care pe lângă cele 30 de zile de purtări, pot fi purtate și pe timp de noapte, însă cel mult 6 nopți consecutive. 

Pentru persoanele cărora le lipsește irisul sau au corneea albă, există lentile de contact prostetice, care au efect și efect estetic. 

„Este un tip particular de lentile prostetice care au culoarea irisului și se adresează pacienților care au corneea albă din cauza unui traumatism. Mai sunt situații în care există o lipsă parțială sau totală a irisului. Atunci lentilele de contact prostetice sunt o soluție bună pentru a scăpa de fotofobie. Acești pacienți sunt foarte sensibili la lumină”, explică medicul oftalmolog. 

Persoanele care cochetează cu ideea de a purta lentile de contact trebuie să țină cont de câteva sfaturi din partea medicului oftalmolog. 

„Pacientul trebuie să își dorească să poarte lentilele de contact. Este o alternativă practică la ochelari. Este nevoie de un control de specialitate, unde de cele mai multe ori va primi un set de lentile de probă, cu care să se obișnuiască. Pacientul se spală pe mâini cu apă și săpun și de preferat să se șteargă cu un prosop care nu lasă scame. La primele puneri ale lentilei de contact este bine ca pacientul să nu fie grăbit. Își așează un prosop pe masă sau pe chiuvetă cu o oglindă în față, asta la prima punere a lentilelor de contact. Există soluții speciale pentru lentilele de contact. Acestea se păstrează în niște cutiuțe, în soluția respectivă. Trebuie să avem grijă ca lentila să fie acoperită complet de soluție, fiindcă altfel se usucă și nu mai poate fi folosită”, spune Nicoleta Lazan. 

Atât lentilele cât și recipientele lor nu trebuie curățate cu altceva în afara de soluția specială. 

Desigur, pacienții trebuie să fie atenți că pot să apară anumite mici probleme când folosesc lentile de contact. 

„Pot apărea anumite incidente. Nu le-aș numi neapărat complicații, ci incidente legate de folosirea lentilelor. De exemplu zgârierea lentilei sau prinderea lentilei la marginea cutiuției provoacă o deteriorare a acesteia. În momentul în care pacientul își pune lentila pe ochi simte o senzație de disconfort, nu o tolerează și atunci trebuie scoasă și aruncată. Mai sunt situații în care se pierde lentila de contact. Nu există riscul de a pătrunde în ochi. Cel mult pătrunde sub pleoapa superioară. Conjunctivite (secreții conjuctivale, ochi roșii, senzație de nisip) sau infecții ale corneei (keratite) care se manifestă în plus prin fotofobie și dureri oculare. Ulcerul cornean, o infecție mai profundă la nivelul corneei care necesită un tratament mai laborios”, adaugă medicul. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version