Din oras

Nicio propunere pentru regulile de refatadizare a cladirilor din centrul Clujului

Dupa ce s-au perpelit si au semnat petitii si scrisori deschise atunci cand municipalitatea a inceput masurile drastice de “punere in siguranta” a cladirilor istorice din centru prin indepartarea elementelor de décor care stateau sa cada, la consultarea publica privind modificarea programului multianual pentru realizarea lucrarilor de protejare si interventie asupra cladirilor situate in “Ansamblul Urban – Centrul istoric al orasului Cluj-Napoca” au facut ureche suta. Astazi este ultima zi in care se pot trimite sugestii, insa pe parcursul a aproape doua saptamani de cand s-a pus proiectul in dezbatere publica nimeni nu a trimis nicio sugestie.

“Pe parcursul desfasurarii Programului Multianual, Comisia constituita a constatat dificultati in implementarea proiectului prin aparitia unor situatii punctuale, nereglementate in cuprinsul Programului, iar in scopul unei eficiente aplicari a masurilor cuprinse in program se impune modificarea si completarea Anexei la HCL 358/2013”, se arata in referat.

Programul prevede inclusiv interventii imediate de urgenta, masuri de sanctionare, dar si faptul ca municipalitatea poate efectua lucrarile pe cheltuiala proprie, in cazul in care proprietarii refuza sa ia masuri. Asa se va proceda in cazul a 10 imobile, procedura de licitatie pentru proiectare fiind deja lansata. Programul are trei etape, si chiar daca a fost lansat in 2013, pana anul acesta nu s-a intamplat mai nimic concret.

In prima etapa, pana in 2017 se vor reabilita cladirile de pe strazile Matei Corvin, Vasile Goldis, Piata Muzeului, Parcul I.L. Caragiale, strada Regele Ferdinand, Horea, Piata Garii, strada I.L. Caragiale, Memorandumului, bulevardul 21 decembrie 1989, Piata Avram Iancu, Piata Stefan cel Mare, strada Kogalniceanu, Universitatii, Napoca, Piata Lucian Blaga, strada Petru Maior, Potaissa, Fortaretei si I.M. Klein.

In ultimele saptamani 17 cladiri din centrul istoric au fost supuse actiunii de “securizare” desfasurata de Primarie. Practic elementele decorative care erau in pericol sa se desprinda au fost “ajutate” de reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si au fost indepartate. Municipalitatea a dat asigurari ca lucrarile de maxima urgenta care inseamna indepartarea ornamentelor care stau sa cada de pe cladirile din centrul istoric nu produc daune ireversibile monumentelor. Mai mult, ornamentele sunt stranse si depozitate intr-un spatiu al Primariei pentru a nu se pierde.

Din cele 17 cladiri pentru care s-a obtinut autorizatie de urgenta pentru a indeparta elementele periculoase, doar de pe patru imobile s-au recuperat anumite decoratiuni: Eroilor 18 si 42, Horea 16 si 21 decembrie nr. 32.

Pentru urmatoarele cladiri care ar necesita asemenea interventii si pentru care s-a solicitat aviz de la Directia de Cultura e nevoie de supravegherea unui expert acreditat la Ministerul Culturii. La procedura lansata in 19 februarie nu s-a prezentat nimeni, astfel ca va trebui reluata.
Potrivit evidentelor municipalitatii, 43 de cladiri din centrul istoric necesita interventii de urgenta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *