Politica

Nici un politician român nu ar gândi scăderi de taxe și impozite ca facilități fiscale, numai jecmăneală și atac la buzunarul celor care mai muncesc. Ce ascunde creșterea salariului minim la 3000 de lei?

„Salariul minim în România este o hotărâre de Guvern care de câteva zile este postată în transparență publică pe site-ul Ministerului Muncii, o majorare a salariului minim până la nivelul de 3000 de lei. De la 1 ianuarie, discutăm despre această măsură de vreo 2-3 luni de zile, am discutat în comisia de dialog social din cadrul Ministerului Muncii, dar și în consiliul național tripartit. Am mai avut vineri încă o discuție cu mediul de afaceri atât pe legea dialogului social, cât și pe majorarea salariului minim. Suntem în situația în care marți în ședința de guvern, vom mai avea o discuție cu tot cabinetul, după care își urmează cursul, pentru că după postarea pe transparența publică mai avem un test IMM de parcurs, mai avem o discuție în Comitet economic social. Sunt pași de urmat, procedurali, astfel încât de la întâi vigoare să intre de la 1 ianuarie să intre în vigoare”, ne explică Marius Budăi, ministrul Muncii.

Acum salariul minim brut pe țară este de 2.550 lei pe lună, începând de la 1 ianuarie 2022, potrivit Hotărârii de Guvern 1071 din 4 octombrie 2021. Creșterea a fost de 10,9% față de nivelul din 2021. La un salariu minim brut de 2550 de lei, angajatul primește în mână un salariu net de 1524 de lei, iar firma plătește un cost total salarial (salariul complet) de 2607 lei. În tabelul de mai jos aveți calculul pentru salariul minim de 3000 de lei:

Comparați și vedeți ce înseamnă de fapt ”creșterea de venituri” care se va realiza prin această extrem de trâmbițată măsură. Venituri la statul de cumetrie pentru mite salariale și pensii speciale, să poată ieși ”Justiția curată” la pensie la 45-49 de ani.

  • CE ÎNSEAMNĂ, DE FAPT, „CREŞTEREA” SALARIULUI MINIM: Acum e 2550 + 200 neimpozabili (dacă vrea angajatorul şi nu ştiu de ce n-ar vrea). Prin urmare, angajatul ia 1724 lei net. Cu creșterea la 3000 de lei brutul, dispare schema cu 200 de lei neimpozitaţi şi angajatul ia 1774. Restul din 450 îi ia statul. Că aşa se prefac polticienii Statului de Cumetrie că ajută. Ajută să facă praf iniţiativa privată.

Prin urmare, din 2023, angajatorii privați (statul nu este angajator pe banii lui, ce nu dă prin impozite angajaților săi, plimbă din buzunarul drept în cel stâng) vor mai scoate din buzunarele lor, încă 211 lei/angajat/lună pentru a întreține primele de osânză ale adormiților și sinecuriștilor din pita banului public.

Cu 1,5 milioane de angajaţi plătiţi la nivelul minim dintr-un total de 5 milioane de salariaţi, lunar statul mai bagă lunar la teșcherea 31.650.0000 de lei. Dintr-un fleac care va ciurui și mai tare sectorul particular. Că 1 din 4 români câștigă salariul minim, dar sinecurile, cumetriile și cei care sunt necesari sistemului ticăloși încasează și 120.000 de lei pe lună. ”Puțin de la mulți, pentru mult la puțini” – aceasta ar trebui să fie deviza Ministerului Muncii din România.

Nici un politician român nu ar gândi scăderi de taxe și impozite ca facilități fiscale, numai jecmăneală și atac la buzunarul celor care mai muncesc. Punem pariu că acea facilitate de 200 de lei neimpozabili acordați angajaților, va dispare odată cu implementarea acestui fake de bunăvoință salarială? Punem pariu că acest fake salarial va fi folosit ca bază pentru creșterea în lanț a restului de salarii de la stat, mai ales a celor nesimțit de mari?

Punem pariu că și în 2023 va fi supraimpozitat contractul de muncă part-time? Ceva funcționa și regla câștigurile în sectorul privat, au venit nehaliții polotici și au stricat sub pretextul că ”vampirul burjui” suge sângele angajatului și-l explotează cu astfel de contracte.