Politica

NICI N-AU AJUTAT LA PLAGIAT, NICI CONȘTIINȚA NU LE PUTE: Profesorii care conduc doctorate scapă de orice răspundere în cazul plagiatelor: doctoranzii rămân singurii responsabili prin noul Regulament al studiilor doctorale. SECURITATEA ÎNVINGE UNIVERSITATEA

„Studentul doctorand răspunde pentru originalitatea tezei de doctorat”, spune noul Regulament-cadru privind studiile universitare de doctorat, adoptat la începutul acestui an și publicat luni în Monitorul Oficial. Din normele oficiale dispare, astfel, prevederea – existentă inițial în proiectul acestui Regulament, dar și în vechiul cod privind regulile studiilor doctorale, potrivit căreia conducătorii de doctorat poartă, alături de doctoranzi, răspunderea în cazul doctoratelor plagiate și, în cadru mai larg, pentru respectarea standardelor de calitate sau de etică profesională.

În schimb, noul ordin introduce o prevedere generală, mai puțin angajantă pentru conducătorii de doctorat, inclusă în noua Lege a învățământului superior, prevedere potrivit căreia conducătorul de doctorat are, printre obligații, să „depună toate diligențele” pentru verificarea conformității tezelor de doctorat cu „cerințele specifice unei creații originale”.

  • Regulament privind studiile doctorale, așa cum a fost pus în consultare publică, prevedea că „universitățile preiau controlul asupra verificării tezelor de doctorat pe care tot ele le eliberează, cu un control extern ca și inexistent în cazul plagiatelor”.

Scutirea de răspundere pentru conducătorii de doctorate apare într-o perioadă în care o serie de cazuri sonore s-au făcut auzite în spațiul public – vezi, între altele:

  • Unul dintre cele mai notorii cazuri de coordonare de doctorate cu probleme este cel al lui Gabriel Oprea, caz documentat încă din 2015 de Pressone.ro / Emilia Sercan 

În proiectul de Ordin ce introduce noul Regulament-cadru privind studiile universitare de doctorat era menționată răspunderea conducătorilor de doctorat pe teme de etică și de originalitate a lucrării. Astfel, proiectul prevedea, chiar și fără detalii procedurale pentru cum se „traduce” în practică o astfel de răspundere:

  • Art. 15 „(8) Conducătorul de doctorat răspunde împreună cu autorul tezei de respectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv de asigurarea originalității conținutului.”

Această prevedere era precedată de o alta, referitoare la răspunderea studentului doctorand:

  • Art. 15 „(7) Studentul-doctorand este autorul tezei de doctorat și își asumă corectitudinea datelor și informațiilor prezentate în teză, precum și a opiniilor și demonstrațiilor exprimate în teză.”

Punctul referitor la răspunderea conducătorului de doctorat dispare în Regulamentul final, așa cum a fost publicat în Monitorul Oficial. Acesta punctează doar responsabilitatea studentului:

  • „Art. 13 (15) Studentul doctorand răspunde pentru originalitatea tezei de doctorat.”

Punctul 7 din proiect, cel referitor la răspunderea doctorandului, este renumerotat și apare la art. 21 din Regulamentul oficial:

  • „(4) Studentul-doctorand este autorul tezei de doctorat și își asumă corectitudinea datelor și informațiilor prezentate în teză, precum și a opiniilor și demonstrațiilor exprimate în aceasta”.

În schimb, Regulamentul final, așa cum a fost publicat, face trimitere la Legea învățământului superior când vine vorba despre obligațiile conducătorului de doctorat. Astfel, documentul menționează:

  • „Art. (14) Drepturile și obligațiile conducătorului de doctorat decurg din Legea nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, din regulamentul propriu al IOSUD, din regulamentul școlii doctorale, precum și din contractul său de muncă.”

Iar la obligații o menționează – fără precizarea răspunderii – pe ca ca acesta „să asigure îndrumarea științifică, profesională și deontologică a fiecărui student-doctorand” și „să depună toate diligențele în ceea ce privește verificarea conformității tezelor de doctorat în raport cu cerințele specifice unei creații originale”.

Aceasta din urmă este, de altfel, singura prevedere din noua Lege a învățământului superior cu privire la răspunderea conducătorilor de doctorate în ceea ce privește prevenirea plagiatelor:

  • Art. 259 – Legea 199/2023: „(1) Autorii lucrărilor de licență, de disertație și de doctorat răspund pentru asigurarea originalității conținutului acestora. Îndrumătorii lucrărilor de licență, de disertație și de doctorat au obligația de diligență în ceea ce privește verificarea conformității lucrărilor științifice în raport cu cerințele specifice unei creații originale.”

Răspunderea conducătorilor de doctorat în cazul doctoratelor plagiate sau afectate de alte abateri de la etica științifică exista și în Regulamentul aplicat până acum, introdus printr-o Hotărâre de Guvern din 2011. Aceea prevedea:

  • „Art. 20 (3) În cazul unor eventuale fraude academice, al unor încălcări ale eticii universitare sau al unor abateri de la buna conduită în cercetarea ştiinţifică, inclusiv al plagiatului, studentul-doctorand şi/sau conducătorul de doctorat răspund/răspunde în condiţiile legii.”
  • „Art. 65 (7) Conducătorul de doctorat răspunde împreună cu autorul tezei de respectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv de asigurarea originalităţii conţinutului, potrivit prevederilor art. 170 din Legea nr. 1/2011.”

Vechea Lege a educației naționale 1/2011 prevedea, de altfel, la art. 170 că, în cazul abaterilor de etică, una dintre posibilele măsuri pe care le puteau lua forurile cu autoritate în domeniu, precum CNATCU, era „retragerea calității de conducător de doctorat”.

Schimbarea privind conducătorii de doctorate, introdusă noaptea, ca hoții, în Regulament

Potrivit Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, Ministerul Educației era obligat,, în urma dezbaterii publice organizate pe această temă, să ofere toate documentele necesare pentru a asigura trasabilitatea schimbărilor:

  • „Art. 7 (10) d) în termen de 10 zile calendaristice de la încheierea dezbaterii publice se asigură accesul public, pe site-ul și la sediul autorității publice responsabile, la următoarele documente: minuta dezbaterii publice, recomandările scrise colectate, versiunile îmbunătățite ale proiectului de act normativ în diverse etape ale elaborării, rapoartele de avizare, precum și versiunea finală adoptată a actului normativ.”

Or, pe pagina Ministerului Educației dedicată dezbaterii pe tema Regulamentului privind studiile universitare de doctorat, marți, 23 ianuarie nu apărea nicio informație privind modul cum a fost făcută această schimbare referitoare la conducătorii de doctorate. Subiectul nu apare nici în minuta dezbaterii publice, nici pe lista principalelor elemente de noutate prezentate de Minister.

Sursa: edupedu.ro
Exit mobile version