In vizor

Nervii lui Boc din ședința de Consiliu Local: "Poate puneți mâna pe carte!", "Eu nu vreau să fiu groparul culturii clujene"

Rapoartele Curții de Conturi care vizează o serie de nereguli ale Primăriei la acordarea de fonduri din bugetul local pentru ONG-uri au fost scânteia care a aprins un scandal, în ședința de Consiliu Local de astăzi, între primarul Emil Boc și consilierul local PSD, Dan Morar. Acesta din urmă a vrut să vadă documentele respective. Rapoartele se află la comisiile de specialitate din Primărie.

 „Dacă dați un search pe google și în presa locală vedeți conținutul lor la fel de bine. Doar să fi făcut un minim efort”, a precizat Boc. 

A urmat replica lui Morar. 

„Eu vreau să știu ce votez. În ultimii 4 ani am votat anumite proiecte care ulterior Curtea de Conturi s-a manifestat și a stabilit că sunt sume nelegale”, a spus Dan Morar.

Primarul este convins că ceea ce a scris Curtea de Conturi nu este și neapărat adevărat.

„Este o observație care se tranșează în instanță. Când instanța va da o decizie definitivă, așa va rămâne. Deocamdată suntem părți. Curtea de Conturi pe de o parte, noi pe de alta”, a afirmat primarul.

Discursul primarului a început să escaladeze câteva minute mai târziu.

„Eu nu vreau să fiu groparul culturii clujene. Dacă dvs doriți nu aveți decât să fiți. Și vă invit să faceți asta. Eu voi folosi toate mijloacele legale pentru susținerea sectorului cultural”, a mai spus Boc. 

Nervii lui Boc a ajuns la cote și mai mari când Dan Morar a întrebat despre ce sume alocate ilegal vorbește Curtea de Conturi în rapoarte.

„Poate puneți mâna pe carte până la urmă și ar fi bine să puneți mâna pe carte că sunteți tânăr și aveți un viitor politic în față chiar dacă aveți mișcări prin partid, depinde cum vă mișcați”, a spus primarul. 

Vârful enervării lui Boc a fost atins când Dan Morar a dezvăluit că de fapt știe despre ce sume este vorba. Asta după un dialog contradictoriu cu primarul care a durat mai bine de 15 minute.

„Demagogia asta ieftină nu merge, repet. Domnu’ Morar, îmi permit să vă spun asta pentru că mi-ați demonstrat asta într-un discurs de 15 minute, 7 minute într-o direcție și 7 minute diferit. Ce treabă e asta? Bine, ok”, a comentat Boc.

După ce toată lumea s-a calmat, proiectul a fost votat. Potrivit conducerii Primăriei, modificările de regulament vizează posibilitatea depunerii documentelor online, simplificarea unor proceduri de depunere a documentelor, eliminarea certrificatului de atestare fiscală, simplificarea unor proceduri de decont. 

„Această modificare a regulamentului nu vizează ceea ce Primăria a contestat în instanță câteva din observațiile Curții de Conturi cu privire la finanțarea ONG-urilor. În speță, Primăria nu a acceptat faptul că în discuțiile cu Curtea de Conturi nu a fost acceptată de către Curtea de Conturi ipoteza că un ONG precum cel care organizează TIFF poate să emită și bilete și în consecință ei spun că nu mai poate fi finanțat de Primărie pentru că obține profit dacă taie bilete. Este invers: ONG-urile, prin excelență, prin statut și prin lege nu obțin profit, nu iau dividende și nu merg cu banii acasă. Toate sumele de bani care vin din diverse surse, de exemplu vânzare de bilete, sunt utilizate în scopul asociației pentru activități culturale, educative, sportive. Dacă am urma filosofia pe care o promovează ar însemna să închidem sectorul cultural clujean pentru că nu ar putea fi permisă susținerea lui pentru că s-ar considera că se obține profit”, a explicat Boc. 

Regulamentul vizează modificări referitoare la posibilitatea depunerii documentelor online, simplificarea unor proceduri de depunere a documentelor, eliminarea certrificatului de atestare fiscală, simplificarea unor proceduri de decont. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *