In vizor

Nereguli la terasele din Cluj-Napoca: ITM a aplicat 31 de amenzi

Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj a desfășurat controale la terasele restaurantelor și barurilor din Cluj-Napoca. În perioada 08-09.07.2020 au fost controlați un număr de 48 de angajatori și s-au aplicat 39 de sancțiuni contravenționale, din care 31 amenzi, în cuantum total de 35.000 lei.

Amenzile au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor cu referire la obligația operatorului economic de a asigura o distanță de minim 2 metri între mesele situate pe terasă, precum și pentru consumul băuturilor alcoolice în spații din interiorul clădirilor. (art.5, alin.3, lit.f, din Legea 55/2020-privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVOD-19, coroborat cu prevederile art.6, pct.1, 3 – anexa 3, din HG 476/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 )

În cadrul acestor acțiuni de control, în contextul situației epidemiologice în creștere din țară, s-a urmărit cu prioritate conștientizarea angajatorilor, angajaților dar și a clienților acestora asupra pericolului expunerii neprotejate în spațiile aglomerate, respectarea măsurilor prevăzute de lege pentru prevenirea infectării cu virusul COVID 19 fiind imperios necesară. Cu toate acestea, în aplicarea sancțiunilor contravenționale, s-a avut în vedere impactul socio-economic al acestei perioade de pandemie asupra forței de muncă și agenților economici, aplicandu-se cuantumul minim impus de lege.

Campania de prevenire și combatere a pandemiei COVID-19, desfășurată pe perioada stării de alertă, a avut un parcus etapizat.

A inceput prin trimiterea unori scrisori de atenționare a angajatorilor cu un număr mai mare de 50 de salariați, care își au sediul social în raza teritorială a ITM Cluj, cu privire la necesitatea luării de măsuri în vederea stabilirii de programe individualizate de munca pentru salariații care desfășoară activitate în același spațiu de lucru, în vederea reducerii riscului de contaminare cu COVID-19 (art.21, Legea 55/2020). Rezultatele au fost pozitive, dintr-un număr de 189 angajatori, cărora li s-au trimis înștiințări în acest sens, toți au comunicat inspectoratului teritorial de muncă luarea măsurilor impuse.

S-au făcut recomandări și informări ale ITM Cluj (inclusiv pe site_ul instituției și în presă) în ceea ce privește necesitatea acordării unei protecții adecvate împotriva îmbolnăvirii cu COVID -19 și asigurării unui mediu de munca sigur pentru sănătatea lucrătorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *