Anchete

Nepotul fostului ministru de Interne, Ioan Rus, este noul șef al IPJ Cluj! De ce Bologa si Bode joacă periculos cu DNA și MAI. Sforarul Bogdan Despescu

În urma scandalului de ieri, lucrurile s-au precipitat serios atât în MAI, cât și în IGPR. Abuzul strigător la cer la care a fost supus Mircea Rus, fostul șef al IPJ Cluj, a declanșat câteva reacții seismice, care au ajuns până la premier, mai ales că, așa cum v-am spus, Mircea Rus era susținut puternic de Emil Boc, primarul Clujului, iar „curentarea” lui Rus, încă de acum șase săptămâni, a fost un gest de răzbunare a lui Lucian Bode pe Boc.

Bode face pe niznaiul, dar ii bagă lui Boc cuțitul pe la spate / Sursa foto: Facebook / Lucian Bode

Bode vrea președinția partidului și, de când are acces la informațiile și resursele MAI, se crede supraguvernamental, uitând că Boc e de mai multă vreme în acest joc.

Dacă totul s-ar fi rezumat acum două săptămâni la suspendarea lui Mircea Rus, lucrurile ar fi fost cum ar mai fi fost. Dar vestea reținerii lui Mircea Rus l-a enervat pe Emil Boc, aflat în momentul reținerii chiar la București.

Jocul de glezne făcut de serviciul secret intern al MAI, mă refer la Direcția Internă de Protecție Informativă, la comanda lui Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a arătat că atât serviciul secret, cât și Ministerul de Interne sunt folosite ca instrumente de răzbunare, mai rău ca pe vremea lui Virgil Ardelean.

Bogdan Despescu

Potrivit unor surse extrem de avizate, Bogdan Despescu este cel care l-a chemat la o discuție dură pe Tiberiu Silviu Dumitrache, șeful serviciului secret al MAI, care nu voia să ofere aviz negativ lui Mircea Rus pentru a-i interzice reînnoirea certificatului ORNISS, spunându-i lui Despescu că presupusele acuzații la adresa lui Rus sunt fabulații, că au mai fost cercetate și nu se suțin.

Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS) este o instituție publică aflată în subordinea Guvernului. ORNISS exercită atribuții de reglementare, autorizare, evidență și control în domeniul protecției informațiilor clasificate, ale Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România și ale Normelor privind protecția informațiilor clasificate ale NATO în România.

Este momentul în care Despescu i-a spus lui Dumitrache:

„Ori pleacă ăla de la Cluj acasă, ori pleci tu!”.

Așa se explică faptul că avizul negativ a fost semnat de adjunctul DGPI, Mihai Cristian Mărculescu, asta deoarece șeful mare, Tiberiu Dumitrache, și-a luat o zi d e concediu ca să nu legitimeze porcăria.

Prin eliminarea lui Mircea Rus de la comanda Inspectoratului de Poliție Cluj au fost satisfăcute și interesele lui Bogdan Despescu, care avea un cui ancestral pe clujean, dar satisfăcea și interesele de orgoliu ale lui Lucian Bode, cel care vrea să i-o tragă lui Emil Boc și să devină liderul informal al ardelenilor liberali, asta într-o primă fază, pentru ca mai apoi, după rotativă, să-l dea jos pe Ciucă și să devină șef plin al PNL.

Pentru că este un foarte prost comunicator, Lucian Bode a făcut o greșeală strategică astăzi, reacționând public la dezvăluirile mele și mai ales la susținerea mea din articolul de ieri, în care dezvăluiam bătaia pe care Bode o are cu Boc. Astăzi, în presa națională, Bode s-a „spart” și a confirmat public:

a) intenția de a-l distruge fără temei pe Mircea Rus:

„Pe datele pe care noi le-am avut de la MAI, prin structurile noastre, luasem deja măsura punerii la dispoziție și schimbării din funcție al fostului inspector, șef al IPJ Cluj, având elemente concrete în luarea acestei decizii”, a spus Bode.

Practic, Bode confirmă procesul de rea intenți și îmi confirmă și dezvăluirile. A primit „date concrete” de „structurile noastre”, adică de la serviciul secret intern păpușărit de Despescu și l-a „omorât” pe Mircea Rus, și

b) chiar dacă neagă, prin următoarea declarație, Bode confirmă că e în război cu Boc:

Nu se amestecă politicul în ceea ce privește organizarea poliției. Este o mare mizerie și o minciună pe care țin să o dezmint. Am relații foarte bune cu liderii PNL din Cluj, cu domnul Boc, cu domnul Tișe, cu domnul Buda”

Fostul șef al IPJ Cluj a fost amenințat săptămâna trecută că va fi închis

Vă spun eu că Bode nu mai are relații bune cu Boc și că, și prin această declarație, minte de îngheață râul Crasna din județul Sălaj, de unde e dumnealui originar.

Din păcate, toate numirile șefilor de inspectorate de la nivel de România sunt influențate 100% politic și partidul/partidele aflate la guvernare împart și din acest punct de vedere ciolanul. Chiar și Mircea Rus a fost numit politic, atunci când a fost cazul, la comanda instituției.

Cum s-a ajuns de la o simplă suspendare la reținerea lui Mircea Rus? Clujeanul a fost pus în ipostaza de a se apăra și de a-și apăra reputația, motiv pentru care a făcut niște plângeri în contencios și, de asemenea, Rus se pregătea să facă câteva plângeri penale, inclusiv lui Lucian Bode.

Surse foarte bune pe care le am într-o structură informativă mai puternică decât a DIPI și care mi-au dat mereu ponturi bune, mi-au relatat că Mircea Rus a fost amenințat săptămâna trecută de „persoane sus-puse” care i-au transmis că, dacă nu renunță la ideea de plângeri penale, o să fie închis

Mircea Ion Rus, fost șef al IPJ Cluj

Ceea ce vedem bine că s-a și întâmplat.

Cum s-a ajuns la dosarul de la DNA Cluj?

Ei bine, se pare că documentele și informațiile cu privire la presupusul abuz administrativ au fost livrate pe canale subterane către procurorul de caz al DNA Cluj chiar de către Constantin Ilea (foto jos), fost șef al DIPI Cluj, fost subaltern a lui Mircea Rus și care a fost numit după suspendarea lui, interimar la conducerea instituției.

Nu a fost nevoie decât de un procuror cu ochelari de cal, precum Mihai Birtoc de la DNA Cluj, ca răzbunarea împotriva lui Rus să fie totală. Birtoc l-a reținut ieri pe Rus pe baza unor aberații, distrugându-i reputația și cariera, pentru ca astăzi să fie nevoit să-l elibereze, deoarece referatul său era mai subțire ca hârtia igienică Zewa.

Dar răul fusese deja făcut, degeaba comentează Bode ipocrit în fața presei că politicul nu se amestecă în DNA și DIPI.

Am fost într-o bună vreme și proprietarul unui ziar local din Sălaj și îmi aduc bine aminte despre articolele colegilor mei care scriau, acum câțiva ani, despre prietenia dintre Crin Bologa și Lucian Bode, care luau masa săptămânal la o crâșmă, făcând planuri de viitor pentru momentul în care PNL va reveni la putere.

PNL a revenit la putere și visurile lor s-au împlinit, Lucian Bode conduce MAI, Crin Bologa conduce DNA, adică cele mai importante instituții de forță din România, care se pare că au scăpat de sub controlul obiectivității, devenind instrumente de poliție politică în mâna celor doi corifei.

Practic, Bode și Bologa ne-au demonstrat în ultimele săptămâni că pot face „pe caiet” și de la brâu în jos pe oricine au chef în această țară: poate într-o zi mă arestează pe mine, un pârlit de jurnalist, poate într-o zi îl arestează pe Hellvig, poate într-o zi îl arestează pe Boc sau chiar pe Carmen Iohannis, dacă Laura Codruța Kovesi le-o va cere.

În urma scandalului de ieri, Lucian Bode l-a numit astăzi la comanda IPJ Cluj, ca împuternicit pentru trei luni, pe comisarul șef de poliție Mihai Rus, nepotul lui Ucu Rus.

În alte dăți, cred că, din postura mea de jurnalist, aș fi zbierat foarte tare împotriva acestei numiri, acuzându-l pe Ioan Rus că și-a pus nepotul pe funcție, prin influență politică.

Dar numirea lui Mihai Rus vine pe un context de criză și, în plus, eu știu câteva lucruri despre acest om, pe care nu l-am cunoscut personal, lucruri care mă fac să privesc cu totul altfel inclusiv relația sa de rudenie cu Ucu Rus. Care sunt aceste lucruri?

De exemplu, faptul că Mihai Rus a mai fost acum șase ani propus pentru șefia IPJ Cluj, când unchiul său era mult mai puternic și mai trăgător de sfori decât e azi. Și acum șase ani, Mihai Rus a refuzat numirea, spunând că încă nu e pregătit și că nu e timpul, că mai are de învățat.

Fiind ziarist de  investigații cu surse bune, când am aflat de refuzul său, am rămas surprins, fiindcă funcția de șef al județului pe partea de poliție e un stâlp de putere în orice zonă a patriei.

Mihai Rus a ajuns șeful Brigăzii de Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Cluj, lucru care arată că între timp a avut și posibilitatea să-și dezvolte skill-urile într-un departament dificil, unde trebuie să ai nervi tari.

Adică nu este un polițist care să-și fi construit cariera printre hârțoage, iar asta s-a văzut anul acesta, într-un moment în care era câte pe-aci să fie numit șef la Direcția de Operațiuni Speciale, unitate de suport informativ și tactic aflată în subordinea IGPR, dar care colaborează cu DNA, DGA și DIICOT.

Sursele mele mi-au relatat că numirea a fost blocată/refuzată pentru că, și de această dată, s-a opus Bogdan Despescu, supraviețuitorul chestor care se visează într-o zi și el în locul lui Bode.

Se pune întrebarea dacă vreodată Ioan Rus l-ar putea folosi pe nepotul său, Mircea Rus, pentru o comandă politică sau de răzbunare.

Sunt câteva lucruri de bun simț care mă fac să nu cred asta, dar mai întâi o constatare: atenție, Mihai Rus e numit doar interimar, pe trei luni. De ce și-ar strica reputația de polițist cu ștaif în aceste trei luni sau chiar în eventualitatea în care interimatul lui s-ar prelungi?

Bat clopote de nuntă la Cluj. Fostul ministru Ioan Rus va fi socru mare. Ce pasiuni are viitoarea noră

A doua nuanță este impresia pe care mi-au lăsat-o doi colegi de muncă de-ai lui Mihai Rus și care mi-au spus, sub protecția anonimatului, că omul are caracter, că e dintr-un alt aluat decât lasă să se vadă, inclusiv posibila sugestie că ar putea deveni sclavul lui Ucu Rus. Dar mai e ceva.

E posibil ca, deși pare acum imposibil, Mircea Rus să revină la comanda IPJ Cluj.

E posibil ȘI ca, discret și subteran, SRI să se fi enervat deja pentru impertinența lui Bode de a se contra cu Serviciul Român de Informații și să lase să-i „scape” dovezi covârșitoare (pe care serviciul ar trebui să le aibă deja) despre malversațiunile lui Despescu și Bode în cazul lui Mircea Rus.

Vom vedea cum va fi, că e o țară mică și ne cam știm între noi.