In vizor

Nemulțumirea profesorilor din Cluj, cauzată de haosul din învățământ, în creștere. Lider de sindicat: „Ne putem aștepta la acțiuni de protest…”

Scris de 559

Situația complicată a învățământului românesc, agravată de măsurile aberante promovate cu întârziere de Ministerul Educației, publicarea unor ghiduri metodologice stufoase, cu caracter de recomandare, dar fără aplicabilitate și lipsite de valoare juridică, nefiind asumate la nivel de minister, precum și declarațiile contradictorii privind dotarea personalului didactic cu minime materiale de protecție (măști/mănuși etc), dotarea incertă a elevilor cu dispozitive digitale astfel încât desfășurarea orelor în regim on-line să fie asigurată îi poate determina pe profesorii din Cluj să inițieze acțiuni de protest. 

„Ne putem aștepta la acțiuni de protest…”

Deși Inspectoratul Școlar Județean Cluj, precum și reprezentanții administrației locale au anunțat că la nivelul județului Cluj au fost luate diverse măsuri privind dotarea elevilor cu dispozitive digitale, precum și elaborarea unui program de desfășurare a orelor în schimburi, chiar și în instituțiile de învățământ preuniversitar din Cluj unde numărul elevilor este mai mare, aceștia par să fi uitat de refuzul Guvernului PNL-ist de a le majora salariile cadrelor didactice conform calendarului anunțat acum doi ani, dar și de haosul în care a ajuns să se complacă Ministerul Educației, care anunță noi măsuri peste noapte, conform cărora rolul profesorilor nu va mai viza educația, ci supravegherea elevilor. 

CITEȘTE ȘI: Monica „Pepsiglas” Anisie, profesorul GARDIAN

În acest context complicat, după cum apreciază și reprezentanții Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean (FSLI), noul început de an școlar continuă să se regăsească sub semnul incertitudinii, situație în care protestele cadrelor didactice nu pot fi excluse: 

Sunt semnale din teritoriu că profesorii sunt nemulțumiți.

Foarte mulți colegi, mai ales învățătorii, aflând detalii din ghidurile distribuite recent în unitățile de învățământ: initial, pentru învățători, la împărțirea unei clase în două grupe, li se garanta plata cu ora, ori acum, după cum am înțeles de la colegi, nu se va mai plăti, ci se va face muncă voluntară. 

În majoritatea unităților de învățământ, lumea este nemulțumită și ne putem aștepta oricând la o formă de protest din partea colegilor noștri”, a declarat pentru Ziar de Cluj Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean (FSLI). 

CITEȘTE ȘI: Guvernul PNL-ist taie de la profesori și dă mai mulți bani pentru Servicii. Peste 8,7 milioane tăiate și de la copiii de grădiniță

Chiar dacă administrația locală, dar și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Cluj au dat asigurări că atât elevii, cât și profesorii abia așteaptă să înceapă noul an școlar, situația reală pare a fi cu totul alta: 

„Concret, rămâne să vedem modul în care va începe școala, în data de 14 septembrie.

Dacă vor fi asigurate măsurile de protecție, măștile pentru profesori și pentru elevi, adică pentru întreg personalul din învățământ, de asemenea, dacă fiecare școală va beneficia de asistență medicală și nu se va lăsa pe seama profesorilor aplicarea tuturor acelor măsuri. 

Deocamdată nu am văzut decât acele ghiduri care sunt foarte stufoase, recomandări, iar oamenii nu știu ce să creadă, este o bulversare totală în rândul colegilor noștri”, a conchis liderul de sindicat Lucia Cojocaru.

CITEȘTE ȘI: Lider de sindicat, despre începutul noului an școlar: „Deocamdată nu sunt decât tatonări. Guvernul trebuie să asigure condițiile de protecție pentru elevi și profesori”

Deși reprezentanții guvernului au vehiculat diverse scenarii privind începutul noului an școlar, deocamdată variantele de lucru stabilite au fost publicate cu întârziere, fără consultarea prealabilă a tuturor partenerilor implicați în procesul educațional. 

 

 

 

 

 

 

sursa captură: bizbrasov.ro ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Politica
  ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
 • Acum 9 hours Justitie
  ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
 • Acum 11 hours Politica
  SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
 • Acum 12 hours PubliNews
  Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
 • Acum 12 hours Eveniment
  Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
 • Acum 12 hours Politica
  Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
 • Acum 13 hours Rautacisme
  Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
 • Acum 13 hours Rautacisme
  Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
 • Acum 13 hours In vizor
  Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
 • Acum 15 hours Eveniment
  A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
 • Acum 15 hours Eveniment
  Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
 • Acum 17 hours In vizor
  Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
 • Acum 17 hours Din oras
  DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE