Sex

Nelinistile fetelor

Inainte de a va lansa in povesti de dragoste, inainte de a imbratisa sau a flirta, tinerii adolescenti au nevoie sa se lamureasca foarte bine in legatura cu propriul corp, acela prin care se intampla toate. Este el capabil, este el normal? Aceste intrebari va framanta pentru ca v-ati pierdut reperele.

De acum inainte, este imposibil sa va comparati formele cu acelea ale corpului copilului care erati la 12 ani; dar tot atat de greu este sa identificati noul vostru aspect fizic cu acela al adultilor, ale caror rotunjimi, caractere ale feminitatii sau virilitatii, sunt mult mai evidente decat ale voastre.

V-ar placea sa le semanati deja adultilor, dar – in acelasi timp – va temeti de ziua in care aceasta se va intampla. “Voi avea sani la fel de mari ca si ei?”, „Voi avea par peste tot, asemenea lui?”. Peste toate, adolescenta aduce, deseori, este adevarat, si mici detalii dizgratioase, intrebari diverse, indoieli referitoare la modificarile fizice si de comportament, mai ales daca acestea se produc in mod discontinuu, putin inaintea sau mult mai tarziu decat la ceilalti amici.

Sanii de marime diferita

Sanii nu cresc intotdeauna in acelasi ritm. La majoritatea fetelor, ei se dezvolta simultan, dar se intampla uneori ca unul dintre sani sa inceapa sa se dezvolte inaintea celuilalt sau sa se mareasca mai repede decat celalalt. Aceasta da impresia – trecatoare – de a avea doi sani de marimi diferite, ceea ce naste temeri dintre cele mai mari: un corp diform, cu un san mare si cu un altul mic. Acest fenomen este extrem de rar iar, in general, dupa cateva luni, sanul lenes il ajunge din urma pe celalalt, sau este aproape la fel cu acesta.

Caci sanii nu sunt niciodata perfect identici. Daca te amuzi masurand sanii unei femei vei constata deseori o mica diferenta de dimensiune intre cei doi. Daca aceasta diferenta de marime nu exista la sfarsitul pubertatii si apare mai tarziu, atunci puteti consulta un medic, care va prescrie – daca va considera necesar – posibilitatea unei interventii de chirurgie estetica.

Sani prea mari sau prea mici

Au crescut si nu va plac. Linistiti-va, nu sunteti singurele in aceasta situatie ! Multor adolescente nu le plac sanii pe care ii au, convinse fiind ca forma sau marimea acestora nu este cea potrivita. Prea grei, prea ascutiti, prea departati, prea plati. Pe scurt, nu asa cum ar trebui. Daca va analizati cu o privire severa proprii sani, o faceti pentru ca nu sunteti obisnuite cu ei. Cum sa nu vi se para enormi cand, cu doar doi ani inainte, erau inca minusculi? Cum sa nu vi se para foarte mici daca ii comparati cu aceia ai unei fete a carei pubertate s-a instalat mai devreme decat in cazul vostru? Dar de fapt, cum ar trebui sa fie sanii vostri? Mici, ca ai manechinelor, dezvoltati, ca aceia ai modelelor marilor pictori?

Greu de raspuns, adevarul fiind ca fiecare piept isi poate avea propriul sau farmec. Unora dintre barbati le plac sanii mari, altora, cei mici. Si, din fericire, dincolo de sani, ei iubesc o femeie. Si, in plus, indiferent de marimea lor, sanii ofera aceleasi senzatii de placere, ba chiar vor permite, daca o veti dori, intr-o buna zi, sa alaptati un bebelus. Daca aveti intr-adevar un piept anormal de dezvoltat, este intotdeauna posibil sa apelati la chirurgia estetica. Este insa un tip de interventie ce nu trebuie decisa la intamplare.

Varfurile sanilor retrase in interior

Se intampla intr-adevar, ca, uneori, varfurile sanilor sa nu iasa spre exterior. Formarea mameloanelor nu se prea profileaza, pieptul vostru se termina printr-un mamelor plat sau chiar infundat. Numeroase femei sunt astfel “construite” si acest fapt nu le pune niciun fel de problema.

Daca sunteti in aceasta situatie, iata doua precizari utile: mai intai, este posibil ca mamelonul sa “iasa” peste cateva luni. Apoi, chiar daca sanii vor ramane astfel, acest lucru nu va impiedica, in marea majoritate a cazurilor, alaptarea unui copil. In sfarsit, mai este posibil sa va inselati in legatura cu natura problemei: poate ca nu aveti mamelonul inversat, ci doar aveti sani care reactioneaza normal la temperatura exterioara. Se intampla frecvent ca mamelonul sa se aplatizeze la caldura, dand impresia ca varful sanilor dispare. Si fenomenul invers este tot atat de normal: varfuri ale sanilor care “inteapa” atunci cand este frig.

Ciclul menstrual foarte abundent

Sangele menstrual este uneori atat de impresionant, incat poate parea a curge prea abundent. In realitate, cantitatea de sange pierduta este mai degraba mica: rareori depaseste 200 ml. Este adevarat ca unele femei nu pierd niciodata mai mult de 30 de ml de sange, dar asa se intampla: este o alta deosebirea dintre femei, ca si, de pilda, culoarea ochilor sau a parului. Fiecare femeie are propriul sau ritm al ciclurilor menstruale, care pot dura 3-8 zile, mai abundente la inceput, fie la sfarsit, cu sau fara cheaguri de sange. Toate aceste situatii sunt perfect normale; trebuie sa va nelinistiti doar daca sangerarea nu inceteaza dupa o saptamana si daca e insotita de dureri de burta, de contractii, de febra etc.

Ciclu menstrual dureros si neregulat

Majoritatea fetelor se plang de mici dureri de cap, de dureri de sale si de crampe atunci cand au ciclul menstrual. Unele insa sufera atat de tare, incat trebuie sa ia un calmant sau chiar sa se intinda in pat. Dificultati de concentrare, impresia de a fi umflata peste tot, de a fi nervoasa… Simptomele sunt, asadar, uneori deranjante.

Ele pot avea avea mai multe cauze: mai intai, aparatul genital este foarte sensibil; sangerarile sunt insotite de producerea de prostaglandina, care poate provoca ocazional dureri puternice in zona bazinului, dureri datorate contractiei uterine, care pot fi blocate cu medicamente recomandate de medic.

La multe fete ciclul menstrual este neregulat. Procesul menstrual are nevoie de luni sau chiar ani sa intre intr-un ritm propriu de manifestare, fiind nevoie de un anumit timp pentru ca propriul corp sa se adapteze prezentei menstruatiilor. Este un lucru absolut banal ca, la inceput, sa ai o prima menstra urmata de doua sau mai multe luni fara ciclu; dar se poate intampla si invers: sa aveti un ciclu menstrual dupa doar trei saptamani.

In general aceste iregularitati dispar in 2-3 luni, 3 ani, dar exista si femei care isi vor pastra toata viata un ciclu “in dinti de ferastrau”. In realitate, foarte putine femei au un ciclu menstrual de 28 de zile, asa cum se precizeaza in carti; aceasta este o medie, care variaza cu usurinta intre 25 si 32 de zile. Puteti, deci, avea un ciclu perfect regulat, asemenea unui orologiu si, totusi, brusc, fara vreun motiv aparent, sa aveti un ciclu mai lung sau mai scurt. O traire confuza, o calatorie, o mare bucurie, teama de a fi insarcinata pot foarte bine sa intarzie sau sa devanseze ciclul.

.ro

Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version