Analiza

Negocierea lungă, moartea pasiunii politice

Cel mai frumos lucru din Codul penal este că negocierea politică, pe funcții și bani, pentru ca partidele să-și poată face mendrele pe bani publici prin Regii, Direcții și alte sinecuri administrative, nu se pedepsește. Politicianul a fost întotdeauna de-asupra legii. Și dacă nu a fost, a știut să-și dea o lege în interes personal și să se scoată la liman. Doar când se supără “sistemul ticăloșit” pe el (acela care l-a înfrânt pe Umilică Constantinescu, i-a numărat ouăle lui Adrian Năstase, l-a scos pe tușă pe Che Gargara Ponta, îl mușcă de fundul Elenei Udrea pe Traian Băsescu, l-a iertat pe Liviu Dragnea, ne-a dat vacanțe prezidențiale, întrerupte de concedii dese la Cotroceni  șamd), ce-i mai arestează sponsorii, sau chiar îl pune lanțuri de iubire și-l priponește nițel.

La Cluj-Napoca, dragostea veche dintre ex-PDL-știi absorbiți în PNL și virginalele matroane din UDMR se tot manifestă, de vreo două săptămâni, fără nici un fel de finalizare. N-a explodat nici un nume la șefia Consiliului județean și nici un prenume de al doilea viceprimar. E drept că ex-PDL-știi vărsați în PNL ne-au anunțat că vom avea parte de un administrator la municipiu, de nu se vor mai vedea pasajele pietonale la nici o inundație. I-au dat o funcție și prea mulți bani pe mână lui Șurubaru, să elibereze un post de viceprimar, să nu li se pară vechilor PNL-iști c-au rămas chiar cu ochii în soare. Banii merg la ex-PDL, ca de obicei, reprezentarea la PNL.

Așa că mai rămâne un post de viceprimar pe care tare mult ar vrea să-l ocupe Anna Horvath, că mai sunt încă bani de dat la ONG-urile maghiare și la Bisericile Tradiționale. Nu știu care ar fi gheșeftul acsetor bani pentru UDMR, dar noi oricum nu știm cine este UDMR: partid politic sau asociere de ONG-uri Tradiționale maghiare?

Cert este că cei din UDM Cluj nu prea pot negocia focusați cu cei din ex-PDL din noul PNL (acolo unde e dragostea aia veche), când sunt trași tot timpul de pulpană de un băiețel blondiu și cam roșu la față, de la PSD Cluj, care tot zice: “nenea, dar nu vreți să vă dau și eu o deconcentrată? Tanti, un secretar de stat, ceva?”

Așa că, de vinerea trecută, pe vinerea ce-a trecut, s-a negociat tot ce era de negociat și tot a mai rămas ceva de negociat. Drept pentru care, alte negocieri vor avea loc luni, când este zi liberă pentru a doua zi de Rusalii. Așa că este posibil să aflăm, marți, când vor avea loc următoarele negocieri.

Și asta pune presiune majoră pe Alin Tișe, că timpul trece: tic-tac – și el încă nu știe dacă-l poate lăsa pe Călin Tuluc în locul său la șefia CJ Cluj. Sau, pur și simplu, se întoarce senator la București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *