Analiza

Nefăcutele primarului Boc: ce nu are Clujul nici în acest an?

Și în acest final de an o serie de proiecte promise de primarul Emil Boc s-au transformat în realizări nefăcute. Clujenii sunt obișnuiți deja cu activitatea mai degrabă virtuală a edilului Boc, activitate blocată în studiile de fezabilitate, iar în acest an chiar și de preocupările electorale ale administrației. Promisiunile au curs ca apa pe Someș.

Lista proiectelor pe anul 2020 cuprindea atât realizarea locuinţelor sociale de pe strada Ghimeşului – proiect rămas neîncheiat, cu termenele depășite, cât și  realizarea de poduri – precum Podul Porțelanului, blocat în incompetența administrativă și zăcămintele de sare, amenajarea malurilor Someşului, precum și noi alocări bugetare pentru cele mai vechi proiecte ale Primăriei, precum Centrul Cultural Transilvania ori alunecările de teren din Lomb.

De altfel, aceste proiecte nu sunt deloc noi, ci așteptate de ani de zile de către cetățeni. Din păcate, încă de la adoptarea bugetului pentru anul 2020 era evident că Emil Boc le va mai amâna o tură, preferând să aducă în atenția publicului proiectele saiăns-ficșăn: metrou, tren metropolitan, centura metropolitană ori perspective asupra viitorului Uniunii Europene. Adeseori, în loc să prezinte etapele de lucru la proiectele așteptate de clujeni, edilul clujean s-a referit mai degrabă la problemele comuntății europene, decât la cele solicitate de comunitatea clujeană.

Proiecte transferate de pe un an pe altul

În 2020, Podul Porțelanului trebuia să devină deja unul funcțional.

Modernizări erau prevăzute pentru Parcurile Ștefan cel Mare, I. L. Caragiale, 14 Iulie. Toate aceste lucrări sunt în diverse faze de realizare: studii de fezabilitate, aprobări, contestări – cum a fost cazul Parcului Ștefan cel Mare, unde Primăria intenționa să intre cu drujba, dar în urma reacției comunității clujene, intervenția a fost amânată.

Și licitația pentru un alt pod, Podul Oașului-Răsăritului, a fost contestată, iar proiectul blocat.

O serie de alte proiecte urmau să fie realizate din fonduri europene, precum pietonalizarea Pieței Lucian Blaga – unde șantierul a tot fost întârziat, iar termenele de execuție depășite, asemenea și pe strada Napoca ori Republicii.

Scuarul CEC a rămas de izbeliște, cu șantierul în aer, iar lucrările au depășit termenul inițial prevăzut: octombrie 2020.

Modernizarea tronsonului 2 al străzii Tipografiei, parte din proiectul de reabilitare a străzilor din centrul orașului – str Regele Ferdinand, Sextil Pușcariu, scuar CEC, str Emile Zola – a fost licitat pentru a 8-a oară, iar lucrările propriu-zise urmează în viitor.

Din toate cele promise de edilul clujean, prea puține au fost însă realizate.

Podul Porțelanului, cu un termen de execuție de 12 luni a lucrărilor a rămas blocat în modernizare din cauza unor zone de sare descoperite ulterior, ceea ce înseamnă că studiile inițiale pentru realizarea lucrărilor la Podul Porțelanului, plătite din banii clujenilor, au fost degeaba. Bani sifonați.

Despre creșe, nici n-are rost să discutăm: de peste 2 ani de zile, administrația liberală a Clujului promite realizarea de noi creșe, tot de peste 2 ani peste 1000 de copii mici nu au loc în creșele de stat, iar în condițiile unei natalități tot mai reduse, viceprimarul Dan Tarcea susținea că Primăria Cluj-Napoca nu face față „natalității crescute”.

Amenajarea malurilor Someșului ori reamenajarea Canalului Morii rămân, în continuare, proiecte de viitor.

Reușitele asumate de Emil Boc au constat în semnarea hârtiilor, realizarea constantă a pozelor în mediul virtual și discuțiile fără rost despre proiectul metroului, un subiect ce va continua să anime spiritele și peste 30 de ani.

Toate aceste proiecte, a căror realizare este așteptată de ani de zile de către clujeni, teme ce au beneficiat periodic de promisiuni reînnoite, se vor afla și în noul an pe agenda de lucru a primarului Emil Boc.

Odată în plus, temele megalomanice, precum centura metropolitană, metroul, tren metropolitan, stârnesc interesul cetățenilor.

În vreme ce proiectele de bun-simț, așteptate de comunitate – un oraș mai curat și mai verde, soluții pentru autoturismele parcate pe trotuar, reducerea poluării și rezolvarea problemei deșeurilor, realizarea de noi creșe și grădinițe, spitale cu condiții decente etc. – au rămas blocate în promisiunile electorale ale administrației locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *