In vizor

Neavand argumente, Horea Sulea s-a isterizat si i-a inchis telefonul reporterului Ziar de Cluj. Informatiile de interes public sa faca bine sa mai astepte, pentru el prioritare sunt orgoliile personale

Situatia gunoaielor din Floresti i-a adus pe cetateni la disperare. Zilnic primim sesizari de la florestenii satui de muntii de deseuri pe care le-au adunat in fata blocurilor. Si in cursul diminetii, pe adresa redactiei, o locuitoare din comuna ne-a sesizat gravitatea situatiei, mentionand ca, de cand s-a mutat in Floresti, chiar daca a mai avut probleme cu firma de salubritate, niciodata nu a fost asa de grav ca acum:

„Buna ziua.
Locuiesc de 2 ani in Floresti, pe str. Florilor. Niciodata serviciul de salubritate nu si-a facut datoria conform contractului, dar acum, bataia de joc a celor de la firma ECO QUATRO SALUB intrece orice limita: nu au dus gunoaiele din 20 iulie 2016! Va imaginati ce suportam, ce imagine mizerabila au aleile dintre blocuri, ce miros trebuie sa suportam, cum trebuie sa evitam sa vina musafiri la noi, la ce pericol de infectii si boli suntem expusi!

Mentionez ca am incercat sa contactez firma de salubritate, au toate telefoanele inchise, cei de la administratia blocurilor spun ca nu pot sa faca nimic, e cel mai usor, nimeni nu face nimic! Am sesizat DSP Cluj, Protectia consumatorului Cluj, Primaria Floresti, singura institutie care mi-a solicitat copie dupa contractul cu firma de salubritate sunt cei de al Protectia consumatorului, restul, nimic!

Daca puteti sa publicati fotografiile pe care le-am facut, atentie, acum 3 zile, poate le-ar fi unora rusine si nu s-ar mai lauda cu cea mai mare comuna din Romania care a devenit cea mai murdara comuna!
Va multumesc!” ne-a scris Doina Floriganta

gunoaie floresti

Noi nereguli si ilegalitati cu firma de salubritate in transportul si depozitarea deseurilor

Trecand peste situatia rusinoasa a comunei, mai grav e ca majoritatea punctelor gospodaresti din Floresti au devenit focare de infectie. In disperarea de a rezolva situatia, primarul Horea Sulea declara, in cursul zilei de ieri, pentru colegii de la Faclia, ca situatia e sub control si, in maxim 5 zile, se va rezolva problema. Mai mult, acesta a spus ca, in cursul zilei de ieri, la Prefectura Cluj a fost organizata o sedinta, urmand sa se stabileasca daca se instaureaza starea de alerta la nivelul comunei Floresti.

 „De cateva zile se ridica deseurile din Floresti. Acestea se depoziteaza in containere de mare capacitate si apoi sunt transportate la Oradea. Speram ca in cel mult cinci zile situatia sa revina la normal” – a declarat Horea Sulea pentru ziarul Faclia

Desigur ca primarul a uitat sa mentioneze unde sunt depozitate deseurile inainte de a fi transportate spre Oradea, daca au autorizatie de la mediu, cine asigura transportul spre Oradea, cand s-a facut licitatie pentru transport si pe ce masina se face aceasta relocare a deseurilor florestenilor. Noroc cu Ziar de Cluj care a aflat informatiile de interes public care, intr-o lume normala, ar trebui puse la dispozitia oricarui cetatean de catre cei care sunt platiti din buzunarele contribuabililor sa o faca.

Sulea minte de ingheata apele. Depozitarea nu se face in containere de mare capacitate si nici macar nu exista vreo autorizatie de mediu in acest sens

gunnoaie floresti rampa ilegala

In cursul zilei de azi, un cetatean din Floresti ne-a trimis imagini graitoare cu deseuri amplasate ilegal pe un teren de langa Floresti. Dovada o face pancarta din imagini care spune clar ca depozitarea deseurilor este interzisa. Mai mult, din surse sigure, am aflat ca cei care depoziteaza aceste deseuri sunt chiar angajatii firmei Quatro Eco Salub. In acest sens, am contactat Garda de Mediu, iar in urma discutiei cu reprezentantii acesteia, am trimis in cursul zilei si o sesizare pentru a se face verificari. Oare sa fi autorizat Sulea, de la el putere, o rampa de transfer, pentru a ascunde sub pres managementul prost al firmei Quatro Eco Salub? Ramane de vazut care va fi raspunsul celor de la Garda de Mediu. In orice caz, declaratia acestora e franca si punctuala. Nimeni nu are voie sa depoziteze deseuri fara avize iar in zona Florestiului nu au fost acordate astfel de aprobari in ultimul timp.

„Nu stiu daca se depoziteaza, nu cred ca pot sa depoziteze, nu au autorizatie pentru asa ceva, nu au niciun acord de mediu in acest sens. Deci, pentru asa ceva, trebuie o autorizatie de mediu de la APM. Poate vor sa faca o statie de transfer, nu stiu ce vor sa faca acolo. Pentru orice trebuie dat autorizatie, orice activitate. Trebuie avizata aceasta activitate, daca ea exista. Noi o sa trimitem o echipa in teren sa aflam despre ce e vorba„, ne-a declarat Marius Trita de la Garda de Mediu.

rampa gunoaie floresti

Mai mult, minciunile nu se opresc aici. Potrivit declaratiilor primarului florestean, in cursul zilei de ieri trebuia sa aiba loc o sedinta la Prefectura Cluj pentru a se rediscuta implementarea starii de alerta. Sedinta de ieri nu a existat. Purtatorul de cuvant al Prefecturii ne-a declarat ca o sedinta s-a tinut azi, dar subiectul principal nu a fost starea de alerta. Astfel, l-am contactat pe subprefectul Gyorke Zoltan, cel care a organizat aceasta sedinta din proprie initiativa:

„Eu am facut invitatia, am considerat necesara aceasta sedinta care a avut loc in biroul meu. Mai exact, nu a avut legatura cu starea de alerta ci cu situatia de fapt din comuna Floresti, cunoscuta deja, cu privire la un anumit blocaj temporar al asigurarii serviciului de salubrizare. Au fost prezenti primarul comunei, viceprimarul, un reprezentant al Inspectoratului Judetean de Politie, directorul Garzii de Mediu, directorul Agentiei pentru Mediu si directorul Directiei pentru Sanatate Publica. In cadrul sedintei, am comunicat tuturor celor prezenti, inca o data, ca starea de alerta nu poate fi acordata, intrucat nu sunt indeplinite conditiile legale, in sensul ca, avand in vedere contractul de delegare a serviciului de salubrizare catre o societate comerciala, nu suntem in fata unui esec al serviciului public, doar in cazul unui esec poate fi declarata starea de alerta. Sedinta tocmai pentru asta a fost gandita pentru a cauta solutii alternative in afara starii de alerta, care nici nu ar fi condus la o solutie imediata”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, subprefectul

Horea Sulea nu doar ca isi minte cetatenii, dar minte cu nerusinare si in fata Prefecturii si a Garzii de Mediu, asa incat, dupa ce ca a cerut instalarea starii de alerta de doua ori, a tacut chitic si nu a spus nimic de rampa temporara pe care inca nu stim cine a „autorizat-o” langa Floresti.

„Dupa mai multe discutii, am identificat urmatoarea solutie agreata de toata lumea, in sensul ca Primarul va colecta deseurile si le va depozita la una din rampele autorizate din judet sau din afara. Aceasta decize apartine firmei de salubritate. Astazi vor incepe demersurile pentru autorizarea unei rampe de transfer, sigur, aceasta autorizare dureaza cateva luni, dupa care, dupa obtinerea autorizatiei, va putea sa utilizeze si o astfel de rampa de transfer pentru transportarea deseurilor si transmiterea la rampe autorizate. Nu stim unde va fi rampa, asta va poate spune domnul primar, eu nu cunosc aceste detalii si nici nu e interesul meu sa stiu unde are el in vedere, cand are in vedere. Deocamdata serviciul e asigurat, in cateva zile a asigurat primarul ca vor fi ridicate deseurile si transferate la rampe iar in tot acest timp, isi va autoriza, respectiv amenaja, o rampa temporara. Nici nu stiu daca au identificat deja o zona. Starea de alerta a fost ceruta si a doua oara, pentru asta, intradevar, comitetul local pentru situatii de urgenta Floresti s-a intrunit, au adoptat o hotarare care trebuia apoi sa primeasca acordul prefectului si asta am transmis ca conditiile legale nu sunt indeplinite. Situatia, intradevar ingrioratoare are si alte solutii in afara de starea de alerta. Nu stiu unde le duce, dansul a asigurat ca serviciul este asigurat, ne-a spus ca a inceput de cateva zile colectarea, continua si astazi, si maine si ca le pune, evident, intr-una din rampe. Unde, nu stiu unde le duce„, ne-a declarat subprefectul.

Desigur, subprefectul habar nu avea la momentul discutiei cu primarul Sulea, ca in Floresti deja exista o mica rampa de gunoi ce se banuieste a fi rampa temporara de care vorbea primarul Florestiului. Din imaginile primite pe adresa redactiei, se vede clar ca zona nu e autorizata pentru depozitare de deseuri. Un panou mare, informativ, atentioneaza, culmea, ca depozitarea deseurilor este interzisa in zona respectiva. Poate Primarul Horea Sulea nici nu are habar de existenta acelei rampe, sau poate face pe prostul. Nu avem de unde sa stim.

rampa gunoaie floresti

Contactat telefonic, acesta, in loc sa discute cu noi, sa ne ofere o lamurire, a preferat sa ne inchida telefonul in nas, suparat chipurile ca Ziar de Cluj ar fi facut declaratii la adresa lui, fara sa il fi intrebat in prealabil. O noua minciuna marca Sulea pentru ca, daca ar fi citit articolele scrise pe aceasta tema, ar fi vazut ca, de fiecare data, a fost contactat, dar a preferat sa nu raspunda, sau sa se declare in concediu. Dovezi in acest sens exista, doar ca Sulea a preferat sa se victimizeze, ignorandu-si atributia de persoana publica care are obligatia de a informa publicul atunci cand i se cere (mai ales in timpul orelor de program cand este platit din bani publici sa-si faca datoria, nu sa aiba tafne si umori – o boala, se pare, a noilor si mai vechilor liberali).

Pentru verificarea informatiilor, am incercat sa o contactam pe Baica Livia, reprezentant al Quatro Eco Salub, pentru a vedea cine se face vinovat de aceasta rampa rasarita peste noapte langa Floresti. Aceasta a aplicat aceeasi tactica a la Sulea, preferand sa nu raspunda la telefon. Nu ne ramane decat sa intrebam pe aceasta cale: cine se face vinovat de aparitia peste noapte a unui depozit ilegal de deseuri langa Floresti? Primarul, firma de salubritate, cetatenii? Poate daca Sulea sau Baica ar fi binevoit sa raspunda la telefon, aceste banuieli nu mai existau.

„Avand in vedere ca dumneavoastra ati facut niste declaratii fara sa vorbiti cu mine, nu am nicio placere sa discut cu dumneavoastra. Sarut-mana”, a spus Sulea, declaratie dupa care nu am mai avut cu cine discuta, decat cu tonul telefonului.

Nici noi nu avem nicio placere sa stam de vorba cu politicianisti, dar meseria ne obliga sa obtinem de la acestia informatii de interes public pentru a-i informa corect pe cetatenii pe care acestia ii cam mint. Asa ca ii amintim lui Horea Sulea ca datoria sa este sa stea la dispozitia oricarui cetatean care-i cere un punct de vedere, ca in fisa postului sau nu este trecuta nicaieri vreo limitare a dreptului de informare a cetatenilor prin placerea sau neplacerea pe care i-ar cauza-o aceasta activitate. Si ca, daca are astfel de neplaceri pe bani publici, sa-si dea demisia si sa se ocupe in particula, pe banii lui, de orice placere sau neplacere considera de cuviinta. Pe bani publici, in interesul cetateanului, doar sa-si faca datoria si atat. Isteriile se trateaza acasa, nu in Primarie.

In cazul de fata, vorbim despre amplasarea ilegala a unei rampe de gunoi – asa ca asteptam un punct de vedere argumentat din partea lui Horea Sulea. Mai ales ca, din ultimele informatii pe surse, se banuieste ca transportul deseurilor in Oradea e asigurat de un mare si bun prieten de-al sau, Nelu Vidrean, a carui firma e abonata de casa a Primariei Floresti.

In consecinta, asteptam un punct de vedere al Primariei Floresti, atat cu privire la posibilitatea existentei unei rampe de gunoi constituita ilegal in comuna, cat si cu privire la licitatia care trebuia sa aiba loc pentru a se stabili cine duce deseurile in Oradea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *