In vizor

Neamurile „Dinastiei Cîmpean”, abonate la cașcavalul oferit pe tavă de Primăria Cluj-Napoca și Primăria Florești

În articolele precedente, Gazeta de Cluj a relatat despre „Dinastia Cîmpean”, mai precis despre Ovidiu și Paul Cîmpean, care s-au „abonat” la banii publici. De data aceasta ne vom concentra atenția asupra cumnatului lui Ovidiu Cîmpean, Micle George Emanuel, care și-a găsit un culcuș călduros atât la Primăria Cluj-Napoca, unde este șef peste Piețe și Hale, cât și la Primăria Florești, unde este consilier local. 

Povestea lui Micle George Emanuel ne arată o evoluție interesantă a carierei sale și a relațiilor sale cu instituțiile mai sus menționate. În declarația de avere din 2012, el a început ca recenzor șef și a lucrat la Poliția Locală din Cluj-Napoca la serviciul de inspecție comercială.

Un aspect important al vieții sale personale este că în 2013 Micle Emanuel s-a căsătorit cu Claudia Florica, primind un cadou de nuntă în valoare de 18.000 de euro. Cu alte cuvinte, consilierul local de la Florești și-a pus în cui viața de burlăcie și a decis să înceapă o nouă etapă a vieții sale.  Să nu uităm că Ovidiu Cîmpean s-a căsătorit cu sora lui Micle George, Andra, cei doi fiind cumnați. 

Este interesant să observăm că, în aceeași perioadă, Micle George Emanuel a continuat să lucreze la Poliția Locală, iar în CV-ul său a adăugat și experiența de șef la Direcția Tehnică, Serviciul Administrare Hale și Piețe. În același timp, soția sa, Claudia Florica, a lucrat la Progress Advisory România ca expert în accesarea fondurilor europene.

În 2014, în declarația de avere, Micle George Emanuel a menționat doar administrarea Serviciului Administrare Hale și Piețe Cluj-Napoca, renunțând la serviciul de inspecție comercială de la Poliția Locală. În același timp, soția sa și-a continuat activitatea la Progress Advisory România SRL, o firmă cu conexiuni internaționale, având sediul în Polonia și fiind deținută de Progress Consulting SP.Z.O.O.

Micle George, de la Primăria Cluj-Napoca la Primăria din Florești 

Cu aspirații mari și din dorința de a se afirma și mai puternic pe plan politic, Micle George și-a dorit să devină consilier local în Florești în 2016, lucru care nu s-a mai întâmplat. La patru ani, mai exact în 2020, când s-a alăturat în echipa lui Bogdan Pivariu, Micle George devine consilier local din partea PNL, reușind astfel să-și rotunjească veniturile. Pentru cei care nu știu, Micle George este șef peste Serviciul Administrare hale şi pieţe, mai exact peste Piața agroalimentară Hermes, Piața agroalimentară Zorilor, Piața agroalimentară Ira și Piața agroalimentară Grigorescu.

Îl lăsăm puțin deoparte pe domnul consilier local de Florești și aruncăm privirile asupra activităților soției sale, Claudia Micle. În 2018, Claudia Micle a fondat firma AUTONOM INVEST SRL, cu sediul în Florești. Aceasta a fost o mutare oarecum așteptată, având în vedere că ea a acumulat anterior experiență la firma Progress Advisory România, specializată în furnizarea de servicii de consultanță pentru pregătirea și implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă. AUTONOM INVEST SRL a preluat, ce credeți, aceeași direcție de activitate sub supravegherea atentă a soției lui Micle George.

Adresa firmei, situată pe strada Sub Cetate nr. 31A din Florești, este notabilă și apare în declarația de interese din 2023 a lui Micle George, care figurează ca membru președinte al Asociației de Proprietari. Mai exact, sediul firmei este exact în blocul unde stau și cei doi.

Firma AUTONOM INVEST SRL, în 2022, a înregistrat o cifră de afaceri de 90.148 de lei și un profit net de aproape 50.000 de lei. Anul precedent, în 2021, cifra de afaceri a fost de 71.934 de lei, iar profitul net a fost de 29.191 de lei. Este notabil faptul că firma are un singur angajat.

Totodată, dacă ne uităm în declarația de avere a soțului, din 2023, Claudia Micle este trecută ca evaluator proiecte la Asociația Gal Someș-Nădaș, unde a încasat un venit de 2880 de lei. Mai mult, Claudia Micle a mai trecut salariul de 3946 de lei, venit de la SC Autonom Invest SRL, firma pe care o deține. Totodată, la venituri din alte investiții, Claudia Micle a mai trecut dividende de la firma ei în valoare de 30296 de lei.

Infrastructura educațională asociată Grupului de Acțiune Locală (GAL) Someș-Nadăș cuprinde 20 de grădinițe, 16 școli primare (clasele 1-4) și 10 școli gimnaziale (clasele 5-8). Desigur, cu toate că numărul elevilor este semnificativ, nu s-au identificat afterschool-uri în zonă. Rețeaua de apă curentă are o lungime totală de 198,3 km, cea de canalizare 111,3 km, iar rețeaua de gaz 118,4 km. Cu toate acestea, niciuna dintre cele trei elemente de infrastructură nu acoperă în totalitate toate localitățile din cadrul GAL, necesitându-se extinderea acestora.

În ceea ce privește infrastructura de sănătate, aceasta include 18 dispensare medicale, 9 cabinete stomatologice și 34 de farmacii. În unele comune, există servicii medicale la domiciliu, implementate prin programe coordonate de organizații neguvernamentale din domeniul sănătății și asistenței sociale în colaborare cu primăriile. În comuna Săvădisla, există un sanatoriu TBC sub umbrela Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj-Napoca, în timp ce în comuna Florești se regăsesc numeroase centre medicale private ce oferă o gamă diversificată de servicii medicale.

Dacă aruncăm o privire la Asociația din care face parte Claudia Micle, la secțiunea echipa de implementare, soția domnului consilier local apare ca fiind manager financiar-contabil, un upgrade consistent, de la un simplu evaluator de proiecte. Teritoriul GAL Someș-Nadăș este situat în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, în partea nord-vestică a județului Cluj și cuprinde 5 comune și localitățile aferente acestora: Baciu, Florești, Gârbău, Sânpaul și Săvădisla. Oare să fie pur coincidență că soția consilierului local de la Florești face parte din echipa Asociației și ocupă o funcție importantă?

Cumetrii, șmecherii și bani peste bani 

Să nu uităm că „Dinastia Cîmpean” nu este străină de banii publici, în condițiile în care Ovidiu Cîmpean, pentru cei care nu știu, a ajuns de la un simplu director din Primăria Cluj-Napoca la marele secretar de stat. Și soția acestuia, Andra Maria Cîmpean, sora lui George Micle, lucrează la Termoficare Napoca SA, aceasta având, la fel ca soția lui Micle George, o firmă, SC Urban Setup SRL.

Firma se implică atât în colectarea deșeurilor nepericuloase, cât și în activități de consultanță pentru afaceri și management. Oare să fie o surpriză pentru cineva că și fratele lui Ovidiu Cîmpean, Paul Cîmpean, se alimentează cu banii de la bugetul local, având în vedere că este șeful Direcției de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca? Sau că și soția lui Paul Cîmpean, Irina, este patroană peste două firme? Eu zic că nu.

Doamna Irina Cîmpean este patroană peste AIPO CONSULTANCY & MANAGEMENT SRL și UTOPIC CAFE SRL, Prima firmă, AIPO,  deschisă în 2022, nu apare în declarația de avere, dar apare în declarația de interese a soțului ei, iar firma UTOPIC CAFE SRL nu apare nicăieri, printr-o omisiune vrută sau nevrută. Firma AIPO CONSULTANCY & MANAGEMENT SRL se axează pe consultanță pentru afaceri și management și în ciuda faptului că această companie nu are angajați, în 2022 a înregistrat o cifră de afaceri de peste 35.000 de lei și un profit net de 27.969 de lei.

Cu bune, cu rele, cine este deștept și are școala vieții își aduce toată familia la ciolanul local, după care urmează și neamurile. Oare cine urmează?