Editorial

Neam de slugi

21 iunie, 2023. Piedone iese de la închisoare. E în mașină, gata să plece. Se apropie un bătrânel. Piedone îi întinde mâna, iar bătrânul i-o pupă, cu patos.

Ochii bătrânului transmit supunerea față de stăpânul mesianic. Privirea lui Piedone trădează superioritatea stăpânului de sclavi. E doar un tablou suprarealist din România anului 2023. Unul din multele tablouri pictate de un neam de slugi.

8 martie, 2023. Primarul PSD din comuna Comișani, județul Dâmbovița, împarte garoafe doamnelor din comunitate. O bătrânică e atât de emoționată că a primit o floare de la Dumnezeul local, încât îi pupă mâna.

Primarul Ion Bătrânu privește mândru în zare, ca și cum gestul bătrânei e firesc.

Octombrie, 2019. Un preot vrea să-i pupe mâna baronului de Vrancea, Marian Oprișan, dar ratează.

Oprișan își trage mâna, într-un gest revoltător de rușine. E inexplicabil de ce a ratat baronul ocazia să-i fie pupată mâna de slujitorul Domnului. Aparent, chiar și stăpânii sunt oameni, în casa Domnului.

18 mai, 2009. Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, face o vizită în judeșul Botoșani.

S-a găsit un bătrân care să-i pupe mâna și lui Geoană. Acesta zâmbește atât de natural, încât pare că s-ar putea obișnui cu asta. Din păcate pentru dom’ secretar, ștampila bătrânului n-a fost suficientă ca să iasă președinte.

26 iunie, 2009. Emil Boc, în acel moment premierul României, cumpără câteva produse de la un sătean din Tărtășești, județul Dâmbovița. Omul este atât de impresionat că micul Dumnezeu i-a făcut onoarea să cumpere de la el, încât îi pupă mâna.

Iar Emil Boc nu pare să aibă ceva împotrivă. Ba chiar e încântat de gestul de slugărnicie. N-a fost destul, însă, ca să rămână premier. S-a întors primar la Cluj-Napoca, dar probabil încă are vise umede cu momentul ăla.

28 iunie, 2009. O bătrânică îi pupă mâna Dumnezeului lui Emil Boc, Traian Băsescu.

Dacă pe Geoană nu l-a ajutat ștampila unui bătrânel să iasă președinte, binecuvântarea cu buzele a unei bătrâne l-a făcut pe Băsescu șeful statului pentru a doua oară.

În 17 august, 2004, Adrian Năstase, pe atunci premierul României, a reușit, în ultimul moment, să-și salveze mâna din fața buzelor unui sătean din Brăiești, județul Botoșani.

Între mâna lui Piedone, pupată în 2023, și mâna lui Năstase, aproape pupată în 2004, nu e nicio diferență. Sunt doar buze de slugi pe mâini de stăpâni, surprinse în poze. Câte or mai fi fost, pe care nu le-au prins aparatele foto?

Pentru fiecare mână întinsă de politician, vor exista niște buze de alegător, gata să o pupe cu pasiune. Pentru că mâna întinsă care spune o minciună, primește sărutul.