Din oras

Ne mandrim cu Avram Iancu doar cu numele. Casa in care a locuit la Cluj, in paragina

Simbolul Clujului, Craisorul Muntilor, Avram Iancu e folosit de autoritati doar cand e vorba de marketing. Singurul imobil din Cluj-Napoca in care a locuit Avram Iancu pe parcursul studiilor sale universitare e lasat in paragina, desi aici s-ar putea crea o casa memoriala.

Craisorul Muntilor, bun de marketing

Pe de-o parte, consilierii judeteni din Cluj au aprobat, in sedinta, redenumirea aerogarii din oras in Aeroportul International “Avram Iancu”, in octombrie 2013. In Cluj-Napoca mai exista strada Avram Iancu si Liceul Teoretic “Avram Iancu”. Cu toate acestea, singurul monument din Cluj care are o legatura palpabila cu viata lui Avram Iancu in orasul de la poalele Feleacului se afla intr-o stare avansata de degradare. Casa din Cluj-Napoca in care a locuit Avram Iancu pe parcursul studiilor sale universitare, din 1841 pana in 1844, e in ruina.

Imobilul de pe strada Avram Iancu, de la numarul 5 e intr-o stare avansata de degradare: peretii au fisuri si a inceput sa cada tencuiala pe portiunea carosabila. Municipalitatea sustine ca vina o poarta asociatia de proprietari care nu si-a dat acordul pentru lucrarile de refatadizare a casei-monument.

“Nu am avut acordul locatarilor pentru a putea realiza lucrarile de reabilitare. Acum speram sa nu mai fie probleme”, a spus Iulia Persa, reprezentanta Primariei Cluj-Napoca.

Ciudat este ca si municipalitatea detine in casa lui Avram Iancu de la Cluj-Napoca 5 apartamente, deci, in teorie ar fi putut sa realizeze lucrarile de reabilitare mai devreme.

“Avem nevoie de acordul tuturor locatarilor pentru a putea include casa in programul anual de refatadizare, la fel cum s-a intamplat cu majoritatea cladirilor din centru”, a adaugat Persa, reprezentanta Primariei Cluj-Napoca.

Municipalitatea clujeana a inceput, in 2001, un program de refatadizare a cladirilor prin care proprietarii pot sa plateasca in 10 rate costurile pentru reabilitarea cladirilor din centru. Primaria Cluj-Napoca a inceput sa trimita somatii in cazul a 18 imobile din oras, situate pe Bulevardul Eroilor, strazile Horea, IC Bratianu, Iuliu Maniu si Napoca, in urma unei actiuni de inventariere a cladirilor deteriorate.

“Intr-o prima faza au fost inspectate 376 de imobile, dintre care 18 sunt intr-o stare avansata de degradare, adica prezinta pericol public din cauza deteriorarilor, iar proprietarii au primit o notificare pentru a incepe lucrarile de refatadizare”, au aratat reprezentantii Primariei.

Casa monument, in curs de revendicare

Situatia este cu atat mai complicata cu cat casa este in curs de retrocedare. Imobilul a fost revendicat de Biserica Romano Catolica.

“A fost depusa o cerere de revendicare si urmeaza sa vedem ce raspuns va da Comisia de la Bucuresti”, au spus reprezentantii Primariei Cluj-Napoca.

Majoritatea chiriasilor de pe strada Avram Iancu, de la numarul 5, sustin ca nu au bani pentru o astfel de investitie, cu atat mai mult cu cat casa in care a studiat Avram Iancu este considerata monument istoric, iar refatadizarea trebuie sa indeplineasca niste criterii speciale.

“Casa in care a stat Avram Iancu este o casa monument. O buna parte din proprietari nu au bani ca sa intretina cladirea. (…) Dincolo de aspectele financiare, trebuie sa existe un interes pentru restaurarea cladirii. Casa este monument, iar restaurarea unui monument se face in conditii speciale: nu se permite inlocuirea geamurilor nici interventiile partiale de refatadizare. Nu e nimic iesit din comun, insa trebuie respectarea arhitecturii originale a cladirii”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, seful Directiei Judetene pentru Culte si Patrimoniu, Victor Cublesan.

Marketing da, cultura ba

Pe de alta parte, nicio autoritate publica nu s-a gandit sa infiinteze un muzeu dedicat lui Avram Iancu la Cluj. Specialistii din cadrul Directiei Judetene pentru Culte si Patrimoniu sustin ca ideea crearii unei case memoriale poate fi realizata in masura in care e sustinuta privat si in conditiile in care intr-un astfel de spatiu amenajat ar exista si obiecte care i-au apartinut lui Avram Iancu.

“Muzeul ar trebui sa aiba macar material expozitional – mobilier de epoca sau un obiect care sa-i apartina lui Avram Iancu. Ar fi usor sa se procure mobilier de epoca din proprietatea altor muzee. De exemplu, in casa memoriala a lui Octavian Goga de la Ciucea este scrinul care apartine lui Avram, sunt steaguri la Tebea. In conditiile in care nu exista un astfel de material expozitional, nu prea e interesant sa se creeze un muzeu”, a aratat Victor Cublesan.

Primaria Cluj-Napoca are 5 apartamente in casa in care a locuit Avram Iancu, insa, deocamdata, nu se poate pune problema crearii unei astfel de institutii de cultura, pentru ca imobilul este revendicat, sustin reprezentantii municipalitatii. Cu toate acestea, istoricii ar gira pentru crearea unei astfel de institutii de cultura la Cluj, dedicate lui Avram Iancu, mai degraba la Muzeul Etnografic decat intr-o casa in care a stat in chirie.

“Daca se adopta un astfel de proiect ar fi interesant de realizat. Prezenta lui Avram Iancu la Cluj e legata de evenimente in spatiile publice. In Muzeul Etnografic, la Reduta, Avram Iancu a participat la numeroase dezbateri ale Dietei. Aici este marcata activitatea sa publica, nu neaparat intr-un spatiu in care a stat chirie, de aceea ar fi mai indicat un spatiu mai puternic legat de personalitatea lui”, a comentat istoricul Tudor Salagean, directorul Muzeului Etnografic din Cluj-Napoca.

In judetul Cluj exista o singura casa memoriala dedicata lui Octavian Goga, la Ciucea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version