Din oras

Ne-am bucurat degeaba în prima noapte de Untold că ar fi învins bunul simț și omenia. În a doua noapte, valul de nesimțire și-a revărsat decibelii de dispreț la adresa legii, cu complicitatea autorităților locale

Dacă în prima noapte de Untold reprezentanții Societății cu Răspundere Limitată care se ocupă de discoteca ilegală din buricul târgului au lăsat-o mai moale cu zgomotul pe timp de noapte – în orele declarate de liniște conform unei legi care numai în Cluj-Napoca se abrogă de 4 ani în aces municipiu cu complicitatea autorităților și discotecarilor -, în a doua noapte au recuperat. Este ora 7 dimineața și difuzoarele din Parcul Central (din nou ocupat abuziv) revarsă decibeli peste oraș.

Nu deranjează decât o minoritate – după cum plastic s-a exprimat cosntituționalistul Emil Boc, mare democrat și mai nou liberal, cu gândire de UASCR-ist, care uită (dacă a conștientizat vreodată) că minoritatea și respectarea drepturilor acesteia sunt esența democrației. Cât despre anularea legii timp de 4 nopți, ce să mai spunem? Putem doar să le batem obrazul ipocriților care au pretenția la “fără penali în funcții publice”, dar se complac pentru mațul lor în a se pișa cu boltă pe lege. „E pentru 4 zile, cui nu-i place să se mute” – în spatele acestui enunț de un tembelism agresiv se petrece complicitatea dintre autoritățile locale și discotecari. Această complicitate este extrem de toxică – din cauză că creează reflexul nerespectării legilor în interes personal (vă sună cunoscut, vă vine să ziceți ceva despre Dragnea?) -, ca și cea dintre cei care acum iau cu asalt Justiția în scop personal. E păcat că nu se conștientizează, dar este dovada defecțiunii de educație în care se zbate societatea românească post-decembristă. Ce mi-s unii, ce mi-s ceilalți?

Anul trecut peste 1.200 de persoane au semnat o petiţie on-line (că la noi civismul se consumă din spatele computerului – de aceea și-și permit autoritățile să ignore minoritatea, sau să o mângâie cu compasiune pe creștet) prin care au cerut mutarea festivalului Untold din centrul Clujului. În ceea ce privește depășirea nivelului de zgomot admis prin lege și disconfortul creat, doar cinci persoane au reclamat la Direcţia de Sănătate Publică aceste lucruri. Asta deși pe aplicația municipalității, au înroșit harta municipiului cu reclamații (foto):

În baza celor doar 5 reclamații DSP a amendat sereleul care organizează festivalul (entitatea juridică care administrează milioane de euro este responsabilă pentru mizeriile pe care le face în limita a celor 200 de RON capital subscris) cu 5.000 de lei. A fost invocat articolul 6 litera b din Hotărârea de Guvern nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice. I-a umplut de sânge la portofele ca să zicem așa!

Cu toate acestea, amenda întocmită în 8 august a fost plătită prin executare silită, din cauză că adrisantul, reprezentantul legal al firmei Untold SRL, nu a fost de găsit. Așa că contravenţia a fost trimisă prin poştă – unde a rămas ignorată. Motiv pentru care Direcţia de Sănătate Publică s-a adresat Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Cluj , iar hârțogăraia pentru executarea silită s-a făcut în data de 5 octombrie 2017. Abia în 22 noiembrie 2017 AJFP Cluj a confirmat luarea în evidenţă a procesului verbal menţionat anterior, spre executare silita – încasare. Și, imediat, reprezentanții sereleului au dat comunicat despre cât de curați și corecți sunt ei și cum și-au făcut datoria de a-și plăti amenda.

În concluzie, există o amendă contravențională – înseamnă că există o contravenție. Înseamnă că se încalcă Legea și se încalcă cu complicitatea lui Emil Boc, a celor din subordinea sa, cu complicitatea autorităților de forță din municipiu și județ (poliție, SRI, jandarmerie șamd). Și aceștia ar trebui reclamați pentru complicitate!

Cum spuneam, suntem în a doua zi. Minoritatea deranjată de zgomotul emis de la discoteca ilegală din Parcul Central (deja e ora 8,00 și din boxe încă se revarsă decibeli de nesimțire) și care se plânge de această stare de fapt e nițel mai numeroasă decât anul trecut. Nouă clujeni se plâng public pe aplicația on-line mycluj.e-primariaclujnapoca.ro. Remarcați distanțele față de epicentrul discotecii ilegale ale locațiilor din care se fac plângerile și întrebați-vă de ce tac chitic vecinii?! Pe ei nu-i deranjează?

Într-o cultură în care “capul tăiat, sabia nu-l taie”, proliferează atitudini de genul “nu-ți convine, pleacă”. “Nu-ți convine, pleacă” le-au spus și naziștii evreilor, le-au spus și legionarii români celor care nu erau de acord cu ei, le-au spus și bolșevicii lui Lenin și enkavediștii lui Stalin zecilor de milioane de ruși pieriți în Gulag… Le-au spus și slugile sovietice din România celor pe care i-au exterminat în închisorile Patriei. Și aceia erau în minoritate – poare judecați nițel înainte de a mai vomita inepții de acest gen.

Plângeri ale clujenilor cu privire la deranjul fonic produs de Untold aflate în lucru pe aplicația municipalității:

  • Vă rugăm, schimbați locația festivalului Untold! Pentru noi, cei care locuim pe str. G. Garibaldi, este un coșmar de patru nopți în care nu ne putem odhni deloc, nu putem sta în casă ! Nu înțelegem de ce drepturile noastre sunt mai puțin importante decât a celor care participă la festival și de ce autoritățile nu schițează nicio urmă de compasiune ipocrită pentru noi!

  • Pe str. Campului Nr. 251 se ude atat de tare muzica de la Untold incat parca este la 10m. Un copil nu pote dormi in asena conditii . Va rog luati masuri !

  • Conform site-ului Primariei, ” Poliţia localã funcţionează în scopul exercitãrii atribuţiilor privind apãrarea drepturilor şi libertãţilor fundamentale ale persoanei, a proprietãţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, în urmãtoarele domenii: a) ordinea şi liniştea publicã, precum şi paza bunurilor; b) circulaţia pe drumurile publice;…” Se vede exact contrariul din autorizarea si organizarea festivalului anual Untold la Cluj, plasat in centrul unor zone foarte locuite, in care cetatenii sint oripilati de amploarea vacarmului sonor pe tot parcurul noptii, de deranjarea circulatiei in zonele unde locuiesc. Argumentul financiar NU este un argument. Primaria sa se infromeze cum se concep si reglementeaza acest gen de festivaluri in alte state: toate sint organizate in afara orasului, in spatii nepublice. Clujul are suficiente spatii verzi in jurul orasului: Faget, hoia s.a. Banii aceia multi pe care ii incaseza primaria acordind aceste aprobari trebuie sa ii investeasca in amenajari exterioare Clujului, cu asigurare de transport si alte servivcii ambulante. Nu e complicat, e doar lipsa de vointa si dispret fata de atitia locuitori care traiesc nopti si zile de cosmar in perioada Untold. Scriu in numele a numeroase persoane dion zona, afectate de b arbaria la care sint supusi.

  • Autorizarea festivalului untold in inima Clujului e o nesimtire totala si total disrespect fata de locuitorii orasului Deranjati un intreg oras cu aceasta tampenie galagioasa! Sa va fie rusine!

  • Trebuie să schimbați locația festivalului altundeva decât în zone rezidențiale. Lăsând la o parte deranjul și poluarea fonică pentru locuitori, e inuman să fie aprobată scenă cu muzică până dimineața la 100-200 de metri de spital unde sunt internați copii. Iese copilul operație și nu poate dormi 4 nopți la rând… Există spațiu destul pe câmp sau în zonele verzi din împrejurimi; în astfel de locații se organizează orice alt festival mare de oriunde din lume (Glastonbury, Burning Man, Rock am Ring, Tomorrowland etc.); nu în mijlocul orașului.

  • Pe strada Horea nu se poate dormi din cauza volumului sunetului de la Untold.

  • doresc sa fac o reclamatie legat de tulburarea linistii. din cauza nivelului de zgomot ridicat nu se poate dormi, desi stau destul de departe de festival. oare se masoara decibelii asa cum se face la oricare festival european? daca da, atunci nu inteleg…

  • Galagie si iar galagie. Din nou trebuie sa induram 4 nopti nedormite. Multumesc asminiatratiei, care ea inasasi ar avea obligatia sa imi garanteze un maxim de poluare fonica la limita proprietatii si o alta in interiorul inobilului. Frumos Untold, dar cu ce pret? Sunt comvins ca daca s-ar dori ati putea gasi un echilibru intre eveniment ai locuitori.

  • Este inadmisibila lipsa de respect cu care sunt tratati clujenii, de atatia ani, ce trebuie sa facem pentru ca sa nu fim nevoiti ca in casele noastre sa nu participam la festivalul Untold? Nu e posibil asa ceva, la ora 2 noaptea sa fac sesizari pentru ca nu pot dormi din cauza zgomotului, desi sunt la mai mult de 5 km de locul unde se desfasoara acest festival

Celor care sunt deranjați le reamintim faptul că: Avocata Livia Labo, membra in Consiliul Baroului Cluj, a pus la dispozitia clujenilor deranjati de zgomotul de la festivalul Untold un model de cerere catre Directia de Sanatate Publica si Politia Locala.

Și le reamintim nesimțiților pe care-i plătim să facă în așa fel încât să se respecte legea că:

Constituie contravenţie tulburarea fără drept a liniştii persoanelor din locuinţe sau din alte imobile cu funcţiuni echivalente locuirii, între orele 7.00-14.00 şi 16-23,00 de către orice persoană, prin depăşirea nivelului de presiune acustică de 35 dB, măsurat în interiorul locuinţei sau a imobilului persoanei vătămate, în camera indicată de aceasta, cu ferestrele închise, ca urmare a producerii de zgomote, larmă, strigăte, ţipete ori alte manifestări similare sau a folosirii oricărui aparat, obiect ori instrument muzical.

Tot contravenţie constituie şi depăşirea nivelului de presiune acustică de 30 dB în locuinţe între orele 14,00-16,00 şi 23,00-7,00 măsurat în condiţii similare.

Legea încadrează tot la contravenţii:

tulburarea, fără drept a activităţilor desfăşurate în clădirile în care funcţionează instituţii de învăţământ, spitale sau alte centre de îngrijire medicală, instanţe de judecată alte autorităţi publice centrale sau locale, instituţii publice, regii autonome, societăţi regelementate de Legea societăţilor nr 31/1990, lăcaşe de cult, partide sau alte formaţiuni politice, organizaţii guvernamentale ori neguvernamentale, ambasade sau reprezentanţe ale altor state ori ale organizaţiilor internaţionale de pe teritoriul României, în timpul de funcţionare, dacă acesta se încadrează între 7,00-23,00 de către orice persoană, prin depăşirea nivelului de presiune acustică de 45 dB”. Pentru intervalul orar 23,00 -7,00, nivelul stabilit este de 35dB.

Dacă în Zorilor, la Gară și sus în Feleac s-a auzit muzica la nivel deranjant auditiv, cum s-a auzit acesta la Spitalul de Copii de pe Moților, la Spitalul de Maxilo-Faciale, la Spitalele de pe Clinicilor, la Oncologie, la nici 50 – 100 de metri de epicentrul nesimțirii voastre publice, băi, nesimțiților (că am avut această discuție și anul trecut, și acum doi ani)!?

  • Când măsurarea zgomotului nu se poate realiza din cauze ce ţin de caracteristicile mijlocului tehnic a procedurii de măsurare sau de natura zgomotului produs, constatarea contravenţiilor se va face pe baza propriilor simţuri ale agentului constatator – mai zice legea. Numai că agentul constatator din Cluj-Napoca este de regulă unul dintre nesimțiții lui Marcel Bonțidean, șeful Poliției Locale, alt nesimțit care încasează, degeaba, o penzie babană și un salariu baban.
  • Contravenţiile referitoare la tulburarea prin zgomot a liniştii publice pot fi constatate nu doar de către ofiţerii sau agenţii de poliţie, ci şi de către primar, împuterniciţii acestuia, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii din Jandarmerie, poliţiştii de frontieră. (da, cum să nu, constată Emil Boc ca în fiecare an, deja de patru ani)
  • Actul normativ stabileşte amenzi de până la 1500 de lei şi prevede majorarea cu jumătate a limitelor amenzilor în cazul repetării contravenţiilor.

Da, ca și anul trecut, vor fi umpluți de sânge la portofel după ce-și vor număra milioanele de euro beneficiu. Poate există și o altă soluție de a denunța această complicitate a autorităților, cu intenție și în mod repetat, de a încălca și îndemna la încălcarea prevederilor legii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *