In vizor

NCN vs RDS: CNA amendeaza RDS pentru abuz de putere. Alexa: “Va garantez ca vom face un caz special la Consiliul Concurentei. RDS isi bate joc de lege si de CNA”

RCS colecţionează amenzi din cauza modului în care grupează canalele de ştiri.

În şedinţa de marți a CNA, cablistul a primit încă o amendă, de 10.000 de lei. De data aceasta, subiectul principal a fost televiziunea NCN, deţinută de Liviu Alexa. CNA a considerat că RCS încalcă legislaţia privind gruparea televiziunilor în funcţie de tematică, deoarece postul este poziţionat în alt pachet faţă de televiziunile de ştiri cunoscute, Antena 3, Romania TV, Digi 24, Realitatea sau B1 TV, semnalează paginademedia.ro

RCS a mai primit în ultimul an două amenzi, una de 10.000 de lei şi alta de 20.000 de lei după ce cablistul s-a încăpăţânat să adauge Aleph News în lista televiziunilor de ştiri, alături de Antena 3, Realitatea TV sau B1 TV.

Cazul a ajuns în atenţia CNA ca urmare a unei sesizări din partea televiziunii NCN.

„NCN este de ani de zile în must carry, iar poziţionarea noastră într-un segment impropriu ne aduce grave prejudicii financiare, cât şi de audienţă”, au arătat reprezentanţii televiziunii în reclamaţia formulată către CNA.

Liviu Alexa, proprietarul postului, în discuţia cu CNA

„Vreau doar să precizez câteva nuanţe vis-a-vis de scuzele, zic eu penibile, ale operatorului RCS care vine şi susţine şi în faţa CNA că nu are disponibilitate tehnică pentru a aşeza NCN sau alte posturi de ştiri în clusterul posturilor de ştiri, să zicem, celebre. Eu nu cred în scuza asta şi m-am interesat foarte bine.
E doar un exerciţiu de orgoliu al acestui distribuitor.
Noi nu am avut niciun interes să agităm apele, dar din moment ce vrem să ne deschidem studiou în Bucureşti şi ne-am şi auditat Kantar, luând legătura cu mai multe regii de publicitate, ni s-a spus clar: voi sunteţi văduviţi foarte tare de poziţionarea proastă pe RCS şi trebuie să reacţionaţi într-un fel sau altul (…).
Nu sunt de acord cu împărţirea canalelor în: alea notorii şi cele mai mici care sunt la început de drum. Dacă tot ei susţin că în clusterul unu nu mai este loc la frecvenţe, eu vreau să le adresez, prin intermediul dumneavoastră, o propunere tehnică: aceea de a anula clusterul unu şi de a duce aceste televiziuni notorii în clusterul doi, astfel încât toţi consumatorii de ştiri să fie ghidaţi, într-un mod onest, într-un singur loc”, potrivit lui Liviu Alexa.
Valentin Jucan, membru CNA:
„Să lăsăm la îndemâna acestei companii înfiinţarea de pachete şi pacheţele poate să deschidă calea către un abuz. Aceeaşi companie de cablu poate să decidă că după al doilea pacheţel de ştiri, îl face pe al treilea, care este în funcţie de nuanţa siglei, sau mai face un pacheţel de ştiri unde sunt ştiri nostrime şi tot aşa. Nu este firesc într-o piaţă în care libera concurenţă trebuie să existe, trebuie să existe şi predictibilitate”, potrivit lui Jucan.

Lucian Mihai, reprezentantul RCS:

„Tehnic, postul NCN este în pachetul de ştiri retransmis. Tehnic nu e nicio problemă. Aşa cum v-am spus, grila noastră este împărţită în două părţi: prima parte, în care sunt posturile istorice şi care nu s-a modificat de-a lungul timpului şi a doua parte de grilă unde intră treptat posurile care se înfiinţează pe parcurs. (…) Tehnic, dacă se intervine în prima parte de grilă (unde sunt televiziunile de ştiri istorice – n.r.), se modifică poziţia tuturor programelor din grila noastră şi abonatul este obişnuit ca pe butonul patru, de exemplu, să vadă TVR.”

„Găselniţa” RCS în modul de aranjare din grila de programe

Potrivit legislaţiei audiovizuale, companiile de cablu trebuie să aranjeze televiziunile pe pachete, în funcţie de tematica fiecăruia: generaliste, ştiri, documentare, sport etc.

Găselniţa RCS a fost ca, exclusiv în cazul televiziunilor de ştiri, să facă două pachete.

Un pachet, mai bine poziţionat în grilă, în care apar televiziunile Digi24, Realitatea Plus, Antena 3, România TV şi B1 TV.

Şi un al doilea pachet, cu televiziunile mai mici sau cele internaţionale, în care sunt incluse NCN, Canal 33, profit News, B1 TV HD, Aleph News, News Romania, Nasul TV, Linkpress, CNN, BBC World şi CGTN.

Interesant este că cele două pachete de televiziuni sunt separate de alte pachete tematice. De menţionat că niciun alt cablist nu foloseşte acest mod de aranjare în grilă.

Ce spune Legea
Legea, mai precis Decizia nr. 72 din 2 februarie 2012, prevede:
Articolul 4:
(2)Alocarea în frecvenţă a serviciilor de programe se face cu respectarea următoarelor cerinţe:
a)serviciile de programe de televiziune se grupează în funcţie de categoria lor tematică;
b)serviciile de programe de radio se alocă în frecvenţă după serviciile de programe de televiziune.