Rautacisme

Nașu' mare Boc, chemat la clacă de finu' Tișe! Pasiunea primarului pentru cosit iarbă ar putea salva 30.000 lei din bugetul județului – VIDEO

Despre preocupările extra politice și extra „primaricești” ale lui Emil Boc știe toată țara. Și când era premier și în mandatele anterioare și în acest mandat de primar, Boc a avut diverse activități cu priză la public: a cosit iarbă, a jucat baschet, a dat cu barosul, s-a implicat într-o bătaie cu perne, a condus un autobuz, s-a dat cu scooter-ul. Fără voia sa, a și căzut de la înălțime într-o emisiune TV. Acum, după ani de zile de exersat, hobby-urile primarului s-ar putea dovedi utile pentru Alin Tișe, președintele Consiliului Județean. Vă explicăm mai jos în ce fel Boc ar putea contribui la economisirea banului județului.

Pe amplasamentul viitorului Centru Integrat de Transplant din Cluj-Napoca, de pe strada Victor Babeș, iarba și vegetația au format o adevărată junglă, ceea ce nu permite realizarea expertizelor tehnice și a măsurătorilor topografice. Consiliul Județean (beneficiarul proiectului) trebuie să cosească iarba și să defrișeze vegetația. Toate aceste operațiuni costă 30.000 lei. Pentru a desemna firma potrivită să presteze aceste servicii, Consiliul Județean organizează o achiziție directă. Ziar de Cluj are însă o propunere interesantă pentru Alin Tișe, care ar putea astfel economisi cei 30.000 lei din bugetul județului.

Consiliul Județean ar putea organiza o clacă (muncă colectivă benevolă, prestată de țărani pentru a se ajuta unii pe alții și care adesea este însoțită ori urmată de o mică petrecere, de glume, povestiri etc. – dexonline). Evenimentul neapărat trebuie să fie condus de primarul Emil Boc, care în mod sigur nu ar refuza propunerea pentru că oricum îi place foarte mult să cosească. Ar putea chiar participa de unul singur la clacă și astfel ar crea un nou concept, în premieră națională – boco – claca (adică o clacă cu un singur participant – Emil Boc).

În caz că ați uitat, vă reamintim că în 2009, pe vremea când era prim-ministru, Boc a cosit de două ori într-o lună: o dată la lansarea programului „Primul Siloz” și o dată într-un sat din Caraș-Severin, unde a luat coasa din mâna unui sătean și a cosit iarba de pe marginea drumului. Boc a mai cosit și în Cluj-Napoca, dar și în alte localități. 

Mai mult, gradul de rudenie cu Alin Tișe, președintele Consiliului Județean, nu i-ar permite să refuze o asemenea ofertă.

Ambele părți ar avea de câștigat – Consiliul Județean ar economisi bani și s-ar alege cu iarba cosită, iar Emil Boc și-ar mai aduce un plus de imagine.

Ca să știe domnul primar ce îl așteaptă la boco-clacă, vă prezentăm specificațiile din caietul de sarcini:

„În prezent, terenul este plin de vegetație (iarbă și vegetație medie), iar pentru realizarea expertizelor tehnice și măsurătorilor topografice precise este necesară și oportună achiziționarea serviciilor de defrișare vegetație medie și cosit. Suprafața luată în calcul este de circa 8000 mp. Vegetația va fi transportată prin grija operatorului în centre specializate”.

8000 mp sunt o nimica toată pentru brațul antrenat la coasă de-a lungul anilor la Guvern și Primărie.

În caietul de sarcini mai scrie că „în cazul în care achizitorul nu onorează obligaţiile în termen de 30 zile lucrătoare de la data înregistrării facturii la achizitor, atunci acestuia îi revine obligaţia de a plăti, ca penalităţi, o sumă echivalentă cu o cota procentuala de 0,1% /zi din plata neefectuată, până la îndeplinirea efectivă a obligaţiilor”. Dar această condiție nu se mai aplică dacă se organizează claca/boco-claca.

Centrul de Transplant Multiorgan din Cluj-Napoca ar urma să aibă 277 paturi de spitalizare continuă (Departament Transplant Renal și Urologie – 88 paturi; Departament Pneumoftiziologie și Chirurgie Toracică – 72 paturi; Departament Transplant de Cord și Chirurgie Toracică – 36 paturi; Departament Gastroenterologie și Transplant Hepatic – 36 paturi; ATI – 45 paturi) și 14 paturi pentru spitalizarea de zi (din care 6 pentru dializă).

Centrul este proiectat a avea o suprafață totală de 42 158 mp și un regim de înălțime 4S+P+5E+Et.

Din punct de vedere funcțional, subsolul viitorului edificiu ar urma să fie alocat celor 12 săli de operație și chirurgie, la care se vor adăuga zonele de imagistică și U.P.U., respectiv laboratoare.

Parterul va găzdui, alături de unitatea de transfuzii și recoltare de sânge, cabinete medicale și săli de cercetare, etajul 1 va fi destinat zonei A.T.I, iar la etajele 2-5 vor fi amenajate saloanele destinate spitalizării pacienților. Etajul tehnic va găzdui heliportul și terasa tehnică.

Centrul va avea 166 locuri de parcare, plus zone pentru parcare bicicletelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *