Din oras

Nametii inca blocheaza zeci de strazi din judet si oras. Autoritatile ridica din umeri

Exista sate in judetul in Cluj in care copiii abia ajung la scoala din cauza nametilor. Asta cu toate ca nu a mai nins de cateva zile bune. Reprezentantii Consiliului Judetean se dezic, insa, de aceste probleme, asa cum se dezic si cei care ar trebui sa curete strazile orasului de zapezile ramase neatinse din unele cartiere.

Au fost probleme in Iara, dar si in Marisel. Zeci de copii care si-au facut carare in zapada inalta de cativa zeci de centimetri, incercand sa ajunga la scoala. Gazeta de Cluj a postat un filmulet in care se vede cum stratul de zapada depaseste o jumatate de metru in comuna Marisel. Cu toate acestea, autoritatile locale din zona spun ca problema nu exista. Reprezentantii Consiliului Judetean Cluj, desi spun ca sunt la curent cu problemele din zona, nu intervin pentru ca drumurile inzapezite nu tin de ei.

“Este vorba, categoric, de drumuri comunale. In ceea ce priveste drumurile judetene, absolut niciunul nu a fost blocat. Nu am avut niciun fel de problema pe drumurile administrate de RAADPP si CJ”, spune purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Cluj, Alin Iuga.

Dar probleme cu nametii sunt si in oras, si nu in cartierele marginase. Exista, in Marasti, strazi intregi care nu au fost deloc curatate.

“Nici in Manastur, pe strazile dintre blocuri, nu au intrat cu lama si nici macar nu au aruncat nisip. Abia intri cu masina”, povesteste o clujeanca.

Sergiu Hosu, directorul companiei de salubritate Rosal, spune ca, intr-adevar, exista strazi si alei deszapezite atat in Manastur, cat si in Marasti, dar ca acestea nu tin de planul primariei.

„Noi suntem obligati sa respectam acest program bine stabilit de catre Primarie. Daca aceste strazi au ramas nedeszapezite, inseamna ca nu sunt trecute in plan. Dar cetatenii se pot adresa primariei cu sesizari vizavi de aceste strazi. Ei o sa trimita un inspector pe teren, iar daca acesta constata ca strada trebuie intr-adevar deszapezita, o sa ne trimita pe noi sa o facem”, a declarat acesta pentru Ziar de Cluj.

Consiliul Judetean si contractele pentru deszapezire

Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Privat (RAADPP) Cluj a acordat, prin incredintare directa, lucrarile de deszapezire a drumurilor judetene unor firme “de casa” ale judetului: Diferit, Drumuri si Poduri Judetene SA si Bema Prodserv. Valoarea totala a contractelor se ridica la 5,5 milioane de lei.

Contractele au fost negociate fara anunt de participare, pe motiv ca s-a impus o “situatie de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute de autoritatea contractanta”.

Diferit a depus singura oferta pentru Lotul 4, contract in valoare de 1,2 milioane de lei, dar si pentru Lotul 5, lucrari adjudecate la 878.200 de lei.
Drumuri si Poduri Judetene Cluj SA – fosta RADJ – subordonata Consiliului Judetean Cluj, s-a ales cu Loturile 1 si 2, contracte in valoare totala de 2.185.474 de lei.

In acelasi timp, Bema Prodserv SRL a adjudecat Lotul 3, in valoare de 1.221.089 de lei.

Firma Diferit a castigat si in ultimii ani contractele pentru deszapezirea drumurilor din judet, dar si pentru Autostrada Transilvania. Firma care a castigat in 2009 un contract gras de la administratia locala clujeana pentru asfaltare si intretinerea strazilor din nunicipiul Cluj-Napoca a castigat si contracte de cateva zeci de milioane de lei pentru deszapezirea drumurilor nationale.

Contractele adjudicate de Diferit se ridica la cateva zeci de milioane de lei. De asemenea societate a mai castigat si contracte pentru covoare asfaltice pe drumuri nationale, tot de la Regionala de Drumuri Cluj in valoare de 10 milioane de lei. Diferit este o cunoscuta „abonata” la banul public. Aceasta are un contract, din 2009, intrat in vigoare incepand cu 2010, pentru modernizarea si intretinerea arterelor din Cluj-Napoca, pe patru ani, de 400 de milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *