In vizor

NA-ȚI-O ȚIE, DĂ-MI-O MIE: JOACA DE-A ”OPERATORUL” DEȘEURILOR CLUJULUI. Consiliul Județean Cluj le cere primarilor din Cluj să găsească firme care să le ridice gunoaiele. Boc (mvai!) se așteaptă ”la ce e mai rău”

Consiliul Județean Cluj pare că nu va finaliza la timp licitația pentru colectarea și transportul deșeurilor din mediul urban și rural până la Centrul de Deșeuri. Dacă până acum primarilor le-a fost interzis să delege gestiunea serviciilor de salubrizare, de mâine, aceștia vor avea undă verde pentru încheierea de noi contracte pentru a nu rămâne cu gunoaiele în stradă.

Consiliul Județean Clu a inițiat (cu întârziere, dar ce mai contează?), procedura de achiziție publică privind atribuirea contractului de delegare a activitățile de salubrizare aferente operării Centrului de Management Integrat al Deșeurilor.

Pentru contractele de delegare privind serviciile de colectare și transport a deșeurilor din zonele de operare, procedurile de licitație vor fi inițiate și derulate de A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj. Adică vor fi selectate două categorii de operatori: operatori pentru colectarea și transportul deșeurilor din mediul urban și rural până la C.M.I.D. și un operator pentru exploatarea CMID. Păi, parcă din iulie 2020 Avem operator pentru CMID – cel puțin așa rezultă din comunicatele date de Alin Tișe, președintele CJ Cluj. Este drept că asta NU înseamnă că GUNOAIELE puteau fi depuse în Centrul de Deșeuri.

Deși acestea s-au depus. IA CITIȚI, VĂ RUGĂM: FILMARE CU DRONA: RADP Cluj-Napoca depozitează deşeuri nesortate şi netratate la CMID, încălcând legea şi compromiţând proiectul. Doar prostoii neagreațin de CJ Cluj nu au depus.

PLUS, ce naiba să mai înțelegem noi din ceea ce ni se comunică azi când, în martie 2022, eram informați (prin comunicat) că deja există persoana juridică care va opera Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, inclusiv când va „intra în pâine”.

”Săptămâna trecută s-a finalizat procedura de predare a acestui centru către operator. Deci de câteva zile avem operator, este vorba de societatea Supercom. Practic, în maximum patru luni, RADP, care gestionează provizoriul CMID-ul, va preda acest centru noului operator.

În paralel, mai avem o singură licitație care este în curs, respectiv cea de colectare. Este vorba de Lotul 1, care presupune Cluj-Napoca și comunele din jur plus Huedin și comunele din jur. Această licitație o gestionează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Deșeuri.

Termenul de finalizare este luna martie, după care vom avea și pe acest lot operatorul care va ridica gunoaiele. Cu această ultimă licitație, acest sistem integrat devine în sfârșit funcțional pe partea de colectare și pe partea de gestionare a centrului”, a comunicat ALin Tișe.

De asemenea, potrivit lui Tișe, firma care a câștigat loturile 2 și 3 (Supercom – n. red.) intră acum în localități și comune pentru a face contracte cu oamenii.

”Tarifele inițiale pentru activitățile de salubrizare care urmează să fie plătite de operatorii de colectare și transport către operatorul C.M.I.D., vor fi aprobate prin hotărâre a Consiliului Județean Cluj (…) După stabilirea unui tarif unic pentru colectarea și transportul deșeurilor pentru o zonă de colectare determinată, A.D.I. Eco-METROPOLITAN Cluj va aproba acest tarif, în numele și pe seama unităților administrativ-teritoriale cărora li se aplică”, arată Consiliul Județean.

Iar azi aflăm, din aceleași surse, că ADI EcoMetropolitan Cluj a propus modificarea documentului pentru a permite unităților administrativ-teritoriale să delege temporar gestiunea serviciilor de salubrizare prin proceduri organizate individual la nivelul unităților administrativ-teritoriale, contractele astfel atribuite urmând a înceta la momentul începerii prestării serviciilor de către operatorul ce va fi desemnat în cadrul licitației organizată de ADI Eco-Metropolitan Cluj.

BĂI, FRATE, DAR EXISTĂ CEVA CONSECVENȚĂ ÎN COMUNICARE, SAU TOȚI SUNTEM PROȘTII CJ CLUJ?

CITEȘTE: Clujenii cer autorităţilor statului să îşi facă datoria şi să verifice ce au făcut şi fac cei de la CJ Cluj şi RADP Cluj-Napoca la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor

Că în august 2020 eram informați că RADP Cluj-Napoca a primit pe mână noul depozit ecologic de deșeuri de la Consiliul Județean, dar vrea bani mai mulți de la populație. Primarul Boc propune majorarea prețului pentru ridicarea gunoiul.

Adică, în 2020, noul Centru de Management Integrat al deșeurilor (CMID) a fost predat în custodia RADP-ului, pentru următorii 2 ani. Iar RADP percepea un preț de depozitare mult mai mare decât cel real (aproape 260 lei/tonă față de 168 lei /tonă cât s-a propus inițial pentru depozitare în cadrul CMID). În consecință, și operatorii de salubritate au fost nevoiți să-și majoreze tarifele, pentru a face față condițiilor de depozitare, impuse de RADP (deh, lăcomia lui Pantelică, pensionarul de lux al lui Boc – să trăiască Partidul că i-a mai dat o pită!). Dar, OK, suntem în 2022, a expirat RADP-ul lui Pantelică pe gestionarea CMID, dar în MARTIE 2022 ERAM INFORMAȚI CĂ A CÂȘTIGAT SUPERCOM CEEA CE GESTIONA RADP CLUJ-NAPOCA!

Ce s-a întâmplat din martie până acum? Vrea Emil Boc ca tot Pantelică să ia banul de la ”cemeidică”? Mai lesc că, în buna ”tradiție” a jumulitului banului de pe clujean:

”Se propune modificarea art. 12, care în forma inițială prevede că pe durata Acordului, niciuna din părțile Acordului nu va realiza individual nici un fel de contract de delegare a gestiunii privind serviciile. Interdicția delegării individuale a gestiunii serviciilor, de către UAT-uri, este menținută , dar se propune cu titlu de excepție, modificarea acestuia prin reglementarea posibilității UAT-urilor de a delega în mod individual gestiunea serviciilor, exclusiv temporar, până la începerea prestării serviciilor de către operatorii desemnați în cadrul procedurilor de atribuire demarate pentru gestionarea în comun a serviciilor pe raza tuturor asociațialor”, se arată în proiectul de hotărâre care va fi votat joi de consilierii județeni.

Prin urmare, forul județean ne informează acum că procedura inițiată de ADI Eco-Metropolitan Cluj pentru colectarea și transportul deșeurilor municipale este în curs de desfășurare.

”Până la data începerii prestării serviciilor de către operatorul care  va fi desemnat câștigător, este necesară identificarea unei soluții temporare pentru asigurarea serviciilor în acele situații în care contractele existente încheiate cu operatorii actuali de către unitățile administrativ-teritoriale asociate în ADI EcoMetropolitan Cluj nu pot fi prelungite. Această modificarea este oportună pentru asigurarea continuității serviciilor de salubrizare la nivelul UAT-urilor”, susține Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

BLA-BLA-BLA, Emil Boc îi spune lui Alin Tișe că: ”Ne pregătim și pentru ce îi mai rău”

La începutul lunii iunie, consilierii locali au votat majorarea prețurilor pentru salubritatea menajeră. Asta după ce, cu nerușinare, Pantelică i-a șantajat pe operatori, ținându-i la poartă ”până nu semnează” (așa cum a scris Ziar de Cluj).

CITEȘTE: Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică

Atunci Emil Boc i-a transmis un mesaj lui Alin Tișe, președintele Consiliului Județean, în legătură cu nefinalizarea CMID-ului. Cică ”pregătește soluții în cazul în care licitația derulată de Consiliul Județean pentru un nou operator care să ridice gunoaiele nu va fi finalizată la timp.”

”Când se va termina toată licitația pe care o face ADI Eco-metropolitan atunci vom avea și noi un nou operator la salubrizarea menajeră. Sunt profund nemulțumit și aveți dreptate, dar sunt constrâns de ceea ce nu s-a terminat acolo unde dumneavoastră ați fost șef (mesaj către Vladimir Mătușan – n.red.) înainte de a veni la noi la Consiliul Local. Sper să nu ne pună Consiliul Județean în offside să nu termine licitația pentru că atunci chiar vom avea o problemă noi că nu mai avem cadru legal de prelungire sau trebuie să găsim o soluție, am dat-o să o studieze colegii mei, în speranța că nu o vom pune niciodată în aplicare. Ne pregătim și pentru ce îi mai rău. Eco-Metropolitan trebuie să termine această licitație care e în etapa finală am înțeles în luna iulie, august, astfel ca în toamna acestui an să intrăm cu noul contract. Salubritatea menajeră e încă pe contractul vechi și actualizarea prețurilor se face tot în baza contractelor vechi. ADI Eco-Metropolitan validează noul câștigător și noi cedăm în baza contractului toată activitatea de salubritate menajeră la Eco-Metropolitan”, a spus Boc.

Exit mobile version