Din oras

Muzica e viata ei. Szilvia Szabo, tanara din Unguras care viseaza sa cante la orga in marile orase ale lumii

Are doar 17 ani, dar a infruntat deja greutatile vietii si distractia ei in timpul liber este deprinderea artei de a canta la orga. Szilvia Szabo face parte din bursierii de la Jazz in The Park si viseaza sa predea muzica viitoarelor generatii de muzicieni. Ea nu a putut veni la concertele din cadrul festivalului, din cauza ca se afla acasa, la Unguras si era prea departe ca sa poata participa la acestea.

O tanara frumoasa, cu privire nostalgica si glas hotarat i-a reprezentat pe cei trei alesi la conferinta de prezentare a rezultatelor festivalului de jazz din acest an. Nu a avut sansa de a trai intr-un oras mare care sa aiba liceu de muzica si conservator, insa nu s-a lasat, si-a urmat visul si, cu multa munca si sacrificii a ajuns la Cluj la Colegiul de Muzica „Sigismund Toduta”, unde va incepe in curand clasa a XII-a. Muzica e viata ei, nu ar putea trai fara sa cante la orga, si aceasta activitate a ajutat-o sa treaca peste momentele mai dificile pe care i le-a rezervat viata. Ba chiar a ajutat-o sa isi modeleze starea sufleteasca, sa devina mai calma, chiar mai fericita, dupa cum a marturisit. 

„Sunt foarte recunoscatoare pentru ca am fost aleasa sa primesc aceasta bursa. Vreau sa studiez mai departe la Academia de Muzica „Gheorghe Dima” (AMGD) ca sa devin profesoara, sa le predau orga copiilor si sa am concerte in tara in strainatate”, si-a rezumat ea telul. 

Povestea ei de instrumentista a inceput cand era in clasa a VI-a, cand a inceput sa studieze pianul. 

„Am studiat in particular acest instrument. Doamna diectoare a colegiului m-a sfatuit sa aleg orga si apoi m-am indragostit de acest instrument, desi nu mi-a fost usor. Nu eram la nivelul colegilor care studiau deja orga de ceva vreme, dar am studiat foarte mult si a ajuns sa imi placa enorm sa cant la orga”, a marturisit ea. 

Acum, Szilvia studiaza la orga cate doua-trei ore pe zi, exact cat ar fi timpul ei liber, timpul pe care tinerii de varsta ei il petrec mergand la concerte, party-uri si alte distractii specifice varstei. 

„Avem o orga la liceu si acolo repet”, spune ea. 

Eleva mai are o sora. Desi muzica si mai ales studierea unui instrument cum e orga nu e cea mai pragmatica alegere de viitor, parintii artistei nu s-au opus alegerii acestui domeniu, ba chiar o sprijina, dupa posibilitati. 

„Inca nu stiu daca voi ramane in Romania dupa finalizarea studiilor”, mai spune ea. 

In putinul timp liber pe care il mai are, tanara asculta muzica clasica. 

„Imi place Mozart, Beethoven, imi place sa merg la concerte”, adauga. 

Szilvia nu a participat nici la evenimentele Jazz in the Park. 

„Nu am putut sa merg, din pacate stau prea departe. In timpul saptamanii locuiesc in caminul liceului, iar in week-end merg acasa. Nu puteam veni de acolo la concertele din parc. A fost o surpriza pentru mine sa aflu ca am primit aceasta bursa „, a dezvaluit ea.

Toti cei trei tineri alesi sa fie desemnati sa primeasca bursa de sprijin Jazz in the Park studiaza la Liceul de Muzica „Sigismund Toduta” din Cluj-Napoca. Radu Kis, unul dintre ei are 16 ani, studiaza vioara de la 7 ani si multe premii la activ, inclusiv de la concursuri internationale de gen. Celalalt bursier este Henrik Portik, in varsta de 18 ani, flautist.

„Credem foarte mult in a-i ajuta pe tinerii atunci cand au mai mare nevoie. Ne-a placut foarte mult perioada asta inspre 19 ani, pentru ca e momentul in care ei incep sa decida ce fac pe viitor, daca pot sa mearga mai departe cu muzica, un domeniu care nu e usor de sustinut din punct de vedere financiar. Cumva, am vrut sa ne asiguram ca, cu putin cat putem, vom reusi sa ii convingem sa continue cu muzica, daca asta e pasiunea lor. Am ales tineri din judetul Cluj, sa aiba pana in 19 ani, ne-am uitat putin la motivatia lor si la mediile lor pe ultimii trei ani de studiu. De asemenea, ne-am uitat putin la nivelul venitului din familie si care e nevoia lor financiara. Cei trei bursieri alesi au povesti incurajatoare. Noi colaboram cu Colegiul de Muzica „Sigismund Toduta” si cu AMGD inca de la inceputul festivalului, si, cumva, procesul de selectie a fost unul intern. Ei lucrand cu copiii si stiind care este situatia si performantele lor au putut sa ne faca niste propuneri foarte bune”, a declarat Alina Cristea, manager fonduri Jazz in The Park. 

„Au ales tineri care aveau nevoie de aceasta bursa, dar si tineri care o meritau, care se concentreaza pe muzica, indiferent cat de greu ar fi, care au investit in muzica”, a adaugat Alin Vaida, directorul festivalului. 

Atat fondurile pentru burse, care vor fi de 2.000 de lei pentru fiecare tanar muzician ales, cat si cele pentru cele patru proiecte culturale selectate pentru finantare (cu sume intre 7.400 si 9.000 de lei), provin din donatiile a peste 5.000 de participanti la festivalul din acest an. Mai exact, s-au strans 41.419 lei, din care 2.261 de lei s-au folosit pentru „acoperirea cheltuielilor de implementare a mecanismelor de atragere de fonduri”, 1.405 pentru platforma de donatii prin SMS si 856 de lei pentru consumabile, tiparituri sau impozite pentru premiile oferite prin tombola.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *