Din oras

Muzeul de Istorie a Transilvaniei va fi consolidat in urmatorii doi ani

In incercarea de a reabilita cladirea Muzeului de Istorie a Transilvaniei, institutia a obtinut o finantare de 3 milioane de lei de la Ministerul Culturii. Banii vor fi folositi, insa, pentru consolidare, iar pentru renovare va fi nevoie de o alta finantare, mult mai consistenta.

Muzeul National de Istorie a Transilvaniei anunta inceperea lucrarilor de consolidare si reabilitare pentru parterul si primul etaj ale corpului vechi al cladirii muzeului, lucrari ce vor demara dupa finalizarea licitatiei de incredintare a acestora. Licitatia va fi organizata pe parcursul lunilor februarie-martie, iar lucrarile de consolidare vor dura 2 ani conform proiectului de executie.

“Abia am obtinut finantarea, nu a fost lansata inca licitatia. Banii vor fi folositi pentru consilidare. In masura posibilitatilor, incercam sa il tinem deshis pe parcursul lucrarilor, la etajul II, cu expozitii temporare”, a declarat Carmen Ciongradi, directoarea muzeului.

Potrivit acesteia, lucrarea este premergatoare proiectului de reamenajare. 

“Noi incercam sa obtinem finantare de la Ministerul Culturii, prin proiecte europene nu exista posibilitatea de a obtine fonduri, pentru ca este un proiect inceput, nu unul nou”, a adaugat Ciongradi.

Suma alocata de Ministerul Culturii pentru lucrarile preconizate pentru anul in curs e de trei milioane de lei. Imobilul de pe strada Daicoviciu nr.2, adaposteste colectiile MNIT, depozitele, lapidarul si spatii administrative ale muzeului de la inceputul secolului XX. Cladirea a fost ridicata la inceputul secolului XIX iar primele lucrari de amenajare a acesteia ca muzeu au fost facute in intervalul 1911-1913. Lucrarile au fost stopate in timpul Primului Razboi Mondial si reluate ,,ca urmare a starii deplorabile’’ in care ajunsese cladirea in anii 1929-1930 si finalizate in aproape un deceniu. Din 1939, cladirea care adaposteste Muzeul National de Istorie a Transilvaniei nu a mai suferit reparatii capitale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *