Din oras

Muzeul de Artă din Cluj NU va participa la Noaptea Muzeelor. Se alătură protestului de la nivel național care condamnă subfinanțarea sectorului cultural

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a anunțat că în acest an nu va participa la Noaptea Muzeelor, dorind astfel să atragă atenția asupra subfinanțării muzeelor și bibliotecilor de către Ministerul Culturii.

„Pe 18 mai 2024, Muzeul de Artă ar fi trebuit să participe la evenimentul Noaptea Muzeelor, dedicat promovării culturii și patrimoniului muzeal. Din păcate, instituția noastră se va solidariza cu colegii din Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă (Culturmedia), care organizează un protest la București în data de 18 mai. Acest demers este unul care dorește să atragă atenția asupra lipsurilor financiare din cadrul instituțiilor muzeale și a bibliotecilor din România.

Membrii sindicatului din cadrul Muzeului de Artă Cluj-Napoca consideră că subfinanțarea culturii reprezintă un pericol nu numai pentru protejarea și promovarea patrimoniului național, ci și la adresa menținerii nivelului de profesionalism în cadrul muzeelor și bibliotecilor din România. Nu trebuie uitat faptul că, în ultimele decenii, un număr semnificativ de biblioteci comunale și din micile orașe au fost închise, iar multe muzee nu au mai putut asigura un personal calificat pentru activitățile întreprinse.

Această problemă nu este una provocată de forul tutelar al instituției, Consiliul Județean Cluj, ci de lipsa de reacție a Ministerului Culturii, care de ani de zile refuză să sprijine muzeele și bibliotecile într-un mod profesionist”, au transmis reprezentanții Muzeului de Artă.

Muzeul de Artă din Cluj este mai mereu cel mai vizitat muzeu din județ cu ocazia evenimentului Noapte Muzeelor, anul trecut înregistrând un număr de 28.000 de vizitatori.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat că pregătește mai multe amendamente cu majorări salariale în contextul boicotării evenimentului Noaptea Muzeelor de către mai multe muzee din țară.

„Sunt extrem de ingrijorata cu privire la protestul anuntat de către angajaţii din sistemul muzeal din România cu ocazia desfăşurării Programului „Noaptea Muzeelor” 2024 şi sunt convinsă că aceştia au ajuns la capătul răbdării. Vorbim despre profesionişti, deosebit de bine pregătiţi, care gestionează un patrimoniu de milioane de euro şi care poartă o responsabilitate deosebită. Vorbim despre oameni pasionaţi care, alături de alţi angajaţi din instituţii de cultură, muncesc pentru păstrarea identităţii noastre naţionale. Cu toate acestea, muncesc pe salarii care nu au cum sa fie satisfacatoare. De parcă nu ar fi fost îndeajuns, angajaţii din muzee şi biblioteci au mai primit o lovitură sub centură atunci când angajaţilor din muzeele şi bibliotecile care lucrează în sistemul de educaţie li s-au majorat salariile cu 20%, deşi cu toţii desfăşoară o muncă ce necesită aceeaşi pregătire profesională şi cel puţin aceleaşi responsabilităţi. Din momentul în care s-a produs această inechitate salarială, am discutat cu ministrul Finanţelor care m-a asigurat că impactul bugetar de aproximativ 59,1 milioane lei pentru anul 2024 este sustenabil”, a declarat Raluca Turcan, miercuri pentru News.ro.

Premierul Ciolacu însă a declarat că nu va răspunde acestui șantaj și că dacă e nevoie se va duce cu miniștri să aibă grijă de muzee în Noaptea Muzeelor.

”Am avut o discuţie cu doamna ministru al Culturii şi eu sunt nemulţumit de foarte multe lucruri dar nu mi-a trecut prin cap să boicotez nişte copii să viziteze muzeele. Din punctul meu de vedere, o să fac un apel la dânşii să îşi facă serviciul pentru care au fost angajaţi. Calea cea mai corectă este ca în perioada următoare să ne aşezăm la masă şi dânşii să îşi facă slujba pentru care sunt plătiţi, cum şi eu sunt plătit din impozitele mele şi ale dvs. Înţeleg că este an electoral, că există nemulţumiri, dar trebuie să avem şi un dialog şi nu îmi aduc aminte până acum să nu fi stat cu vreo categorie la masă, decent, şi stând de vorbă punctual. La şantaj, îi anunţ oficial că nu voi răspunde. Dacă e nevoie, voi apela la alţi miniştri, şi mergem noi să avem grijă de muzee în Noaptea Muzeelor”, a menţionat Ciolacu.