Începând cu data de 1 octombrie 2020, în cadrul proiectului comun ”Exponatul Săptămânii”, fiecare din cele 8 muzee ale Universității Babeș-Bolyai va posta pe pagina sa de Facebook câte o fotografie și o poveste scurtă atașată, o dată pe săptămână, timp de 5 săptămâni.
Vivariul UBB ales ziua de miercuri, zi în care vor posta câte o fotografie cu unul din animalele îndrăgite, care are o poveste mai aparte. Poate nu știți, dar Vivariul este și un fel de sanctuar, unde sunt primite animale bolnave, abandonate, evadate sau confiscate, pentru a le oferi o șansă la o viață mai bună. Unele dintre ele au avut norocul la o viață lungă, uneori mult peste așteptări, după momente în care părea că nu mai au nici o șansă. Unele au devenit adevărate vedete ale Vivariului. Aflați povestea lor, începând de miercuri, 7 octombrie 2020.
Până atunci, Muzeul de Istorie al Universității Babeș Bolyai ne prezintă azi o fotografie din noiembrie 1934, când rectorul Universității din Paris, istoricul Sébastien Charléty, a făcut un turneu în România, pentru a marca 10 ani de funcționare a Institutului Francez de Înalte Studii din România.
Exponatul saptamanii la Muzeul de Mineralogie UBB
Rodocrozit de la Cavnic
Rodocrozitul este un carbonat de mangan, cu formula chimică MnCO3. Culoarea sa specifică, roz, ce poate varia de la roșu-roziu la roz pal, îi dă și numele, în greacă rhodókhrōs înseamnând ”colorat în roz”
Este un mineral „românesc”, localitatea sa tip, de unde a fost descris pentru prima dată în literatura de specialitate, fiind din România de azi. Iar în cazul rodocrozitului această localitate este Cavnic.
În 1772, la Săcărâmb, în Apuseni, este menționat asa numitul „spathum subrubens”, un mineral roz ce apărea ca niste rozete (Scopoli, 1772). Mineralul este observat și pe eșantioane de la Cavnic, Maramureș, fiind descris în detaliu, în 1800, de către Lampadius ca „dichtes Rothbraunsteinerz”, și denumit mai tîrziu ca rodocrozit de către Hausmann, în 1813.
Foto – Facebook UBB