Din oras

Muzeele UBB se mută online. Exponatele, prezentate pe Facebook

Scris de 16

Începând cu data de 1 octombrie 2020, în cadrul proiectului comun ”Exponatul Săptămânii”, fiecare din cele 8 muzee ale Universității Babeș-Bolyai va posta pe pagina sa de Facebook câte o fotografie și o poveste scurtă atașată, o dată pe săptămână, timp de 5 săptămâni.

Vivariul UBB ales ziua de miercuri, zi în care vor posta câte o fotografie cu unul din animalele îndrăgite, care are o poveste mai aparte. Poate nu știți, dar Vivariul este și un fel de sanctuar, unde sunt primite animale bolnave, abandonate, evadate sau confiscate, pentru a le oferi o șansă la o viață mai bună. Unele dintre ele au avut norocul la o viață lungă, uneori mult peste așteptări, după momente în care părea că nu mai au nici o șansă. Unele au devenit adevărate vedete ale Vivariului. Aflați povestea lor, începând de miercuri, 7 octombrie 2020.

Vivariu UBB

Până atunci, Muzeul de Istorie al Universității Babeș Bolyai ne prezintă azi o fotografie din noiembrie 1934, când rectorul Universității din Paris, istoricul Sébastien Charléty, a făcut un turneu în România, pentru a marca 10 ani de funcționare a Institutului Francez de Înalte Studii din România.

 

Muzeul de Istorie UBB

Exponatul saptamanii la Muzeul de Mineralogie UBB

Rodocrozit de la Cavnic

Rodocrozitul este un carbonat de mangan, cu formula chimică MnCO3. Culoarea sa specifică, roz, ce poate varia de la roșu-roziu la roz pal, îi dă și numele, în greacă rhodókhrōs înseamnând ”colorat în roz”

Este un mineral „românesc”, localitatea sa tip, de unde a fost descris pentru prima dată în literatura de specialitate, fiind din România de azi. Iar în cazul rodocrozitului această localitate este Cavnic.

În 1772, la Săcărâmb, în Apuseni, este menționat asa numitul „spathum subrubens”, un mineral roz ce apărea ca niste rozete (Scopoli, 1772). Mineralul este observat și pe eșantioane de la Cavnic, Maramureș, fiind descris în detaliu, în 1800, de către Lampadius ca „dichtes Rothbraunsteinerz”, și denumit mai tîrziu ca rodocrozit de către Hausmann, în 1813.

Muzeul de Mineralogie al UBB

 

Foto – Facebook UBBULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Politica
  ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
 • Acum 10 hours Justitie
  ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
 • Acum 12 hours Politica
  SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
 • Acum 12 hours PubliNews
  Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
 • Acum 13 hours Eveniment
  Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
 • Acum 13 hours Politica
  Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
 • Acum 13 hours Rautacisme
  Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
 • Acum 13 hours Rautacisme
  Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
 • Acum 14 hours In vizor
  Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
 • Acum 15 hours Eveniment
  A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
 • Acum 15 hours Eveniment
  Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
 • Acum 17 hours In vizor
  Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
 • Acum 17 hours Din oras
  DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE