In vizor

Muzeele din Cluj-Napoca, închise de coronavirus, s-au mutat în spațiul virtual

Scris de 230

Mereu ti-ai dorit să vizitezi un muzeu, dar timpul nu ți-a permis? Acum, odată cu izolarea la domicliu impusă de epidemia de coronavirus, timpul nu mai reprezintă o problemă. Astfel că parte din acest timp pierdut în fața televizorului poate fi petrecut vizitând virtual acel muzeu pe lângă care poate ai trecut în fiecare zi, dar nu ai intrat niciodată. 

Muzeele Cluj-Napoca au încercat să se adapteze acestei perioade de restricții, oferindu-le clujenilor care sunt nevoiți să stea în case tururi virtuale ale muzeelor și informații interesante despre exponate, prezentate de către muzeologi.

Muzeul de Istorie al Transilvaniei a demarat proiectul Muzeul de Acasă, o nouă secțiune a ăaginii web a muzeului care deschide publicului ușa spre comorile muzeului, obiectele de patrimoniu ascunse în depozite. Aceste secrete vă vor fi împărtășite chiar de experții muzeului. Fiecare obiect ales este special, fiecare poveste este deosebită și vă poate purta într-o călătorie virtuală spre alte timpuri. De asemenea, sunteți invitați și pe blogul Colecției de Istorie a Farmaciei, unde Ana Maria Gruia cercetează cum erau tratate pandemiile în trecut. Poftiți în muzeul de acasă!

Muzeul Etnografic al Transilvaniei invită publicul la o vizită virtuală în secția pavilionară a muzeului – Palatul Reduta. De asemenea, pot fi vizitate gospodăriile din Parcul Etnografic Romulus Vuia și Instalațiile din Parcul Etnografic Romulus Vuia.

De asemenea, pe pagina de Facebook a muzeului sunt postări legate de istoria Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Acestea sunt însoțite de fotografii din arhiva MET, realizate cu precădere în anii ’20-’30.

Muzeul de Artă Cluj oferă imagini ale lucrărilor expuse în expozițiile temporare. Muzeul Haáz Rezső, în colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca, organizează, în perioada februarie-mai 2020, expoziția „Pictori maghiari din colecția Muzeului de Artă Cluj-Napoca”. Publicul este invitat la un tur virtual al acestei expoziții.

În ceea ce privește Grădina Botanică, urmează cea mai frumoasă perioadă pentru vizitarea grădinii – înflorirea lalelelor. Vom posta cât mai des înfloririle ce vor surveni în acest timp astfel încât să nu ratați nimic şi să trecem cât mai optimişti peste această perioadă grea cu ajutorul florilor”, transmit reprezentanții Grădinii pe pagina de Facebook. Astfel, prin intermediul unor transmisii live, publicul poate să viziteze virtual Grădina Botanică. De asemenea, postările despre plantele care se află în Grădina Botanică oferă informații prețioase și interesante. Publcul are la dispoziție și un tur virtual al Grădinii Botanice, în cele două sere și în Grădina Japoneză.

Universitatea Babeş-Bolyai – CLUJ-NAPOCA oferă tururi vizuale pentru muzeele aflate în subordine: Muzeul Universității, Muzeul de Mineralogie, Muzeul Botanic, Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie, Muzeul Zoologic, Vivariul. 

De asemenea, publicul care încă nu a făcut o vizită în primul muzeu virtual dedicat holocaustului, acum are ocazia să viziteze Muzeul Virtual al Holocaustului din Nordul Transilvaniei. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
 • Acum 8 hours Politica
  STRÂNȘI DE ”OUȚE”, GUVERNANȚII SE MIȘCĂ: Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să se întâlnească luni cu sindicaliștii pentru ca legea salarizării să fie finalizată mai repede iar profesorii să primească salarii mărite înainte de 15 iulie
 • Acum 13 hours In vizor
  Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva: ”Un pic de bani și au redenumit primele, nu asta așteaptă colegii noștri”
 • Acum 14 hours Politica
  Cum vrea Guvernul să oprească greva profesorilor de marți
 • Acum 17 hours Din oras
  Greva generală din învățământ continuă. Profesorii din Cluj pregătesc noi proteste în fața Prefecturii
 • Acum 18 hours In vizor
  JOCURILE DE CABANĂ ALE SECURITĂȚII ÎN IMAGINI EXCLUSIVE: Coldea, Dîncu & finuțul Popică au prânzit cu doamnele la libanez! Claudiu Târziu a ”băgat” și el capul în tabloul aproape familial
 • Acum 1 day Politica
  FIE GREVA CÂT DE GREA, GUVERNUL UN BAN N-AR DA: Ministrul Muncii zice că ar vrea, dar nu poate că scârți-scarți rezolvă cu angajamentul din PNRR până marți
 • Acum 2 days Eveniment
  Roger Federer, în vizită în România
 • Acum 2 days In vizor
  OPTIMISM: În plină grevă a profesorilor, Ministerul Educației a anunțat datele pentru înscrierea la bacalaureat
 • Acum 2 days Jos palaria
  Profesoară din Cluj, mesaj către guvernanți: ”Așa arată școala mea, la o aruncătură de băț de Cluj-Napoca. Am amenajat sala de clasă pe banii mei”
 • Acum 2 days Eveniment
  Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, a fost primită cu aplauze la locul pelerinajului de la Şumuleu Ciuc. Sute de pelerini din Ungaria au trecut prin gara Cluj-Napoca în drum spre pelerinaj
 • Acum 2 days Sanatate
  Sindicaliştii din sănătate reclamă „nedreptăţi” privind salarizarea asistenţilor medicali: Pentru debutanţi, salarii mai mici decât în educaţie, iar salariul mediu al asistenţilor este sub cel mediu pe economie
 • Acum 2 days General
  Protecția Consumatorilor a lansat o adresă de e-mail pentru consumatorii care vor să reclame probleme cu creditele bancare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE