In vizor

Muzeele din Cluj-Napoca, închise de coronavirus, s-au mutat în spațiul virtual

Mereu ti-ai dorit să vizitezi un muzeu, dar timpul nu ți-a permis? Acum, odată cu izolarea la domicliu impusă de epidemia de coronavirus, timpul nu mai reprezintă o problemă. Astfel că parte din acest timp pierdut în fața televizorului poate fi petrecut vizitând virtual acel muzeu pe lângă care poate ai trecut în fiecare zi, dar nu ai intrat niciodată. 

Muzeele Cluj-Napoca au încercat să se adapteze acestei perioade de restricții, oferindu-le clujenilor care sunt nevoiți să stea în case tururi virtuale ale muzeelor și informații interesante despre exponate, prezentate de către muzeologi.

Muzeul de Istorie al Transilvaniei a demarat proiectul Muzeul de Acasă, o nouă secțiune a ăaginii web a muzeului care deschide publicului ușa spre comorile muzeului, obiectele de patrimoniu ascunse în depozite. Aceste secrete vă vor fi împărtășite chiar de experții muzeului. Fiecare obiect ales este special, fiecare poveste este deosebită și vă poate purta într-o călătorie virtuală spre alte timpuri. De asemenea, sunteți invitați și pe blogul Colecției de Istorie a Farmaciei, unde Ana Maria Gruia cercetează cum erau tratate pandemiile în trecut. Poftiți în muzeul de acasă!

Muzeul Etnografic al Transilvaniei invită publicul la o vizită virtuală în secția pavilionară a muzeului – Palatul Reduta. De asemenea, pot fi vizitate gospodăriile din Parcul Etnografic Romulus Vuia și Instalațiile din Parcul Etnografic Romulus Vuia.

De asemenea, pe pagina de Facebook a muzeului sunt postări legate de istoria Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Acestea sunt însoțite de fotografii din arhiva MET, realizate cu precădere în anii ’20-’30.

Muzeul de Artă Cluj oferă imagini ale lucrărilor expuse în expozițiile temporare. Muzeul Haáz Rezső, în colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca, organizează, în perioada februarie-mai 2020, expoziția „Pictori maghiari din colecția Muzeului de Artă Cluj-Napoca”. Publicul este invitat la un tur virtual al acestei expoziții.

În ceea ce privește Grădina Botanică, urmează cea mai frumoasă perioadă pentru vizitarea grădinii – înflorirea lalelelor. Vom posta cât mai des înfloririle ce vor surveni în acest timp astfel încât să nu ratați nimic şi să trecem cât mai optimişti peste această perioadă grea cu ajutorul florilor”, transmit reprezentanții Grădinii pe pagina de Facebook. Astfel, prin intermediul unor transmisii live, publicul poate să viziteze virtual Grădina Botanică. De asemenea, postările despre plantele care se află în Grădina Botanică oferă informații prețioase și interesante. Publcul are la dispoziție și un tur virtual al Grădinii Botanice, în cele două sere și în Grădina Japoneză.

Universitatea Babeş-Bolyai – CLUJ-NAPOCA oferă tururi vizuale pentru muzeele aflate în subordine: Muzeul Universității, Muzeul de Mineralogie, Muzeul Botanic, Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie, Muzeul Zoologic, Vivariul. 

De asemenea, publicul care încă nu a făcut o vizită în primul muzeu virtual dedicat holocaustului, acum are ocazia să viziteze Muzeul Virtual al Holocaustului din Nordul Transilvaniei. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *