Din oras

Mutarea gunoaielor de la rampa temporară la cea ecologică e în aer. Clujenii cer dezbateri publice și soluții

După o operațiune eșuată deplorabil, mutarea deșeurilor de la rampa temporară a Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) a rămas în stand-by. Încercarea de transfer a gunoaielor a avut loc în octombrie anul trecut, dar mirosul insuportabil care se simțea în multe cartiere a generat stoparea operațiunii. La acea dată, primarul Emil Boc spunea că se va găsi o soluție care să nu îi mai afecteze pe locuitorii orașului. Au trecut însă aproape trei luni și deșeurile sunt tot la rampa temporară, iar CMID funcționează la capacitate redusă.

„Am cerut tuturor autorităților și în special managerului orașului, care are ca preocupare principală domeniul salubrității, un plan coerent pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple. Pe de o parte, să stabilească cu factorii abilitați, un calendar rezonabil de transfer al deșeurilor de pe rampa provizorie în depozitul definitiv pentru că da, este adevărat, autorizația de mediu emisă în 2015 pentru Primăria Cluj-Napoca, atunci când am fost aproape la un pas de a rămâne cu gunoaiele în stradă, și am reușit, pe de o parte, să ducem câteva luni la Oradea, pe de altă parte să autorizăm conform legii o rampă provizorie, în acea autorizație se menționează faptul că la sfârșitul utilizării acelei rampe, acea cantitate trebuie neutralizată în depozitul care a fost nou creat. De aceea am cerut un plan integrat cu privire la acest demers de a respecta legea, dar și de a nu pune cetățenii Clujului într-o asemenea situație”, spunea Boc, anul trecut în octombrie.

Dacă Primăria nu a pus în aplicare niciun plan doi de transfer al deșeurilor, societatea civilă încearcă să rezolve situația gunoaielor așa cum poate. Deocamdată, a fost redactată o scrisoare deschisă către Consiliul Județean, Primăria Cluj-Napoca, Agenția pentru Protecția Mediului Cluj și Garda Națională de Mediu Cluj prin care se solicită organizarea unor dezbateri publice pe această temă.

Redăm mai jos conținutul integral al scrisorii deschise:

Noi, semnatarii acestei scrisori deschise, cerem Consiliului Județean Cluj să organizeze o serie de dezbateri publice cu participarea instituțiilor relevante, în vederea găsirii celor mai bune soluții pentru mutarea deșeurilor de la depozitele temporare de deșeuri RADP și Salprest la noul Centru pentru Managementul Integrat al Deșeurilor (CMID).

Propunerile curente ale RADP către Agenția pentru Protecția Mediului constau în acoperirea mirosului produs de mutarea deșeurilor și prelungirea calendarului de mutare, prin cantități lunare reduse ca volum, timp de aproximativ 2 ani. Semnatarii acestei scrisori își exprimă îngrijorarea privind eficiența acestui demers și pericolele de sănătate și de mediu asociate acestei abordări.

De asemenea, ne exprimăm indignarea față de lipsa transparenței privind datele complete și recente privind situația indicatorilor de poluare în zona rampelor deschise în 2015 ce trebuiau să funcționeze ca rampe temporare. Considerăm că toți locuitorii orașului Cluj și din localitățile învecinate trebuie să fie informați cu privire la aceste aspecte ale managementului deșeurilor la rampele din Pata Rât.

De aceea, cerem dezbaterea în spațiul public a acestui plan și deschiderea instituțiilor, în urma dezbaterii, față de posibilitatea revizuirii acordului de mediu pentru mutarea sutelor de mii de tone de deșeuri din depozitul RADP și Salprest la noul CMID. Asta mai ales dacă se constată că soluția curentă (implicând acoperirea mirosului mutării deșeurilor și prelungirea duratei transporturilor) nu se dovedește optimă pentru locuitorii Clujului din zona metropolitană și a rezidenților din ghetoul din Pata Rât, cei mai afectați de poluare.

De asemenea, avertizăm că firmele de salubrizare preiau în continuare o bună parte din deșeuri neconform, fără colectare separată, aspect negativ care va amplifica poluarea din Pata Rât și mutarea deșeurilor din depozitele temporare în noul centru.

Din partea:

Asociației Clujul Sustenabil

Asociației Societate Organizată Sustenabil S.O.S.

Căși sociale ACUM!

Fundației Desire

Membrilor comunității Clujul Civic, semnatari ai scrisorii

Camelia Gui

István Szakáts

Marius Mornea

Enikő Vincze

Adrian Dohotaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version