In vizor

Muntele de gunoi, administrat de RADP, poate crește în voie. Autorizația de mediu nu este decât o frecție la picior de lemn

Aminteam într-un text anterior despre faptul că actuala autorizație de mediu a rampei de gunoi, administrate de RADP, va expira în curând. Deși muntele de deșeuri crește fără oprire, cei de la Regia Autonomă a Domeniului Public nu au întreprins nici un demers pentru reînnoirea autorizației de mediu, aspect confirmat de către directorul APM Cluj, Gheorghe Crăciun. 

CITEȘTE ȘIRADP nu are în plan un nou proiect de autorizație de mediu privind rampa de gunoi de la Pata Rât. Aceștia se bazează pe incendii

Însă, un alt detaliu care merită adus în discuție se referă la suprafața de teren pentru care a fost emisă respectiva autorizație. Astfel, din datele pe care le deținem, RADP administrează două suprafețe de teren pentru depozitarea deșeurilor care însumează aproximativ 8.000 de metri pătrați. Capacitatea maximă de depozitare admisă a fost demult, însă, depășită. În prezent, rampa de gunoi este extinsă pe o suprafață de 13.000 metri pătrați și continuă să crească. 

În atare condiții, am dorit să aflăm mai multe detalii referitoare la modul în care Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, în colaborare cu Garda Națională de Mediu Cluj, pot emite o nouă autorizație de mediu sau o pot suspenda. 

Dacă o societate are autorizație de mediu pentru o suprafață de teren determinată, iar aceasta este depășită, se suspendă autorizația de mediu sau nu? Este obligată societatea să depună cerere pentru o nouă autorizație?

Iată răspunsul pe care l-am obținut din partea APM Cluj:

″Autorizația nu se anulează. Este înștiințată Garda de Mediu, care acordă un termen, după care poate fi aplicată amenda, iar numai după, se decide suspendarea autorizației (într-un termen de cca 60 de zile).

1. Este anunțată Garda de Mediu. Aceasta verifică realitatea din teren conform criteriilor expuse în autorizație. Se verfică capacitatea depozitului – dacă este depășită sau nu. 
2. Garda de Mediu acordă program ″de conformare″, prin care cere restrângerea la capacitatea specificată în autorizație (să zicem, 8.000 mp). 
3. La o verificare ulterioară, dacă societatea respectivă nu se conformează, se aplică amenda.
4. Dacă nici după aceste etape preliminarii, societatea nu se conformează, atunci Garda de Mediu poate cere suspendarea autorizației.
5. Suspendarea efectivă a autorizației.

În ultima etapă, privind suspendarea autorizației, Garda de Mediu și APM, colaborează.

Garda de Mediu face solicitare/înștiințare către APM, iar dacă GNM a dat decizie de suspendare a activității, atunci APM este obligată să verifice și să decidă la rândul ei, suspendarea activității.

Așadar, APM deține un rol de reglementare, iar GNM face verificările corespunzătoare, iar dacă societatea nu se conformează în urma acestor etape, atunci se decide suspendarea activității″. 

Ne putem întreba doar, la care dintre aceste etape poate fi încadrată situația rampei RADP de la Pata Rât? Câte luni trebuie să mai treacă pentru ca o autorizație să fie suspendată? Sau ce valoare mai comportă autorizațiile de mediu, din moment ce în acest proces etapizat sunt incluse două instituții de control, câteva atenționări și probabil contestații?

Ce se întâmplă, în acest răstimp de 2-3 luni, vreme în care RADP este doar vizitată și înștiințată cu privire la necesitatea ″conformării″? Păi, muntele de gunoi va rămâne neclintit, iar locuitorii din imediata apropiere se vor intoxica irecuperabil. 

Promptă intervenție!

CITEȘTE ȘIVIDEO ″Gunoaiele clujenilor, între Alin Boc și Emil Tișe″. Studiu de caz

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *