Din oras

Muntean si Piros, capii fostei retele de trafic cu medicamente, la jumatate de an de la perchezitii

 

DIICOT Cluj a inceput anul 2018 in forta. Dupa ce DIICOT Bucuresti a preluat marele dosar al medicului Mihai Lucan, Clujul a facut descinderi la reteaua de traficanti de medicamente, condusa de patronii de la Thay Terapy si Clinica Medicala Union. La dosarul acesta lucreaza trei procurori din DIICOT, iar sursele Ziar de Cluj sustin ca rechizitoriul acestora va ajunge, in iarna, pe masa judecatorilor de la Tribunalul Cluj.

 

Pe 25 ianuarie, DIICOT Cluj prin procurorul Corina Irimies, cei de la DEA (Drug Enfocement Agency) si cei de la Directia de Combatere a Crimei Organizate au efectuat 47 de perchezitii domiciliare. Anchete ii viza pe doi buni prieteni si complicii lor: Ovidiu Piros si Cosmin Muntean. Primul este cunoscut ca fiind patronul clinicii Union Medical, iar celalalt detine centru SPA Thai Terapy. 

Imediat dupa perchezitii, au fost retinute 14 persoane care faceau parte dintr-o retea care procura medicamente din farmaciile romanesti pentru a le vinde la supra-pret in Statele Unite ale Americii, unde aceste pastille erau considerate ilegale sau se obtineau sub un control stabilit prin lege. Prejudiciul calculat era de peste 55 de milioane de lei, bani obtinuti in cativa ani.

„Inculpatul Muntean Cosmin, începând cu anul 2012 a iniţiat şi a constituit împreună cu suspecţii Piroş Ovidiu Laurenţiu, Muntean Cristian şi Poruţiu Dorin Gabriel, un grup infracţional organizat (care funcţionează şi în prezent) al cărui scop a fost acela de comitere a unor infracţiuni prevăzute de 7 Legea nr.143/2000, respectiv procurarea şi scoaterea din ţară de substanţe cu regim special, în cadrul căruia avea rolul de procurare, iar apoi de punere în vânzare şi distribuire pe piaţa din străinătate, în special din Statele Unite ale Americii, a unor medicamente sub diferite denumiri aflate sub control naţional, dar care conţin ca şi substanţe active substanţe”, il ”laudau”, cei de la DIICOT, pe Muntean.

„Piroş Ovidiu Laurenţiu, începând cu anul 2012, a constituit împreună cu suspecţii Muntean Cosmin, Muntean Cristian şi Poruţiu Dorin Gabriel, un grup infracţional organizat (care funcţionează şi în prezent) al cărui scop a fost acela de procurare, iar apoi de punere în vânzare şi distribuire pe piaţa din străinătate, în special din Statele Unite ale Americii”, se arata in referatele anchetatorilor.

Spectaculos pentru clujeni au fost si descinderile din acea dimineata, de pe strada Frunzisului, unde Drug Enforcement Agency isi trimisese un echipaj pentru a supraveghea actiunea.

11 persoane din cele 14 retinute, au fost plasate atunci in arest preventiv si arest la domiciliu sau control judiciar. In ultimele luni, acestia au reusit sa convinga judecatorii de la Tribunalul Cluj si Curtea de Apel Cluj sa le fie redata partial libertatea.  Sa nu uitam ca fiecare dintre persoanele implicate si-a asigurat principalele mijloace de existenta din infractiuni. Iata care sunt principalii inculpati in dosarul DIICOT.

De ce s-a cerut arest preventiv?

Anchetatorii au incercat sa arata natura infractionala a grupului construit de Muntean si Piros, insa motivele invocate de procurori au tinut doar cateva luni.

„Pe baza evaluării gravităţii faptelor, a modului şi a circumstanţelor de comitere a acestora, a anturajului şi a mediului din care inculpaţii provin, se constată că privarea lor de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică. Astfel, la analizarea incidenţei temeiului de luare a măsurii arestării preventive se vor avea în vedere mai multe elemente concrete referitoare la faptele şi persoana inculpaţilor; după cum urmează: 105 – modul concret în care au acţionat, în sensul că au distribuit o cantitate importantă de substanţe aflate sub control naţional, – activitatea infracţională a acestora s-a desfăşurat pe o perioadă îndelungată de timp (aproximativ în intervalul 2012 – prezent), – activitatea infracţională a acestora s-a desfăşurat în scopul obţinerii unui profit material substanţial, – au acţionat extrem de bine organizat, foarte precauţi, pe paliere, care în cadrul grupării aveau fiecare un rol bine determinat, „afacerea cu medicamente” neputând funcţiona fără vreunul dintre palierele expuse mai sus. În acest sens este important de subliniat faptul că fiecare persoană implicată în mecanismul de distribuire ilicită a medicamentelor aflate sub control avea propriile atribuţii, astfel încât prin conduita lor erau indispensabili pentru realizarea scopului comunau distribuit substanţe în străinătate, în special în Statele Unite ale Americii, urmărind prin aceasta obţinerea unui profit substanţial, deoarece în această modalitate preţul obţinut pentru o cutie de medicamente era de peste 10 ori mai mare (de exemplu, o cutie de xanax care valora în jur de 10 lei, era distribuită cu suma de 250 de USD)”, sustin cei de la DIICOT.

Insa, in aprilie a avut loc ultima sendinta prin care au fost inlocuite toate masurile preventive cu masura controlului judiciar (o parte din inculpati au iesit si de sub control judiciar). Instanta a decis instaurarea controlului judiciar pentru 60 de zile, iar de la acea sedinta si pana ieri (inclusiv), supravegherea s-a “mutat” in curtea DIICOT Cluj, de unde procurorul de caz a dispus prelungirea ei.

 

Sursele Ziar de Cluj ne-au confirmat ca dosarul lui Muntean si Piros este unul stufos, motiv pentru care, la cercetarile penale, aflate inca in derulare, pe langa Corina Irimies fac acte de urmarire penala si Florin Mornaila (seful DIICOT Cluj) impreuna cu procurorul Raul Radmacher.

De atunci, afacerile liderilor retelei s-au micsorat. Daca inainte, Cosmin Muntean si fratele sau, Cristian, impreuna cu Ovidiu Piros si Dorin Porutiu obtineau banii (euro, dolari, bitcoini) din medicamente vandute peste ocean, acum o mare parte din banii lor s-a dus pe „crema specialistilor in penal”, avocati ce ii taxeaza cu mii de euro. Iar altii, nu prea mai produc.

Dar, daca tot a trecut mai bine de o jumatate de an de cand reteaua lui Muntean si Piros a fost destructurata, cu tot cu farmacistele de pe sate(alea ce procurau Xanax si alte medicamente, prin retete false), cu tot cu nevestele ce lipeau etichete pe „coletele legale”, sa nu uitam stenogramele din dosar. Discutiile ce aratau cat de usor credeau membrii acestui grup infractional ca vor pacali autoritatile din Romania si SUA.

Citeste si:

 

Muntean de la Thai Teraphy, escroc internațional:”La ăia din MALTA le-am spus de chestii de IT şi tot aşa mai departe şi le-am dat contractele alea ” (STENOGRAME)

Mama Xanax de România: inculpata Litan Iana Dana! „XANAX de 0,25, 12 cutii” (STENOGRAME)

 

Muntean de la Thai Teraphy, escroc internațional:”La ăia din MALTA le-am spus de chestii de IT şi tot aşa mai departe şi le-am dat contractele alea ” (STENOGRAME)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *