Din oras

Municipalitatea pune în dezbatere publică bugetul pe 2018. BONUS: minciuna (prin omisiune) lui Boc despre diminuarea bugetului „din cauza PSD”

Azi, de la ora 14, în Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca de pe strada Moților nr. 2, se va dezbate public bugetul municipiului. Orice studiu realizat în ultimii 10 ani ne arată însă că această dezbatere este doar pentru a bifa o cale legală, căci pe clujeni nu-i interesează modul în care li se cheltuiesc banii. 3 la sută dintre clujeni zic că sunt interesați de dezbatere (adică cam 9.690 de clujeni dintr-un total de 323.000 înregistrați cu acte în regulă), iar dintre aceștia, doar 1 la sută au declarat că s-au dus măcar o dată la o ședință de consiliul local.

1 la sută, adică în jur de 97 de clujeni. Acesta este adevăratul spirit civi al acestui oraș!

Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că jocurile sunt făcute. Dacă pe clujeni nu-i interesează dezbaterea, devine explicabil de ce municipalitatea face în fiecare an după cum o taie interesul. Iar interesul nu este întodeauna unul public – se vede din rapiditatea cu care unii primesc orice autorizație cer, iar alții așteaptă cu anii după mizilicuri.

Inclusiv să ne mintă, senin, ca Emil Boc, cu privire la faptul că “ne-a furat PSD bugetul”.

Haideți să o lămurim: sunt ani bugetari mai grași, și alții mai slabi. Nu suntem contabili, dar din momentul în care Emil Boc și-a permis să ne spună într-o declarație publică că ni s-a diminuat bugetul “din cauză că salariile profesorilor nu mai trec prin bugetul local, că sunt plătite direct de către minister”, am început să ne punem întrebări. O simplă comparație a bugetelor din ultimii ani, ne arată măcar faptul că cel din anul 2016 a fost mai mic decât cel din 2018 și muuult mai mic decât cel din 2015.

În 2016, bugetul municipiului Cluj-Napoca a fost în valoare de 247 milioane euro, mai mic cu 30 milioane euro decât în 2015. În 2017, bugetul aprobat al municipiului a fost de 1 miliard 350 de milioane de lei (296 de milioane de euro), cu aproximativ 16% mai mare decât cel pe anul precedent.

Anul acesta este de 257 de milioane de euro – mai mare cu 10 milioane decât în 2016, mai mic decât cel de anul trecut; dar este clar că NU chiar din cauza acțiunilor Guvernului Tudose s-a diminuat bugetul consolidat al Clujului, așa cum susține sus și tare Emil Boc. Mai vin firme pe plan local, mai și pleacă. Poate a încasat municipalitatea niște dividende de la Lucan pe concesiunea Lukmed (glumim, că concesiunile se dau pe bani de nimic), cine știe?

Astăzi, cu cei care vor fi prezenți la dezbatere, se vor discuta “prioritățile” bugetare pe 2018. Unele au mai fost priorități și în alți ani, în funcție de cum și-a adus aminte Boc să le scoată de la naftalină.

1. Taxele şi impozitele locale nu vor fi majorate.

2. Primăria va demara realizarea studiului de fezabilitate, planului urbanistic zonal și documentației tehnice în vederea autorizării Centurii Metropolitane Cluj-Napoca (Gilău – Florești – Cluj-Napoca Sud – Apahida). Prin asumarea de către Primărie a cheltuielilor necesare, Proiectul Centurii Metropolitane a fost deblocat.

3. Realizarea studiului de prefezabilitate pentru introducerea transportului în comun cu Metroul.

4. Demararea procedurii de licitație pentru proiectarea pasajelor Mărăști și Tăietura Turcului.

5. Începerea lucrărilor la noul pod al Porţelanului şi reabilitarea podului Fabricii; demararea procedurii de achiziţie de lucrări pentru reabilitarea podului Garibaldi.

6. Punerea în circulaţie a primelor 11 autobuze electrice. Atragerea de finanţări europene pentru achiziţia de tramvaie, autobuze electrice și troleibuze dotate cu tehnologie de ultimă generație.

7. Menţinerea gratuităţilor la transportul în comun pentru pensionari, studenţi şi elevi.

8. Continuarea modernizării Spitalului Municipal şi sprijinirea cu fonduri de la bugetul local a celorlalte spitale clujene şi a SMURD.

9. Menţinerea alocărilor pentru educaţie prin investiţii în şcoli, oferirea de burse sau programul „Şcoală după şcoală”. Reabilitarea termică a Colegiului Naţional „George Coşbuc” şi a Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă”.

10. Demararea proiectelor de construire a două noi creşe şi de modernizare şi extindere a două grădiniţe din fonduri europene.

11. Finalizarea lucrărilor de amenajare a platformelor subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere din totalul de 100 de platforme a căror amenajare a început în anul 2017; demararea procedurilor legale pentru amplasarea a încă 100 de platforme subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere.

12. Demararea realizării unor parcuri noi, în zonele Între lacuri și La Terenuri, precum şi modernizarea parcurilor Ştefan cel Mare, I.L. Caragiale şi Piaţa 14 Iulie.

13. Implementarea soluţiilor cȃştigătoare la concursurile pentru Turnul Pompierilor (demarare execuţie lucrări) şi pentru amenajarea malurilor Someşului (proiectare); organizarea unor concursuri de soluții dedicate revitalizării spațiilor publice din orașul nostru: Parcul Feroviarilor, str. M. Kogălniceanu şi Cetăţuie.

14. Organizarea de dezbateri publice în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică.

15. Sprijinirea organizării de activităţi sportive de anvergură în infrastructura sportivă de excelenţă care a adus Clujului titlul de „Oraș European al Sportului 2018″ (FED Cup, Campionatul Mondial de Popice, Campionatul European de Tenis de Masă Cadeţi şi Juniori etc.).

16. Va continua digitalizarea activităţii administraţiei prin realizarea de noi aplicații și implementarea de noi proceduri digitale în vederea simplificării relației Cetățean-Primărie.

17. Implementarea proiectelor din cadrul procesului de Bugetare participativă online Cluj-Napoca 2017.

18. Continuarea proiectelor de realizare a locuințelor sociale pe str. Sighișoarei și str. Ghimeșului; implementarea unei noi politici sociale în domeniul locativ pentru persoanele marginalizate social sau în risc de marginalizare şi excluziune socială.

19. Finanțarea proiectelor din cadrul Programului Cluj 100, dedicat Centenarului Marii Uniri.

20. Amenajarea de stații de încărcare pentru mașini electrice, primele urmȃnd să fie amplasate în zona parcării din Piața Unirii și pe str. Moților nr. 1-3, în incinta parkingului.

21. Lucrări de reparații la ansamblul statuar Mihai Viteazul; amenajarea zonei pietonale din preajma statuii.

22. Finalizarea licitațiilor pentru execuție și începerea lucrărilor la parkingurile din Hașdeu și str. Primăverii nr. 20; continuarea proiectelor de realizare a următoarelor parkinguri: Primăverii nr. 8, Mogoşoaia nr. 7, Albac-Azuga, Trotușului, Sighișoarei, Gheorghe Dima, Liviu Rebreanu, Oncologie, P-ța Cipariu şi Nicolae Titulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *