Din oras

Municipalitatea face fifty-fifty spațiile verzi între „Regele spațiilor verzi” și Regia Autonomă a Domeniului Public

Un proiect de hotărâre de Consiliu Local, aflat în dezbatere publică, prevede transferarea serviciilor de întreținere a spațiilor verzi din municipiu către RADP Cluj-Napoca.

Garden Center Grup din București se ocupă de întreținerea spațiilor verzi din Cluj-Napoca. Aceeași firmă plantează panseluțe în oraș. Ar urma ca aceste atribuții să fie luate de RADP, iar jumătate din profit să meargă în vistieria bugetului.

În februarie 2016, Primăria Cluj-Napoca a semnat contractul de întreținere a spațiilor verzi cu firma Garden Center Grup din București. Documentul este valabil până în 2010. Garden Center Grup a câștigat licitația, după ce Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins contestația firmei Rosal, cea care s-a ocupat de întreținerea spațiilor verzi până anul trecut.

Acum, Primăria Cluj-Napoca are în plan să dea Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca contractul de întreținere a spațiilor verzi. Ar urma ca RADP să se ocupe inclusiv de plantarea de flori în spațiile verzi din oraș. Când și cum va avea loc acest lucru nu se știe cu certitudine. Reprezentanții Biroului Mass-Media spun că deocamdată totul se rezumă la etapa preliminară, adică consultarea publică și abia apoi după expirarea contractului cu Garden Center Grup să fie semnat alt contract cu RADP Cluj-Napoca. De ce atâta grabă dacă RADP va intra în pâine abia peste trei ani, când expiră contractul cu Garden Center Grup? Cert este că pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca a fost postat un proiect de Hotărâre de Consiliu Local privind atribuirea contractului de întreținere și amenajare a spațiilor publice către RADP.

Regia din subordinea Primăriei ar urma să aibă, printre altele, următoarele atribuții: “întreținerea spațiilor verzi existente pe raza municipiului Cluj-Napoca, prin lucrările specifice acestui serviciu, și anume: degajare pentru eliminarea deșeurilor de pe spațiile verzi (parcuri, baze de agrement, scuaruri, locuri de joacă etc), cosit iarba, toaletat arbori și arbuști, mobilizat terenul și executat plantări de arbori, arbuști, gard viu etc; amenajarea de noi spații verzi și întreținerea celore existente; amenajarea de noi aranjamente florale, împrospătarea celor existente; dotarea cu mobilier urban a spațiilor verzi prin amplasarea de bănci, coșuri de gunoi, aparate de joacă pentru copii și montare de aparate fitness etc”.

Potrivit proiectului aflat în dezbatere publică, 50% din profitul realizat la sfârșitul anului de RADP se face virament în bugetul local.

Pentru stabilirea tarifelor pe care le va practica RADP s-a constituit o comisie de negociere, formată din membrii Serviciului Spații Verzi din Primărie și city managerul Gheorghe Șurubaru.

Valoarea contractului cu Garden Center Grup este în valoare de aproximativ 52,5 milioane lei. Firma este deținută de Ioan Olteanu, supranumit „regele spațiilor verzi din București”. Firma mai are un contract cu Primăria Cluj-Napoca și pentru furnizare de material dendrofloricol, în valoare de 600.000 lei. Și de acest segment ar urma să se ocupe RADP Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *