Sub pretextul că societatea Unirea SA se afla, la finele lunii mai 2018, pe locul doi în topul datornicilor la bugetul municipiului, cu obligaţii fiscale restante de aproape 2 milioane de lei (1.966.000 lei), Primăria Cluj-Napoca a cerut insolvenţa firmei controlate de familia Bene, conform monitoruldecluj.ro. Printre acționari apar Mirela Bene, firma Ben&Ben sau Napocamin. Unirea SA Cluj-Napoca, cu sediul în Piaţa 1 Mai, a fost înfiinţată în februarie 1991, şi teoretic se ocupă de “fabricarea utilajelor şi a maşinilor-unelte pentru prelucrarea metalului” şi este deţinută de Mirela Bene – 44,5%, Ben & Ben SA Cluj-Napoca (firmă în faliment) – 38,51%, Napocamin SRL – 14,35% şi alţi acţionari, printre care și statul român, prin intermediul AVAS, cu 13,345%. Acţiunile companiei sunt listate la BVB, sub simbolul UNIR, dar ultima tranzacţie a fost înregistrată pe 6 septembrie 2018.
Ca orice marcă clujeană “privatizată” prin intermediul AVAS (fostul FPS), și Unirea SA a fost vizată doar pentru potențialul imobiliar al terenului intravilan de sub sediile sale. De altfel, acum 11 ani, când Ioan Bene a cumpărat societatea cu imensa sumă de 150.000 de euro, sindicaliştii îl acuzau pe Bene că ar urmări falimentarea „Unirea” pentru a folosi terenul fabricii în investiţii imobiliare.
De altfel, la acea vreme, presa scria că afacerea poartă “semnătura” unor cunoscuţi membri ai PSD Cluj. Potrivit românialiberă.ro, citat de monotoruldecluj.ro, în anul perfectării tranzacției, administrator special pentru privatizarea fabricii a fost numit preşedintele organizaţiei municipale a PSD Cluj-Napoca, în timp ce din partea AVAS, pentru perfectarea privatizării, a fost numit Gabriel Rus, fratele lui Ioan Rus, la acea vreme ministru al Internelor şi lider al filialei PSD.
Din datele publice rezultă faptul că Unirea SA avea, în 2014, o pierdere de 2,4 milioane de lei şi o cifră de afaceri de 1,6 milioane lei. După trei ani, în 2015 societatea are o cifră de afaceri de 5,2 milioane lei, un profit net de 1,1 milioane lei şi datorii de 11,5 milioane lei.
Este interesant acest lucru, având în vedere faptul că, în vara anului 2016, Unirea SA, a vândut un teren intravilan de un hectar pentru mai bine de șapte milioane de lei către una dintre diviziile Băncii Transilvania, BT Leasing Transilvania. Terenul e intravilan, are o suprafață de 10.436 metri pătrați și o construcție de 7.700 mp și diverse anexe.
Unirea SA este vecină de platformă industrială cu Clujeana SA, alt brand pus pe butuci pentru afaceri cu substrat imobiliar. Unirea SA pare că urmează un scenariu cumva similar cu cel al Clujeanei SA. Producătorul de încălţăminte Clujana, care a acumulat datorii de peste 13 milioane de lei, i s-a cerut, inițial, insolvența. Fiind deținută deţinută de Consiliul Judeţean Cluj, la finalul anului trecut, patrimoniul fabricii a fost preluat de forul judeţean (proprietarul!!!) contra sumei de 22 milioane lei. Vom reveni asupra acestui subiect.
Acum urmează să vedem cum se va desfășura procesul de insolvență al Unirii SA și căror rechinași imobiliari vor căsca fălcile prin zonă.