In vizor

Muncitorii Rosal nu mai ridica gunoiul din Hasdeu! Constructorii care s-au ocupat de renovari trebuie sa-si stranga mizeria

De saptamana trecuta, gunoiul a ramas neridicat in zona Hasdeu, langa bariera Caminului 14. Studentii veniti in aceasta dimineata la camine, pentru cea de a doua tura de cazari, au avut aceeasi surprinza ca cei care s-au cazat saptamana trecuta. Langa bariera Caminului 14, stau aruncati saci plini cu gunoi menajer pentru ca nu mai incap in container. Este singurul container din campus pe care gunoierii nu-l ridica deoarece este plin de moloz.

Studentii care s-au cazat astazi in urma procesului de redistribuire a locurilor din camine, au fost intampinati cu gunoaie. Un singur container a strans in jurul lui gunoi cat pentru alte doua. De aceasta data, situatia nu poate fi rezolvata de grupul Rosal cu care caminele UBB au contract. 

„Au fost duse containerele, in afara de unul singur care este plin cu moloz. Acela nu intra in sarcina noastra. Ei trebuiau dinainte sa stie ca pentru moloz sunt containere speciale. Masinile astea de gunoi nu pot sa duca moloz. E problema lor, de saptamana trecuta e aceasta situatie. M-au sunat de acolo si mi-a venit soferul si mi-a zis ca a luat patru containere si le-a golit, dar pe unul nu l-a putut lua pentru ca e cu moloz”, a declarat pentru Ziar de Cluj, Adrian Danciu, reprezentant Rosal.

Molozul a fost aruncat acolo de catre constructorii care s-au ocupat de renovarea caminelor. Pentru ridicarea lui este nevoie de containere speciale, explica reprezentantul Rosal.

„Molozul acela e in urma renovarilor facute la camine, nu e nici „vina” lor, ca sa punem niste ghilimele. Constructorul trebuia sa-si comande containere pentru moloz care costa si trebuiau platite si alea. In plus, molozul e dus in alta parte, de catre alte masini”, a adaugat Danciu.

Pe langa acest lucru, nici tomberonul nu mai poate fi folosit. Nu doar containerul este surpraaglomerat, ci si tomberonul, care s-a infundat din cauza materialelor de constructie. 

„Tomberonul de la camin este incarcat cu reziduuri de constructii si e blocat. De asta nu se mai poate arunca gunoiul pe acolo. Trebuie sa-si caute constructorul si sa vina cu lopata si sa dea jos molozul din container, caci alea sunt containere de gunoi menajer. Nici nu rezista la greutati de doua tone”, a clarificat Adrian Danciu.

Vina nu esta a administratorilor de camine, explica Danciu, ci a constructorilor care au preferat sa-si usureze munca. Cei care au facut lucrarile de renovare trebuiau sa anunte ca au nevoie de masini speciale cu care sa transporte resturile de materiale. Solutia este ca administratorii sa contacteze constructorul cu care au colaborat.

„Asta este o problema legata de administratia caminelor de acolo care trebuie sa ia legatura cu constructorii sau cu cine s-a ocupat. Cand va fi gunoi menajer in ele, pungi, reziduuri sau ce mai arunca studentii, atunci gunoiul va fi ridicat fara nicio problema. Masinile astea de gunoi menajer nu pot sa ridice doua tone. In momentul in care toarna moloz in gunoiul ala, atunci gunoiul se comprima. Daca are piatra sau altceva se distruge masina. Dupa aceea cine plateste? Cei de la camine ar trebui sa sune mai des aici sa se consulte, sa discutam. Asta e singura solutie”, recomanda Adrian Danciu.

Administratorii au fost pacaliti de constructori 

Ridicarea reziduurilor de constructii este mai scumpa decat ridicarea gunoiului menajer. Utilizarea unui container special pentru moloz costa in jur de 600 de lei. 

„Un container de cinci metri cubi este in jur de 620 de lei. Nu e vina celor de la camine. Atat doar ca ei nu cunosc problema si asta a fost smecheria constructorilor care stiau ce fac. Sunt multi care au incasat amenzi pentru treaba asta. Dar ei merg in continuare. Ei isi termina lucrarea, arunca gunoiul si dispar”, arata reprezentantul Rosal.

In urma acestei situatii, cei care au de suferit cel mai mult sunt studentii. Danciu explica, insa, ca daca o masina se strica in urma transportului de moloz, vor fi si mai multe zone cu gunoi in strada. 

„Imi pare rau pentru caminele studentesti, pentru aceasta situatie, dar avem si noi niste norme si niste proceduri. Daca o masina din aia se strica, dureaza cateva zile reparatia si atunci raman alte strazi intregi fara gunoiul dus. Nu se poate asa”, conchide Adrian Danciu, din partea Rosal Cluj.

Lucrarile de renovare s-au finalizat, studentii s-au cazat, insa gunoiul nu a fost inca ridicat. Containerul e plin de reziduuri de o saptamana, insa muncitorii Rosal nu vor interveni decat dupa ce responsabilii pentru moloz il vor lua de acolo. Pana atunci, gunoiul continua sa se adune langa ghena.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *