Sanatate

Munca si sanatatea

Scris de 258

Munca libera si creatoare, atat cea fizica cat si cea intelectuala, produce o mare satisfactie omului, pe langa uriasa ei importanta sociala. Ea constituie un izvor important de sanatate si o conditie esentiala  a dezvoltarii umane.

 

 

Un om sanatos nu se simte bine daca nu munceste. Intr-un organism inactiv are loc o scadere a activitatii tuturor functiilor: slabeste circulatia sangelui, scade puterea respiratorie, se incetinesc schimburile nutritive, scade metabolismul, digestia si asimilarea hranei. In cazul inactivitatii musculare se produc si tulburari ale sistemului nervos, apar nervozitatea, o proasta dispozitie iar grupul de muschi care nu mai lucreaza slabeste, isi micsoreaza volumul si oboseste repede.

 

 

Cine dintre noi nu a observat ca omul care munceste, traieste intr-un anumit ritm de viata, care, cu timpul da o stare generala de echilibru fiziologic si multumire sufleteasca. Cum se explica asta?

 

 

Ritmul de munca determina un anumit ritm de activitate fiziologica a intregului organism: schimburile energetice se intensifica, circulatia sangelui si respiratia de asemenea. Dupa terminarea lucrului, fenomenele de mai sus se reduc treptat, omul intra in starea de odihna si refacere a fortelor de munca. Asa cum dupa munca simtim nevoia de a ne odihni, tot asa dupa odihna simtim nevoia de a depune o activitate. Desigur ca aceasta este legata si de constiinciozitatea omului, de intelegerea rolului social al muncii fiecaruia, de placerea cu care lucram in profesia aleasa, de buna organizare a serviciului nostru, de felul cum arata locul nostru de munca etc. Aceasta alternanata ritmica, zilnica, intre orele de munca si de odihna are o influenta benefica asupra sanatatii si activitatii vitale a organismului uman.

 

 

Fiecare om are nevoie de o activitate fizica, dar mai ales persoanele care desfasoara o munca mai mult intelectuala si duc o viata sedentara. In medicina se cunosc chiar numeroase stari de boala care se datoresc inactivitatii musculare. Asa de pilda, sunt unele diformitati ale sirei spinarii si ale cutiei toracice, unele boli ale intestinului gros cum este  colita cronica, unele pietre din vezicula biliara sau din rinichi etc. In unele tulburari ale activitatii nervoase superioare, ca si in unele forme de boala, munca fizica potrivita starii bolnavului este prescrisa chiar ca mijloc de tratament.

 

 

Munca ritmica, judicios organizata, contribuie la pastrarea sanatatii si a capacitatii de munca inteletuala a omului, il ajuta sa reziste cu mai mult succes bolilor si sa previna imbatranirea prematura.

 

 

In timpul muncii fizice vin de la muschi la scoarta cerebrala, prin numerosi nervi, impulsurile care intensifica capacitatea de munca a celulelor nervoase. In acelasi timp se imbunatateste activitatea sistemului cardiovascular, se dilata vasele care alimenteaza  muschiul inimii, creste numarul vaselor sanguine active – capilarele – ceea ce duce la imbunatatirea alimentarii inimii cu sange, precum si la inviorarea schimburilor hranitoare din organism. Datorita activitatii musculare are loc, de asemenea, o intensificare a aeratiei plamanilor cu oxigen, eliminandu-se totodata mai repede bioxidul de carbon.

 

 

Activitatea fizica musculara influenteaza pozitiv si digestia: intestinul si glandele secretoare functioneaza mai bine, se fortifica muschii abdominali si creste pofta de mancare. Munca fizica organizata corect, ca si exercitiile fizice in aer liber, fortifica muschiul inimii, imbunatateste respiratia si circulatia, imbunatateste oxigenarea sangelui, ceea ce este foarte important pentru buna functionare a creierului.

 

 

Munca este un izvor de emotii pozitive. Ea creeaza buna dispozitie, stimuleaza bucuria de a trai, da un sentiment  de multumire, ca rasplata a ceea ce cream noi insine si satisfactia de a fi utili societatii. Toate aceste emotii pozitive, la care se adauga efectele fiziologice ale muncii, asupra tuturor organelor, aparatelor si sistemelor din corp, dau omului un echilibru functional solid si placut si, ceea ce este foarte important, nu-l lasa sa se desprinda din acest echilibru de viata, previne indispozitia si chiar unele imbolnaviri. Bucuria muncii si efectele ei fiziologice si sociale intaresc corpul omului si personalitatea sa. De aceea, munca este un izvor de sanatate fizica si morala, de care nu trebuie sa ne lipsim la orice varsta.

 

 
ULTIMA ORĂ

 • Acum 22 mins FOTOGRAFILA
  MÂNDRU CĂ SUNT PROSTOI și-mi plac lucrările de mântuială girate de Emil Boc
 • Acum 4 hours Editorial
  Patrioți de-o zi, patrihoți pe viață! Funcția curvei la politicianul român. Nu că ar fi electoratul mai deștept
 • Acum 5 hours Politica
  Președintele tuturor românilor, indiferent de sex, religie, etnie, Klaus Iohannis, face recepție la Cotroceni, de Ziua României, ca pe tarlaua lui. Liderii UDMR, USR și AUR nu au fost invitați
 • Acum 5 hours Politica
  Liberalii vor comasarea alegerilor ca să le numească tot Iohannis premierul. PSD se opune
 • Acum 6 hours In vizor
  După ce li s-a bătut obrazul de către clujeni și mass media și li s-a atras atenția că, de 5000 de lei pe lună redevență, nu sunt stăpânii Pieței Universității și nu ei decid cine ”se integrează în peisaj”, organizatorii Târgului de Crăciun a reprimit Asociația NUCA în spațiul public
 • Acum 21 hours Politica
  CINE NU SARE, NU VREA SCHIMBARE! Valeriu Stoica anunță că PSD și PNL vor să comaseze alegerile locale și parlamentare din 2024
 • Acum 1 day In vizor
  De Sfântul Andrei, primarul Boc a mințit în față națiunea și SEAP-ul, spunând că ”60 de zile este perioada de evaluare a ofertelor” pentru Metrou
 • Acum 1 day Vocea ta
  CLUJ-NAPOCA, VÂNDUT DE BOC. CLUJENII ALUNGAȚI DIN PROPRIILE PARCURI ȘI PIEȚE. Zice organizatorul mizeriei de Târg de Crăciun din Piața Unirii: ”Nu vă integrați” și alungă Asociația NUCA din spațiul public. Că doar a dat trei lulele, trei surcele la buget, e stăpân!
 • Acum 1 day Editorial
  A minți și a fura constituie avantaj la angajare, la numirea în funcții, la cățărarea pe scara profesională și socială. Imposture este dorită, că poate fi controlată
 • Acum 1 day Politica
  ÎNCĂ O MITĂ SALARIALĂ PENTRU BUGETARI: La ”Prima de Osânză” se mai dau 10 procente majorări salariale. Punctul de pensie se majorează cu 12,5%. Să aibă nesimțiții de cumetrie, pensionari de lux ai statului interlop român și pensie majorată, și salariu majorat
 • Acum 2 days Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 2 days PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE