Uncategorized

Mortul pe care statul roman se incapataneaza sa il tina viu

A murit in 2008 in conditii suspecte in Zaragoza, Spania. Cu eforturi deosebite, familia l-a repatriat si, cu o zi inainte de Craciun, l-a ingropat acasa, in comuna clujeana Vultureni. Au trecut cinci ani de cand Claudiu Sancraian a decedat, dar el continua sa fie viu in actele oficiale, din cauza birocratiei din statul roman.

Claudiu Sancraian avea 30 de ani cand a plecat la munca in Spania si, dupa cateva luni, s-a intors acasa intre patru scanduri. A mers sa faca bani pentru familie si pentru un credit la care a fost girant si „a luat plasa”. Era om harnic, mai lucrase in Norvegia in constructii, iar jumatate din casa din Vultureni a ridicat-o el.

In poarta sta Labus, un catel maroniu, fara coada si extrem de prietenos.

“E catelul lui Didi, s-a aciuat aici pe cand traia si nu mai vrea sa plece, chiar daca noi nu prea stam aici”, ne explica mama lui Claudiu, sau Didi, asa cum il stia tot satul.

Ei stau in Cluj, unde isi ingrijesc baiatul cel mare, care sufera de scleroza multipla  si se deplaseaza cu dificultate. La Vultureni vin mai rar, cand este de lucru in gradina. In casa, fotografii cu baiatul decedat – din gradinita, de la nunta.

“Aici am facut un fel de altar pentru Didi, mai aprind o lumanare”, spune femeia.

Tine minte perfect ziua in care si-a vazut copilul viu pentru ultima oara. Era primavara si Didi ii facea cu mana dintr-un autobuz, care il ducea in Spania.

“A plecat in 24 martie 2008, atunci l-am vazut ultima oara. Nici nu am apucat sa ne luam ramas bun. Autocarul venea din Bistrita, Didi era singurul din Cluj, l-am dus repede cu masina si acolo, in Piata Marasti, ala cu autocarul numai a intors si din mers s-a urcat… Ca si cum l-a furat moartea… Nu pot sa imi explic, atatea amintiri am, pe fiecare strada”, spune Delia Sancraian si ochii i se umplu de lacrimi.

Degeaba au trecut cinci ani, durerea e inca vie.

“Si casa asta el a facut-o tot, cu mana lui. Atat a fost de harnic, a avut o mana fantastica, in toate s-a priceput. Era extraordinar”, mai spune femeia, mangaind peretii ridicati de baiatul ei.

Ucis printre straini

Aceasta povesteste ca fiul ei a lucrat impreuna cu alte rude pana in august, cand acestia au venit acasa, dupa care s-a mutat cu doi baieti din Maramures si unul din Bistrita in alta parte a orasului Zaragoza.

“In noiembrie m-a sunat ca a fost pus sef de echipa si ca a strans 1.700 de euro si ca vrea sa ii puna intr-un cont, sa trimita la familie. Am deschis contul si, dupa cateva zile, am verificat si banii nu erau intrati. Atunci l-am sunat si mi-a raspuns altcineva la telefon, spunand ca el este bine, dar ca a vandut telefonul”, spune aceasta.

Socul a venit mai tarziu, cand in 9 decembrie au primit vestea mortii copilului lor. Claudiu a fost gasit mort in raul din Pina de Ebro, la 24 de kilometri de Zaragoza, unde locuia. Presa vremii a relatat ca a suferit o moarte violenta.

“In 9 decembrie ne-a sunat ginerele din Spania si a vorbit cu sotul si ne-a spus ca a murit Didi. Acolo s-a terminat lumea. L-au gasit intr-o apa mort. Omorat. Am vazut si poze, le-a ascuns barbatul meu, dar le-am gasit, si un pic, un pic m-am uitat… In 6 decembrie l-au gasit, noroc ca avea buletinul la el in buzunar si l-au putut identifica. Eu cred ca aia au aflat ca are bani si l-au omorat pentru asta”, rememoreaza Delia Sancraian.

Le-au trebuit doua saptamani sa stranga 6.000 de euro necesari pentru repatrierea cadavrului.

“Pe mine nu m-a intrebat nimeni daca am bani, nu s-a trimis elicopter si nu a fost zi de doliu national. In 20 decembrie, de ziua sotului, noi eram in aeroport si asteptam un sicriu si hartiile astea. Atat. Asa ceva nu se poate explica in cuvinte”, mai spune femeia.

Mortul viu in acte

Claudiu Sancraian a fost inhumat in cimitirul din Vultureni in 23 decembrie 2008. Cu toate acestea, el inca este viu in acte, pentru ca certificatul de deces spaniol nu a putut fi transcris, astfel incat Claudiu nu apare in registrul deceselor!

“Nu vor sa ne faca certificat de deces pentru ca nu scrie exact data pe certificatul spaniol. Medicul legist a constatat ca moartea a survenit in noaptea de 3 spre 4 decembrie si asa este trecut si in acte, dar in Romania nu se poate asa. Ne spun sa mergem inapoi in Spania sa ne elibereze un alt certificat pe care sa scrie doar o data, trei sau patru. Cum sa ma duc, nici nu stiu limba, nici nu se uita aia la mine. Nu inteleg de ce nu pot face ei o solicitare”, spune femeia cu disperare in glas.

Aceasta mai spune ca sunt haituiti de recuperatorii de credite, pentru ca fiul decedat a girat mai demult pentru un credit de electrocasnice pentru un coleg.

Orfanul cu tatal viu

Trist este ca, din cauza faptului ca nu exista un certificat de deces valabil in Romania pe numele lui Claudiu Sancraian, fiul acestuia, Claudel, de sapte ani acum, nu poate beneficia de pensie de urmas.

“Nu se mai poate asa, copilasul asta nu are niciun venit. De aceea am reluat problema, pentru ca anul trecut s-a schimbat legea si ar putea si Claudel sa beneficieze de pensie de urmas. Inainte nu se putea, pentru ca Didi avea mai putin de cinci ani pe cartea de munca. Acum ar primi vreo 350 de lei pe luna si ar fi de mare ajutor. De aia i-am scris si lui Boc, pe pagina de Facebook, ca si el e jurist si poate ne ajuta. Precis mai sunt cazuri, dar nu am primit niciun raspuns”, mai spune bunica micutului.

Trei persoane si un venit de 600 de lei

Mama acestuia, Veronica, are 35 de ani si un venit de 600 de lei, din care isi creste cei doi copii. Mai are o fetita dintr-o casatorie anterioara.

“Am depus cerere pentru alocatie suplimentara, fiind familie monoparentala, si am fost chemata sa demonstrez ca sotul este mort, pentru ca la ei figureaza viu. Certificatul spaniol nu a fost bun”, isi aminteste femeia, care este si vaduva, dar si nevasta aceluiasi barbat.

Micutul Claudel este considerat miracolul familiei. Seamana perfect cu tatal lui si a venit pe lume chiar daca medicii spuneau ca mama lui nu va mai putea face copii niciodata.

“Ne descurcam cum putem, strictul necesar, cat sa supravietuim. Banii nu ajung de la o luna la alta, acum sambata am luat salariul si nu mai am niciun leu. I-am cumparat lui haine si gata”, spune Veronica.

Micutul Claudel e stanjenit de strainii din casa, nu intelege de ce este in centrul atentiei si de ce a trebuit sa asiste la discutiile de oameni mari. In 3 august e ziua lui si isi doreste “adidasi cu crampoane”, asa cum au fotbalistii de la Steaua, echipa lui preferata.

Intr-un loc mort, in altul viu

Delia Sancraian a depus astazi o noua cerere la ofiterul de stare civila de la Primaria din Vultureni pentru transcrierea certificatului de deces spaniol. Daniela Borz, angajata institutiei, a explicat pentru Ziar de Cluj ca singura solutie este ca familia sa mearga in Spania sa ceara un alt certificat de deces.

“Persoana a decedat in Spania, data decesului completata de autoritatile din Spania este o data incerta. Am inceput demersurile pentru transcriere, dar nu am obtinut avizul de la Directia Judeteana, tocmai pe motivul acesta, ca nu avem o data certa pe certificat. Ultimele demersuri pe care le-am facut au fost ca am incercat prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe sa vedem daca nu gasim totusi o solutie, fiind vorba de un cetatean roman, dar dansii ne-au indreptat tot spre autoritatile straine, in sensul ca sa mearga familia, sa solicite un alt certificat cu o data certa.Toata lumea a fost interesata sa rezolve cazul, si pentru noi e o situatie absolut… adica sa avem o persoana decedata… dar asa a fost intocmit actul”, a spus Borz.

Interesant este faptul ca barbatul decedat a fost radiat de pe lista electorala intocmita pentru alegerile din 2012, fara sa existe un certificat de deces. Intrebata in baza carui act s-a facut radierea lui Sancraian de pe lista, femeia nu stie ce sa raspunda.

“El nu figureaza in momentul de fata pe lista alegatorilor, el a fost radiat de acolo. Nu noi l-am scos, directia (Directia Judeteana de Evidenta a Persoanelor – n.red.) l-a scos. Se fac comunicari, sa stiti. Am incercat tot ce este prevazut de legislatie sa facem. Adica ei au venit la noi, au facut acea cerere, am intocmit documentatia, am facut referat pentru a putea transcrie in registrele noastre, dar nu am obtinut avizul. Trebuie sa se corecteze si sa se scrie o data certa. Suntem dispusi sa le explicam telefonic celor din Spania care sunt legile si procedurile in Romania in momentul in care familia merge acolo sa ceara un alt certificat. Chiar suntem interesati si de buna credinta, sa gasim o cale impreuna sa se rezolve situatia”, a mai spus ofiterul de stare civila.

Acelasi punct de vedere il au si cei de la Directia Judeteana de Evidenta a Persoanelor Cluj.

“Au fost doua spete de acest gen in judet. La cel din Vultureni imi amintesc ca nu era trecuta data, or in registrul de stare civila trebuie trecute clar anul, luna, ziua. Toate faptele de stare civila se completeaza astfel, nu se poate altfel. Asta inseamna ca s-a completat gresit, iar apartinatorii trebuie sa solicite rectificarea. Noi nu putem solicita institutiei, doar personal se poate si, pana la urma, este interesul familiei sa se rezolve problema. Daca se putea face din partea noastra ceva, cu siguranta am fi facut”, a explicat Natalia Mischi, seful Serviciului de Stare Civila al Directiei Judetene de Evidenta Persoanelor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *