Politica

Morcoviți, cei de la PNL insistă, prin ”dottore” Bode, să ceară comasarea alegerilor ”în interesul popurului”. Și ce ironie ca PSD să spună că interesul personal, nu este al poporului

Puterea unui partid de a-și vârî sinecuriștii în Parlamentul României stă în primarii pe care-i are. Cu cât mai mulți primari, cu atât mai multe șanse de a deține mai multe mandate în Parlament și de a face parte din noua Guvernare care să călărească banii românilor în interes personal. Ce poate face un primar, prin disciplină de partid (mai ales că locul lui este securizat prin vot într-un singur tur, deși societatea cere, degeaba, revenirea la două tururi de scrutin, să se mai rărească din”Dumnezeii locali”), bate deseori popularitatea partidului. Mai ales atunci când aceasta este în picaj liber, așa cum este cazul PNL, care decontează toate minciunile și trădările prin care a ajuns la putere cu sprijinul fostului ”premier GRIVCO”, Kalus Iohannis. Poprul uită, dar din când în când, nu iartă – așa că PNL s-ar putea să zică ”la revedere guvernare dragă” în anul 2024.

Este și motivul pentru care de un an tot se zbat să zică că ”ar fi în interesul poprului” ca alegerile locale și cele parlamentare să se comaseze. Iar pun ei semnul egal între interesul personal și cel al poporului. Iar pentru aceasta îl scot la înaintare pe cel mai sinistru dintre personajele ultimelor guvernări, pe plagiatorul ”dottore” Lucian Bode. Dacă și cu acest sinistru personaj cred că mai păcălesc poporul, tare șmecheri se mai cred!

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat luni, într-o conferinţă de presă la Sălaj că este convins de faptul că actuala coaliţie la guvernare are capacitatea de a duce România înainte, şi în mandatul lui Marcel Ciolacu şi în mandatul viitorului prim-ministru, 2024-2028, care va avea, crede el, o coaliţie la guvernare tot PNL-PSD. Despre comasarea alegerilor în 2024, Bode a precizat că ar fi în interesul românilor şi, dacă această decizie politică este agreată în coaliţie, ea trebuie implementată la nivel de lege, el afirmând că nu şi-ar dori ca din aceste runde de alegeri să ne trezim cu un absenteism şi o lipsă de interes din partea românilor şi să câştige teren cei care doresc să ne scoată din Europa.

Și ce ironie a sorții ca PSD să-i spună PNL că ”nu este constituțional” acest deziderat al lor, practic că, ”interesul personal”, nu e ”interesul poporului”!

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, social-democratul Alfred Simonis, a declarat, marţi, la Timişoara, că o comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare este neconstituţională şi nu poate fi aplicată decât în stare de urgenţă. Simonis a subliniat că în această perioadă România are cu totul alte priorităţi și că, dacă nu există o conjunctură similară anului 2020, de stare de urgenţă, nu există un motiv să fie prelungite inutil mandatele aleşilor locali.

„Este complicat să înţeleg ce înseamnă o simplificare a anului electoral. Cea mai simplificată situaţie ar fi să nu mai fie alegeri, ar fi şi mai economic, dar este o nebunie. În democraţie trebuie organizate alegeri, prin urmare nu înţeleg ce înseamnă o simplificare a acestora, dacă ne referim la aceleaşi idei puţine şi fixe pe care le invocă o serie de lideri ai PNL. O spunem (PSD, n.r.) şi o vom repeta de câte ori este necesar: comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare este neconstituţională. Ea nu se poate întâmpla fizic, ea se poate întâmpla într-un singur scenariu, dar acela este neconstituţional, respectiv, prin care se prelungesc cu două luni mandatele aleşilor locali, ale primarilor, până la alegerile parlamentare. O astfel de prelungire s-a întâmplat în 2020, când din iunie s-au prelungit până în 27 septembrie, dar aceasta, pentru că eram în pandemie, era stare de urgenţă şi nu puteau fi făcute alegeri. Dar pentru anul 2024, ştim noi că va fi o situaţie de urgenţă, de aşa natură încât să se poată prelungi mandatele aleşilor locali?”, a declarat presei Alfred Simonis.